A kereszténység madártávlatból

I. Ferenc pápa sok ember nevében szól: a világon csaknem minden ötödik ember katolikus vallású. De mi a helyzet a többiekkel?

Kapcsolódó cikkek

Az alábbiakban betekintést nyerhet a föld vallási szokásaiba. Azonban fontos tudni, hogy az itt szereplő számok csak nagyvonalú becslések – soha nem készült még formális felmérés a világ különféle vallási gyakorlatairól.

1. A kereszténység, mely körülbelül 2,3 milliárd hívővel a világ legnagyobb vallása, számos különböző felekezetből áll. Ezek közül messze a legnagyobb a katolikus, melynek nagyjából 1,3 milliárd tagja van. A többi 900 millió hívő más keresztény egyházak tucatjai között oszlik meg, így például a protestantizmus különféle ágai (mint az evangélikus, anglikán vagy metodista), a keleti ortodox és sok kisebb egyház között.

2. Mi a világ második legnagyobb vallása? Az iszlám. Körülbelül 1,6 milliárd ember követi az iszlám hitet. A kereszténységhez hasonlóan az iszlámnak is különféle irányzatai vannak, mint a síita és a szunnita.

3. Világszerte nagyjából 1,1 milliárd ember nem tartozik egyetlen szervezett valláshoz sem. Ők vagy ateistának, vagy agnosztikusnak, vagy világi humanistának, vagy egyszerűen csak „vallás nélkülinek” tekintik magukat. Ami igazán lenyűgöző, az az, hogy ezen emberek fele is hisz isten létezésében.

4. A következő lépés Ázsiába visz: a világ harmadik legnagyobb vallása a hinduizmus, a becslések alapján egymilliárd hívővel. A negyedik a buddhizmus, melyet körülbelül 500 millióan gyakorolnak.

5. A fenti öt csoport (azaz a kereszténység, iszlám, hinduizmus, buddhizmus és a vallás nélküliség) a Föld népességének nagyjából 95 százalékát lefedi.

6. A sorban következők mindazok, akik valamilyen ősi, bennszülött vagy népi vallásosságot követnek. Ők összesen kb. 400 millió főt adnak ki.

7. A judaizmus ugyan gyakran kerül a híradók középpontjába, de ami a számokat illeti, csak 14-18 millió embert tudhat maga mögött világszerte, így ez az egyik legkisebb világvallás. Az Egyesült Államokban több zsidó vallású ember él (kb. 6,2 millió), mint Izraelben (ahol 5,3 millió).

8. Számos jól ismert, ám nagyon kicsi vallás létezik. A világon például nagyjából egymillióan követik a Wicca vallást, és körülbelül 700 ezer ember rasztafariánus. A szcientológiának – feltűnő hollywoodi jelenléte ellenére – csak 500 ezer tagja van.

9. Napjainkban is alapítanak még vallásokat. A raëlizmust például állítólag 1974-ben alapították Franciaországban. Középpontjában az ufók állnak, és körülbelül 85 ezren követik.

10. A világ egyik legrégebbi vallása a zoroasztrizmus. Erről az iráni vallásról úgy vélik, a Kr. e. 15. és 10. század között jött létre. Hozzávetőlegesen 200 ezer követője van.

Források: adherents.com; Wikipedia; godweb.org

Vote it up
261
Tetszett?Szavazzon rá!