A megállíthatatlan Michael J. Fox

A művész Parkinson-kórja súlyosbodott, de elszántsága változatlan, amint az interjúnkból is kiderül

Kapcsolódó cikkek

Elvileg Michael J. Fox nem érezhetné olyan jól magát, mint ahogy érzi. Amikor 30 évesen Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála – ez 22 esztendeje történt –, azt mondták neki, legfeljebb még tíz évig dolgozhat. – Úgy ítélték meg, addigra magatehetetlen leszek – mondja Fox.

A betegsége súlyosbodott – a New York-i irodájában folytatott beszélgetésünk közben a keze remeg, válla le-föl rángatózik –, de az elszántsága változatlan. – Pár éve támadt egy gondolatom, amelybe beleszerettem – meséli. – A boldogságom egyenes arányban nő az elfogadással és fordított arányban a várakozásaimmal. Ha el tudom fogadni, hogy mi vár rám és összehangba hozom azzal, amit most tapasztalok, akkor szabadon tehetek, amit csak akarok.
 

Fox számára az elfogadás pozitív szemlélethez vezet. Sőt kidolgozott magának egy teljes feketehumor-repertoárt. Azon viccelődik, hogy mi szüksége van az embernek elektromos fogkefére, ha remeg a keze. Golfjátéka szenvedi el a legtöbb komikus sérelmet. – Az emberek azt mondják, „Tartsd mozdulatlanul az ütőt!”, én meg azt felelem, „Cseszd meg!”

Új tévés vígjátéksorozatában, A Michael J. Fox Show-ban egy New York-i műsorvezetőt alakít, háromgyerekes családapát, akinek a magánéletét és a karrierjét teljesen felforgatja a Parkinson-kór. Mondanunk sem kell, hogy a betegség az egyik fő poénforrás.

Fox, felesége, Tracy Pollan (53) és négy gyerekük – Sam (24), az ikrek Aquinnah és Schuyler (19), valamint Esmé (12) – naponta szembesülnek nehézségekkel. – Néha a gyerekeknek szükségük lenne az apjuk segítségére, de ő azt feleli, „Most nem érzem jól magam” – meséli Pollan. – De amint jobban van, nyomban visszamegy a gyerekekhez. Ez türelemre és empátiára tanítja őket.
 

Fox Kanadában, az Alberta tartománybeli Edmontonban született 1961. június 9-én, negyedikként az öt testvér közül. Mivel túl alacsony volt ahhoz, hogy megvalósítsa az álmát és profi jégkorongozó legyen, a színészet felé fordult, és 16 évesen elnyert egy szerepet a Leó és én című kanadai vígjátéksorozatban. 1982-ben megkapta Alex P. Keaton szerepét a Családi kötelékek című amerikai sorozatban, amely hét évadot ért meg. Ismertségét ezt követően olyan sikerfilmekben kamatoztatta, mint a Vissza a jövőbe trilógia.

Egy ideig nem tudott ellenállni az ital, a bulizás és a mértéktelen költekezés kísértésének. – 21 évesen hetenként hat számjegyű összegeket kerestem – meséli. – Maga volt az őrület.

1985-ben megismerkedett Pollannel, és három évvel később, 1988-ban összeházasodtak. Tracy támogatásával Fox 1992-ben leszokott az italról, amitől korábbi sikerei nyomban újabbakhoz vezettek. – Nem lottónyertes vagy – magyarázza Fox. –Tisztelned kell az általad és mások által végzett munkát, és azt, ahogy odáig jutottál.
 

Fox nagyon jól reagált a gyógyszeres kezelésre, és nincs szüksége fizikoterápiára. – Tudom, hogy más parkinsonosok nincsenek ilyen jó állapotban, és nem képesek úgy kifejezni magukat, mint én – mondja Fox. – Ez sokat segít a helyzet kezelésében.

A kutatók nem tudják, mi okozza a dopamintermelő agysejtek degenerációját és mi idézi elő a Parkinson-kór olyan tüneteit, mint a remegés, a meglassultság és izommerevség. Genetikai és környezeti tényezők, például növényvédő szerek és fémek is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, de a kapcsolat még nincs feltárva.

2000 óta a Michael J. Fox Parkinson Alapítvány 375 millió dollárt költött kutatásra, több mint 20 ország tudósait és 60 klinikai kísérletet támogatott.
 

Fox új kalandok elé néz: az egyiptomi piramisok felkeresése szerepel a listáján. És mindenekelőtt igyekszik nem komolyan venni magát. – Ha valamilyen eseményen veszek részt és tapsolni kezdek – meséli –, az agyam rögtön rám parancsol, „Hagyd abba!”, mégis tovább tapsolok. Tracy azt mondja, „mindig te tapsolsz a legtovább”. Nem az elragadtatás az oka, hanem a leépülés. Ezen csak nevetni lehet.

Vote it up
309
Tetszett?Szavazzon rá!