A lupusz tizenöt rejtett jele

Mindig fázik? Diéta nélkül is fogy? Kimerült? Hullik a haja? Vizelési zavarai vannak? Lehet, hogy mindezt bőrfarkas okozza

Influenzásnak érzi magát, de nem javul az állapota
Magas láz, hidegrázás, izomfájdalom és álmatlanság – ezek az influenza klasszikus tünetei. Sokaknál azonban a lupusz is így kezdődik, állítja dr. Delphine Lee, a Santa Monica-i Saint John’s Egészségközpont intézetvezetője. – A két betegség közötti különbség az, hogy az influenza négy–tíz nap alatt elmúlik – mondja a doktornő, és hozzáteszi, hogy a lupusz tünetei négy hétig vagy akár hónapokig is eltarthatnak, illetve rendszeresen visszatérhetnek.

Fogy, pedig nem is diétázik
A gyors súlyvesztés úgy hangzik, mint egy álom, pedig ha a lupusz okozza, inkább egy rémálom kezdetéről beszélhetünk. A lupusz autoimmun betegség, vagyis az immunrendszert arra készteti, hogy szervezet ellen forduljon, ami felborítja hormonháztartást (elsősorban a pajzsmirigyműködést), és a testsúlyát is befolyásolja. A súly csökkenése a lupusz gyakori tünete, mondja dr. Lee, de a betegségnek vízvisszatartó hatása is lehet, ami egyeseknél súlynövekedést okoz. A pajzsmirigyproblémákra még ezek a jelek utalhatnak.

Érzékeny duzzanatok a nyakon
Az apró, bab alakú nyirokcsomók a szervezet gyulladások elleni védekezésében vesznek részt. Általában észrevétlenek, de lupusz esetén láthatóan megduzzadnak és érzékenyek lesznek. Leggyakrabban a nyakon találhatók az állkapocs alatt vagy a fül mögött, de kitapinthatók az ágyéknál, a hason, a hónaljban, a kulcscsontnál és egyéb helyeken is.

A napsütés kiütéseket okoz
Az orrán és az arcán a napsütés hatására megjelenő piros, pillangó alakú kiütések a lupusz tünetei lehetnek, mondja dr. Lee. Először úgy tűnhet, mintha csak kipirulna a melegtől, de a lupusz okozta pirosodás azután sem tűnik el, hogy már nem éri a nap. Ezek a betegségek is az arcán mutatkoznak először.

Bénító kimerültség
– Ez nem a megszokott fáradtság, lupusz esetén úgy érzi, képtelen felkelni az ágyból – magyarázza dr. Lee. A kimerültség sokféle betegségre utalhat a depressziótól a rákon keresztül a mononukleózisig, ezért, ha önmagában jelentkezik, nem feltétlenül lupuszt jelez, de ha az itt tárgyalt tünetek némelyikével együtt tapasztalja, érdemes kivizsgáltatnia magát.

Hólyagok különös helyeken
Hólyag a sarkán? Forduljon cipészhez. Hólyagok az orrán, a száján belül? Forduljon orvoshoz. Más betegségek (például a szexuális úton terjedők) is okozhatnak fájdalmas dudorokat, de a nyálkahártyán jelentkezők a lupusz tünetei is lehetnek, mondja dr. Lee.

Csomókban hullik a haja
Bár a lupusz férfiakat és nőket is érinthet, az esetek 90 százalékában 15 és 44 éves nőknél kezdődik. És az egyik legkeservesebb tünete az, hogy viszonylag rövid idő alatt nagyobb mennyiségben hullik a haj, mondja dr. Lee. Haja még sok mindent jelezhet.

Fázik a keze (még nyáron is)
Sok nő keze és lába fázós, amit a férfiak is tanúsíthatnak („Csak ágymelegítőnek kellek neked?”). De ha gyakran érzi, hogy hidegek a kéz- vagy lábujjai, el is kékülnek vagy érzéketlenné válnak, az a Raynaud-szindróma jele lehet. Ez a betegség a vérkeringési zavar, egyben a lupusz kísérőtünete is lehet, mondja dr. Lee.

