A lakás díszítésének titkai

Íme, néhány trükk, amellyel a profi lakberendezők átváltoztatják a tereket

Játék a színekkel
Igencsak káprázatos „előtte-utána” fényképek készíthetők az egyszerűből izgalmassá átalakított szobákról. Az efféle átalakításokra képes belsőépítészeket hajlamosak vagyunk született csodatévőnek tartani. Tény, hogy többségüknek különleges érzéke van a lakberendezéshez, de ezt általában sokévi tanulással és kemény munkával érik el, miközben persze elsajátítanak bizonyos alapvető tervezési szabályokat is. A varázslat tehát tanulható – és itt lép ön a képbe. Nem kell belsőépítésznek lennie ahhoz, hogy átültessen a gyakorlatba néhány szakmai alapfogást.

Növelje meg a belmagasságot
Észrevette már, hogy a drágább, klasszikus polgári lakásoknak milyen magasan van a mennyezetük? Nos, egy ügyes optikai trükkel a saját szobái belmagasságát is megemelheti. Csupán annyit kell tennie, hogy a függönyök hosszanti oldalaira kontrasztos színű szövetsávot varr. Drapp függönyhöz csokoládébarna csíkot, orgonaszínűhöz sötét mályvát válasszon. A szoba ettől rögtön magasabbnak fog látszani.

Alkalmazzon építészeti színfoltokat
Az unalmas szoba is érdekessé és mutatóssá tehető néhány extra elem felhasználásával. Ragasszon mennyezetpárkányt vagy más díszlécet a fal és a mennyezet találkozásához, vagy helyezzen mennyezetrózsát a plafonra. Ezeknek a díszítőelemeknek – az ajtókkal együtt – a falaknál egy-két árnyalattal sötétebb színűeknek kell lenniük. Ha mély nyílásban ülő tolóablakai vannak, azok falát is fesse erre a komorabb árnyalatra, magukat az ablakkereteket pedig még sötétebbre.

Irányítsa kifelé a tekintetet
Ha a lakásból nagy ablakok vagy üvegezett ajtók nyílnak egy mutatós teraszra vagy kertre, fesse azok keretét sötét színűre. Ez automatikusan az üvegen túli látnivalókra fogja vezetni a tekintetet. Persze arra is ügyeljen, hogy legyen odakint valami, amit érdemes nézegetni, például egy különleges virágcserép, jókora dísznövénnyel. Több cserepes növényt is neveljen, s mindig azt tegye a legfeltűnőbb helyre, az üveg közelébe, amelyik éppen virágzik vagy amelyiknek a legszebb színűek a levelei.

Érdekesebb ülőalkalmatosságok
Hol van előírva, hogy a nappaliban kell lennie egy kanapénak, két hozzáillő fotellel és egy dohányzóasztallal? Nem egy fogorvosi várót próbál berendezni, hanem az otthonát. Szeretné, ha a vendégek szívesen időznének önnél, ahelyett, hogy belépve máris a távozáson törnék a fejüket? Nos, akkor válasszon például össze nem illő ülőalkalmatosságokat. Ha nem lesz minden egységes, az az egész helyiséget érdekessé és egyedivé teszi. Olyan bútorüzletben vásároljon, amelyet normális esetben nagy ívben elkerülne. Ügyeljen, hogy a kiválasztott darab valóban elüssön a szoba berendezési tárgyaitól. Meglátja, mindjárt más lesz a lakótér hangulata.

Egyszerűen nagyszerű
A legjobb lakberendezők pontosan tudják, hogy nem csak nagy összegek ráfordításával érhető el szemrevaló eredmény. A szűkös költségvetés néha olyan megoldásokra kényszeríti az embert, amelyet sok pénzzel a zsebében talán nem választana. Olykor éppen ezeknek a kockázatosnak tűnő ötleteknek a megvalósítása hozza meg a legnagyobb sikert. Íme, néhány gondolatébresztő tipp.

Hasznosítsa újra a régi párnákat
Kidobásra ítélt heverője ülőrészének párnáit tartsa meg, főleg, ha azok nagyok és négyszögletesek. Készítsen rájuk huzatot valamilyen mutatós szövetből, s helyezze őket a földre ülőpárnaként. Ha időjárásálló huzatot varrat, a párnák a szabadban is bevethetők lesznek. A párnákat a lépcső alatti, vagy más ritkábban használt szekrényben tárolja. Jól fognak jönni, amikor gyermekei áthívják barátaikat filmet nézni vagy játszani.

Mutatós kerti hinta
Fogjon egy régi kerti padot, vagy vegye meg a barkácsboltban kapható legolcsóbb fadarabot és fűrészelje le a lábait. Erősítsen rá láncot, illetve vastag kötelet, azt pedig akassza fémkampókra, amelyeket előzőleg a nyári lak tornácának mennyezetére, vagy mondjuk egy régi kerti mászókára rögzített. Bizonyosodjon meg arról, hogy a kampó elbírja a súlyt! A pad két oldalát nem árt további láncokkal kikötni, hogy ne lendülhessen túl magasra.

Egyedi tucatáru Vegyen egy olcsó, fehér lámpaernyőt – semmiképp ne költsön rá sokat –, majd ragasszon szép, piros szövetszalagot körben az alsó és a felső szélére. Máris egyedi és mutatós darabbá vált. A lámpaernyővel ellentétben a díszítőelem árán nem szabad spórolni. Használja a legjobb minőségű szalagot, amit csak megengedhet magának. Csupán körülbelül 60 centire lesz szüksége, kis kiadással is nagyszerű eredményt érhet el. Hasonló hatást kelthetnek a szépen megmunkált gombok és a finom csipkeszalagok is. Az egyszerű faajtót díszes kilinccsel teheti érdekessé. Ne felejtse, a háttérnek soha nem kell drágának lennie.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
320
Tetszett?Szavazzon rá!