A koszorúér-betegség korai jelei

Erekciós problémák? Kopaszodás? A fülcimpa ráncosodása? Ezek mind a szívbetegség előjelei lehetnek

Magyarországon évente körülbelül 16 500 beteg kerül kórházba szívinfaktus miatt, s közel 30 százalékuk egy éven belül meghal.

A korai felismerés kulcsfontosságú a koszorúér-betegség elleni küzdelemben. A helyes diagnózis felállítása után az életmód megváltoztatásával és gyógyszerekkel a szívinfarktus jelentősen késleltethető, vagy akár el is kerülhető. A koszorúér-betegség mintegy 80 százaléka a helyes életmóddal megelőzhető. Betegeim döbbenten szoktak értesülni arról, hogy az alábbi tünetek szívbetegségre utalhatnak.

Erekciós problémák
A férfiaknak külön jelzőrendszerük van, amely koszorúér-betegségre figyelmeztethet. Ha a merevedést csak nehézséggel vagy egyáltalán nem sikerül elérni, az arra utalhat, hogy a hímvesszőt ellátó verőerek beszűkültek. Az erekciós probléma átlagosan 3-5 évvel előzi meg a koszorúér-betegséget, tehát jócskán rendelkezésre áll az idő a veszély kimutatására és kezelésére. Ha szexuális teljesítménye romlik, keresse szakember segítségével az igazi okot, mielőtt a kék pirulához folyamodik.

Kopaszodás
Egy 37 ezer férfi bevonásával végzett átfogó vizsgálat megállapította, hogy a fejtető erőteljes kopaszodása életkortól függetlenül a koszorúér-betegség veszélyére figyelmeztet. Egy másik felmérés során 7000 embert (köztük 4000 nőt) követtek nyomon, és megfigyelték, hogy a részben vagy erősen kopaszodók között mindkét nemben megduplázódott a szívbetegség miatti halálesetek száma.

Fájdalom a lábszárban
Sétáláskor fájdalmat érez a lábszárában, esetleg sántítani kezd? Ez a tünet azonnali kivizsgálást igényel, különösen dohányosoknál, mert az az alsó végtagi érszűkület jele lehet – ami gyakran a koszorúér-betegséggel fordul elő. Az orvos megméri az alsó és a felső végtagon a vérnyomást és a kapott értékeket egymáshoz viszonyítja. Rendkívül fontos, hogy ezt a rendellenességet a lehető legkorábban kimutassák, mert az étrend átalakításával és gyógyszeres kezeléssel az érszűkület súlyosbodása lassítható. Néhány betegem komolyan vette ezeket a korai tüneteket. Azt javasoltam nekik, hogy kevesebb állati eredetű táplálékot fogyasszanak, és kezdjenek el rendszeresen gyalogolni. Néhány héten belül megszűnt a fájdalom a lábszárukban, és évekig nem tért vissza.

A fülcimpa ráncosodása
Meglepő eredményre jutott néhány tudományos vizsgálat: a hallójárat nyílásától a fülcimpa aljáig húzódó ránc lappangó koszorúér-betegségre utalhat. A ránc a keringés, többek között a koszorúerek keringési zavarát jelezheti. Bár néhány szaktekintély elutasította ezt a feltételezést, azzal érvelve, hogy a fül ráncosodása az idős kor jele, 2012-ben kutatók speciális CT-vizsgálattal értékelték a koszorú erek állapotát, és az egyéb kockázati tényezők (öregség, dohányzás) figyelembevételével is kimutatták a fülráncosodás és a szívbetegség közötti kapcsolatot.
 

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, vizsgáltassa meg vérnyomását, koleszterin- és éhezési vércukorszintjét. Kérdezze meg orvosát, nincs-e szüksége EKG-vizsgálatra. Benjamin Franklin mondását (szabadon) idézve: egy csipet elővigyázat (és egy csésze fodros kel) többet ér, mint egy mázsa gyógyszer.

Vote it up
256
Tetszett?Szavazzon rá!