A megoldás, amellyel mindenki nyer

Svédországban sem könnyű a bevándorlók helyzete, ám Sofia Appelgren segít nekik munkát keresni

Széles a mosolya, a szeme vakítóan kék, a haja szőke. Kellemes hangja könnyed, barátságos, gesztusai nyugodtak. A 29 esztendős Sofia Appelgren ennek alapján könnyen besorolható lenne egy bizonyos svéd nőtípusba. Az ő esetében azonban a teljesítménye sokkal többet mond ennél: ez az elszánt fiatal nő elérte, hogy átütő sikerre vigye vállalkozását, amely a női bevándorlóknak segít betörni a svéd álláspiacra.

Svédországban ugrásszerűen nő a bevándorlók száma. A svéd Központi Statisztikai Hivatal (SCB) adatai szerint 2008 és 2010 között mintegy 300 ezren érkeztek az országba. Számítások szerint 2015-re a svéd munkaerőpiac 27%-a külföldi származású lesz. Ám a 16–64 év közötti ázsiai nőknek csupán 42%-a, az afrikaiaknak 36%-a van állásban, szemben a svéd nők 74 és a más skandináv országokbeliek 65%-ával.

Nem vitás, Svédországban az állással összefüggő kulturális és nyelvi korlátok leküzdése a bevándorló nők számára meglehetősen nehéz. Itt jön a képbe Sofia Appelgren. Négy évvel ezelőtt létrehozott egy céget, hogy segítse őket. A Mitt Liv (Életem) azóta fontos kapaszkodó az Afrikából, Ázsiából és máshonnan érkező fiatal nők számára. A cég egyéves, ingyenes programjában 18–29 éves nők vehetnek részt, akik ez idő alatt tájékozódhatnak a svéd munkaerőpiacról, kapcsolatokat építhetnek ki, referenciákat szerezhetnek, fejleszthetik előadói képességüket és gyakorolhatják az állásinterjút.

A Mitt Liv ezeket a nőket gondosan kiválasztott mentorokkal hozza össze, olyan partnercégektől, melyek érdekeltek a munkaerő-állományuk sokszínűbbé tételében.

A cég nem kap állami támogatást; saját maga teremti elő a bevételeit úgy, hogy testreszabott partnerprogramokat kínál a magánszektornak. Tréningeket tart arról, mennyiben más a bevándorlók munkakultúrája és hogy e különbségekből hogyan profitálhatnak a cégek, segít nekik szakképzett álláskeresőket találni, és tanácsokkal szolgál az új munkaerő integrálásához is.

Jelenleg 28 országból 120 nő vesz részt a programban, akik összesen 40 nyelven beszélnek. – Eltérő tapasztalatokkal és háttérrel rendelkeznek, az írástudatlanoktól kezdve egészen azokig, akiknek két, sőt három jogi diplomájuk is van – teszi hozzá Appelgren.

S hogy őt mi motiválja? – Szeretek részt venni a dolgokban – árulja el. Irodájában az egyik falat a világ minden részéből származó nők fényképei borítják, mindegyikük különböző okokból arra kényszerült, hogy elhagyja a hazáját és Svédországban kezdjen új életet. – Azt hiszem, az élet nem másról szól, mint hogy úgy bánjunk az emberekkel, ahogy mi is szeretnénk, hogy bánjanak velünk – mondja.

Sofia Appelgren
Kora: 29 év
Család: Élettársával, Serdar Erkannal Göteborgban él, két gyerekük Alice és Viggo.
Háttere: Média-, szociológiai tanulmányok; design- és vendéglátó-ipari vállalkozás; kiállítások.
Amit szeret: A családommal lenni és szabad időmben festegetni.
Erőssége: Más szemszögből nézni a dolgokat.Gyenge pontja: Magamra soha nincs időm.
Példaképei: Túl sok van, nem sorolom. Csupa olyan ember, aki hajlandó a hagyományos kereteken túl gondolkodni és cselekedni – ahogyan a mi „tanulóink”.

Appelgren 2006-ban került az országos figyelem középpontjába. Miután Götenborgban salátabárt nyitott, nem volt hajlandó aláírni egy önkéntes kollektív megállapodást a szállodai és éttermi dolgozók szakszervezetével. Bár alkalmazottjai közül senki nem akart csatlakozni a szakszervezethez, az mégis bojkottot hirdetett ellene. Naponta harminc sztrájkőr járőrözött az üzlete előtt, ő és a családja fenyegetéseknek és zaklatásoknak volt kitéve. Négy hónap elteltével Sofia eladta az üzletet.  

– E rendkívül nehéz időszaknak nagyon sok pozitív hozadéka lett – mondja. – A velem történtek után „híres” lettem, és ezt arra akartam használni, hogy segítsek másokon. – Már jó néhány éve tűnődött azon, milyen életük lehet Svédországban a fiatal bevándorlóknak.

Elhatározta, hogy a bevándorlóknak és a cégeknek is egyaránt előnyös helyzetet teremt. – Felhívtam öt göteborgi céget, és megkérdeztem tőlük: „Külföldi származású fiatal nőket kívánunk kiközvetíteni a svéd munkaerőpiacra – segít nekünk?” Egyikük igent mondott, s ez hatott a másik négyre is. Az első öt partnercég mindegyike 50 ezer svéd koronával járult hozzá a képzési évhez. Appelgren 20 hallgatót vett fel, és 20 mentort.

Ma a Mitt Livnek ügyvezető igazgatója van, háromfős stábja és irodái Göteborgban és Stockholmban. A cég 2010-es forgalma meghaladta a 2 millió svéd koronát. A mai napig 360 női mentor és hallgató vett részt a térítésmentes programban.

Rangeen Namik nyolc éve jött Kurdisztánból Svédországba. Mitt Liv-beli képzését júniusban fejezi be. Emellett Rangeen, akinek kurd jogi diplomája van, Göteborgban tanul a gazdasági főiskolán.

– Ezen a programon – mondja Namik – olyan képességeket lehet megtanulni, amelyek egy álláskereső svéd számára magától értetődők, egy másfajta kultúrából és eltérő háttérből érkezőnek viszont nem mindig.

Tavaly Sofia Appelgren elnyerte a Nyugat-svédországi Kereskedelmi Kamara éves díját, továbbá tagjai közé fogadta őt a globális Ashoka Egyesület is, amelynek több mint 2500 szociális vállalkozó tagja innovatív megoldásokat keres a világ legsúlyosabb társadalmi problémáira.

Erin Fornoff, az Ashoka írországi képviselője mondja: – Sofia törekvései egyedülállók, nagyon gyakorlatiasak. Nagyszerű, hogy a lányokat egy szintre helyezte a mentoraikkal és a vállalatokkal – a lányoknak jó meglátásaik és képességeik vannak, amelyeket érdemes megosztani másokkal, és épp ettől annyira értékes Sofia munkája.

Vote it up
244
Tetszett?Szavazzon rá!