A legkeményebb ellenfél

Sophie Gustafsonnak, a profi golfjátékosnak nem a pályán kell megküzdenie legnehezebb problémájával

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt tavasz egyik keddi napján Sophie Gustafson profi golfozó hat és fél perces beszédet készült videóra rögzíteni, melyet egy díjkiosztó vacsorára írt. Egyedül volt otthon a kamerával a floridai Orlandóban, és arra számított, hogy a felvétel minden gond nélkül elkészül.

Csak órák múlva végzett. Fájón emlékeztette ez a dadogó Gustafsont arra, hogy neki a beszéd még akkor sem egyszerű, ha senki nincs jelen.

A 39 éves svéd Gustafson 178 centi magas, és karcsú, smaragdzöld a szeme, és gesztenyebarna a haja. Annak ellenére, hogy előnyös a külseje és ragyogók az eredményei – 26 nemzetközi győzelem, köztük öt az amerikai központú női profi golfszövetség, az LPGA szervezte golftornákon –, Gustafson a reflektorfénytől távol töltötte húszéves profi pályafutását.

Elszökött a tévékamerák elől, amikor 1998-ban csatlakozott az LPGA-hoz, és egészen 2011. őszig menekült előlük, amikor előre rögzített felvételen beszélt a dadogásáról a Golf Channelen, az Egyesült Államokban. Három lebilincselő percig adott hangot azoknak, akiket szégyenérzetük hallgatásra kárhoztat. Gustafson elmondta, hogy amióta rögzített beszédét sugározták, rengeteg támogató és elismerő üzenetet kapott Facebook- és Twitter-oldalán.

– A dadogás sehol nem kap igazán nagy nyilvánosságot, mert amikor csak lehet, inkább hallgatunk – mondja Gustafson. – Hiszem, hogy ezen változtatni kell, és ha nekem ebben mégoly kicsi szerepem lehet is, annak nagyon örülnék.

Gustafson azt mondja, hogy különféle kezelésekkel próbálkozott, köztük a beszédterápiával, az akupunktúrával és pszichotróp gyógyszerekkel. A gyógyszerek javítottak a dadogásán, de rontottak a golferedményein, ezért nem szedi őket.

Dr. Heather L. Grossman, az Amerikai Dadogáskutató Intézet klinikai igazgatója úgy véli, sok Gustafsonhoz hasonló „bátor lélek” kellene ahhoz, hogy megváltozzon a becslések szerint a világon élő mintegy 70 millió dadogó társadalmi megítélése.

– Az az általános vélekedés, hogy aki dadog, az labilis, ideges, hülye vagy hazudik, továbbra is fenntartja azt az érzést, hogy a legjobb, ha valaki elrejti a dadogását – mondta Grossman.

A kutatók kimutatták, hogy a dadogók agya másképp működik. A genetika is játszik benne szerepet; Gustafson egyik nagynénje enyhén dadog, két bátyjának is megvolt ez a rendellenessége fiatalabb korában.

Gustafson életútjára mindig kihatott a dadogás. 2006-ban kötött házasságot Ty Votaw-val, akivel akkor ismerkedett meg, amikor Votaw volt az LPGA-biztos. Négy év múlva elváltak. – A volt férjem mindig beszélt helyettem – mondta. – Neki ez könnyen megy. Én pedig maradhattam a háttérben. Csak később jöttem rá, hogy valójában a mégoly jószándékú fellépései is mennyire bénítóan hatottak rám.

– Egy kis segítséget időnként szívesen fogadok – fűzte hozzá Gustafson –, de magamnak is meg kell tudnom állni a lábamon.

Pályája elején rémülettel töltötte el, hogy egy-egy győzelem után szólnia kell a rajongókhoz és a szponzorokhoz. 1996-ban a nemzeti válogatottbeli edzői azt a feladatot adták neki, hogy viccből gyakoroljon be egy beszédet győzelem esetére. Hat héttel később megnyerte az első profi tornáját. Gustafson úgy véli, hogy a viccből előadott beszéd hozzájárulhatott a sikerhez.

Bizonyos helyzetekben Gustafson dadogása erősebb, mint máskor. Amikor csak egy-egy mondatot mond, az ütőhordójával vált szót vagy az anyanyelvén társalog, majdnem olyan gördülékenyen beszél, mint ahogy üt.

– Sophie-nak ragyogó a humorérzéke – mondta Gail Graham, korábbi profi játékos, aki most az LPGA Tournament Owners Association elnöke. – Azok közé tartozik, akik megszerettetik magukat másokkal.

Graham mosolyogva beszélt arról, hogy Gustafson egyre könnyebben áll reflektorfénybe. – Sok éven át csöndben volt. Az emberek most meg fogják ismerni azt a Sophie-t, akit mi mind ismerünk és szeretünk.

Az amerikai golfszakírók szövetsége tavaly Gustafsonnak ítélte oda a Ben Hogan-díjat, amelyet testi fogyatékkal élő vagy súlyos betegséggel küszködő golfozók szoktak kapni.

Vote it up
210
Tetszett?Szavazzon rá!