A klasszikus zene hihetetlen ereje

Mozart csökkenti a vérnyomást? Jobban alszunk Brahmstól? Beethoven növeli az IQ-t? A tudósok szerint igen

Egyre több az olyan kutatás, melyből az derül ki, hogy a klasszikus zene ilyen és sok más kedvező hatással jár. Kapcsoljon át a klasszikusokra, hogy ön is részesülhessen az alábbi jótéteményekből!

Stresszoldó
Journal of Clinical Nursing című lap egy 2008-as cikke szerint miután várandós nők 30 percen át klasszikus zenét hallgattak, kevésbé érezték lehangoltnak, stresszesnek és szorongónak magukat. A San Diegó-i Egyetem egy 2004-es vizsgálata pedig azt mutatta ki, hogy klasszikus zene hallgatása közben csökkent a hallgatók vérnyomása.

Hangulatjavító
Az egyesült államokbeli Déli Metodista Egyetem egy 2001-es kutatásának alanyai arról számoltak be, hogy a klasszikus zene hallgatása fokozta az érzelmeiket. A kutatók azt is feljegyezték, hogy a résztvevők nyitottabban, közlékenyebben viselkedtek, és kifejezőbb megjegyzéseket tettek.

Bűnmegelőző
2003-ban London számos metrómegállójában elkezdtek klasszikus zenét játszani. Másfél évre rá itt megritkultak a lopások és támadások, és a vandalizmus is visszaszorult. Az oregoni Portland közlekedési hatósága hasonló eredményeket kapott: miután klasszikus zenét játszottak be a vasútállomásokon, 40 százalékkal csökkent a rendőrségi hívások száma. Az Egyesült Államok több más városa, például New York, Atlanta, Minneapolis és Toronto szintén a klasszikusokra hangolt át.

Koraszülötteket segítő
Gyorsabban növekednek a koraszülött csecsemők, ha a környezetükben fél órán keresztül klasszikus zene szól – ez derült ki a Tel Aviv-i Egyetem egy kutatásából. Bár a kutatók nem biztosak a jelenség magyarázatában, de úgy vélik, hogy a hatás a klasszikus zene stresszcsökkentő tulajdonságával függ össze.

Fájdalomcsillapító
A Journal for Advanced Nursing egy tanulmánya szerint a zene mérsékli a krónikus fájdalmat. Brit kutatók megállapították, hogy azoknak a gyomorműtétből lábadozó betegeknek, akik klasszikus zenét hallgattak, kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük.

Alvásjavító
Dr. Harmat László kutató állítása szerint nyugalmasabban alhatunk éjszaka, ha lefekvés előtt 45 percig klasszikus zenét hallgatunk. Ugyanezzel a módszerrel az álmatlanság is megszüntethető.

Agyfejlesztő
Egy vizsgálat szerint Mozart hallgatása és a magasabb IQ-értékek egymással összefüggnek. Egy másik pedig kimutatta, hogy a klasszikus zenét hallgató epilepsziásoknak enyhülnek a rohamok.

Vote it up
282
Tetszett?Szavazzon rá!