Fájnak az ízületei, pedig még csak harmincéves
A fájdalmas, megduzzadt ízületek csak az időseket gyötrik, nem? Nos, nem, mondja dr. Lee. Sajnos sok fiatal lupuszos betegnek vannak artrózisra hasonlító tünetei, elsősorban a lábukban. A fájdalom reggel a legerősebb, és napközben enyhülhet. Ezeknek az ízületi gyulladásra alkalmazott természetes módszereknek a hatásosságát igazolta a tudomány.

Mellkasi fájdalom
„Szívroham!” – gondolja mindenki ijedten, amikor szorítást érez a mellkasában, de ha az orvos ezt kizárja, a lupusz is lehet az ok. Az autoimmun betegség miatt a szívet és a tüdőt övező burkok is begyulladhatnak, ami mellkasi fájdalmat okozhat, magyarázza dr. Lee. Ha a tüdő körüli terület érintett, nehézlégzést is tapasztalhat. Az infarktusra jellemző tüneteket mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

Mentális zavar
– A lupusz bármely szervet megtámadhatja, köztük az agyat is, ami pszichotikus tüneteket okozhat – mondja dr. Lee. – Sokan fordulnak hozzánk azzal a panasszal, hogy skizofrének lettek vagy megőrülnek, pedig az autoimmun betegségről van szó. – A lupusz neurológiai tünetei közé tartoznak a hallucinációk (látási és hallási), üldözési mánia, zavarodottság, érzelmi kitörések és görcsrohamok, amelyek gyakran váratlanul, bármilyen előzmény nélkül jelentkeznek.

Vizelési zavarok
A lupusz gyakran a vesét is megtámadja, ami hát- és derékfájást, vizelési zavarokat és vizesedést okozhat. A laborvizsgálat sok fehérjét mutat ki a vizeletben.

Makacs gyomorégés
Emésztési problémák – gyomorégés, -görcs vagy hasmenés – gyakori tünetei a lupusznak, amely gyulladást okoz a bélrendszerben. A betegek hiába vesznek vény nélkül kapható szereket, azok nem enyhítik a panaszokat.

Többszöri vetélés
A lupusz véralvadási zavarokat okozhat, mondja dr. Lee, aminek egyik legszomorúbb következménye az ismétlődő vetélés lehet. A betegek hiába esnek teherbe, a gyermeket nem tudják kihordani. A véralvadási zavarok a menstruációt is megzavarhatják. Nem ez a meddőség leggyakoribb oka, de ha többször is elvetél és az itt tárgyalt tünetek közül többet is tapasztal, érdemes lupusz-szűrésre mennie.

Rendszertelenül jelentkező, megmagyarázhatatlan tünetek
Az „ezerarcú” betegségnek is nevezett lupuszt nehéz diagnosztizálni, mivel más betegségekhez hasonló tüneteket okoz. – Mindenkire másként hat, attól függően, hogy az immunrendszer melyik szervet támadja meg – magyarázza dr. Lee. Ráadásul a betegség időnként „fellobban”, vagyis időszakosan jelentkezik, amikor a tünetek különösen kellemetlenek, majd hosszabb időre eltűnik, amitől a beteg elbizonytalanodik, nem képzelődött-e. Mindebből az következik, hogy a lupuszt sokszor csak más betegségek kizárása után szokták megállapítani – mondja dr. Lee –, ami általában próbára teszi a betegek türelmét. Szerencsére vannak laborvizsgálatok, mint egyes antitesteket vizsgáló vértesztek, melyek kimutatják a lupuszt. Mindenesetre higyjen szervezete jelzéseinek, tanácsolja dr. Lee. Ha huzamos ideig rosszul érzi magát, fontos, hogy a végére járjon, mi okozza a panaszokat.

Vote it up
176
Tetszett?Szavazzon rá!