A kimerültség három rejtett oka

Nemcsak az ünnepi stressz lehet a háttérben, hanem könnyen orvosolható egészségi bajok is

Kapcsolódó cikkek

Sok nő megszokta az egyensúlyozást karrier és család között. Azonban sokan tapasztalják, hogy fáradtak, feszültek és kedvetlenek. Bár úgy tűnhet, hogy a stressz a bűnös, nemcsak a zaklatott életmód lehet a kimerültség oka. Ha ön 7-8 órát alszik, mégis fáradt, ideje felkeresni orvosát egy ellenőrzésre, ugyanis az alábbi okok is lehetnek kimerültsége hátterében:

Vérszegénység
A nők kimerültségének leggyakoribb okát, a vashiányos vérszegénységet vérvizsgálattal mutatják ki. Könnyen kezelhető vastartalmú táplálékkiegészítőkkel, valamint nagy vastartalmú ételekkel, ilyen például a brokkoli vagy a vörös húsok.

Pajzsmirigy-alulműködés
Ha lassúnak, túlhajszoltnak, sőt boldogtalannak érzi magát, lehetséges, hogy pajzsmirigye nem működik megfelelően. Az orvos által elvégzett egyszerű vérvizsgálat itt is kiszűri, megfelelően működik-e a pajzsmirigye. Hormonpótlással helyreállítható az egyensúly, és hamarosan újra jól érezheti magát.

Alvási apnoé
Ha a megfelelő ideig tartó alvás ellenére is kimerülten ébred, előfordulhat, hogy alvási apnoéban szenved. Ez a rendellenesség éjszakánként több alkalommal egy-egy pillanatnyi légzésleállást okoz, így megszakítja az alvást, és megakadályozza, hogy szervezete a szükséges pihenéshez jusson. Az alvási apnoéval küzdő személy gyakran észre sem veszi a bajt – a horkolás a leggyakoribb jelzés.

A betegséget leggyakrabban alvásvizsgálat útján diagnosztizálják. Az állapoton segíthet az életmód megváltoztatása, például tartózkodás az alkoholtól lefekvés előtt vagy testsúlycsökkentés, másrészt gyógyászati segédeszközök alkalmazásával. Ilyen például az úgynevezett CPAP készülék (folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító orrmaszk) vagy a fogvédő.

Vote it up
433
Tetszett?Szavazzon rá!