A memória kilenc ellensége

Nem szeretné elveszíteni a józan eszét? Figyeljen oda ezekre a problémákra, mert elrabolhatják emlékezőképességét

Meglepően sok az olyan kóros állapot, mely kicsorbíthatja és berozsdásíthatja a pengeéles agyat. Ezek közül szerencsére több is visszafordítható. Az első lépés a felismerésük: a következő kilenc probléma a leggyakoribb emlékrabló.

Magas vércukorszint
Lehetséges, hogy az emlékezetkihagyások oka a vérében van – illetve egész pontosan a vércukorban.

Védje magát: ha a családjában már előfordult magas vércukorszint vagy cukorbetegség, illetve ha túlsúlyos, rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét. Emellett táplálkozzon egészségesen, és mozogjon.

Túlhajszoltság
Agyunknak alvásra van szüksége ahhoz, hogy az új emlékek megszilárduljanak. Még ha nem marad fent éjszakákon át, akkor is bajba kerülhet: egy felmérésben azok az önkéntesek, akik két héten át napi hat órát aludtak, nem érezték kialvatlannak magukat, mégis sokkal rosszabb eredményeket értek el a rövid távú emlékezeti teszteken.

Védje magát: legyen a legfontosabb az elegendő pihenés. Ez nem lehetséges? Egy másik vizsgálat szerint már hatperces minialvások is javítani tudtak a résztvevők rövid távú teljesítményén. A kutatók azt gyanítják, elég egyszerűen csak elaludnunk ahhoz, hogy kiváltsuk agyunkban az emlékezethez fontos alapvető fontosságú folyamatokat.

Horkolás
Előfordulhat, hogy alvási apnoéval küzd, mely azzal jár, hogy alvás közben a légutak elzáródnak, másodpercekre megszűnik az oxigénellátás, így agysejtjei tápanyag nélkül maradnak. A férfiak között nagyobb az esély az alvási apnoé kialakulására, mint a nőknél. További kockázati tényező a túlsúly és a 40 év feletti életkor.

Védje magát: Ha ön hangosan horkol, és folyamatosan fáradtnak érzi magát, kérje meg orvosát, hogy végezzen el egy apnoé-vizsgálatot. Lehetséges, hogy alvás közben egy olyan eszközt kell viselnie, mely egy kis csövön keresztül folyamatosan emelkedett légnyomást biztosít és nyitva tartja a légutakat – megelőzve ezzel a veszélyes oxigénkimaradást.

Egyszer felpörgött – másszor lassú
Lehet, hogy pajzsmirigyproblémái vannak. A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák az anyagcserét, de ha túl sok vagy túl kevés van belőlük, az zavarhatja az agyműködést. A túlműködő és az alulműködő pajzsmirigy egyaránt problémát jelenthet.

Védje magát: Beszéljen egy orvossal a kellemetlen tünetekről (különösen a nők, mivel náluk nagyobb a pajzsmirigy-alulműködés kockázata). A gyengén működő pajzsmirigy fáradttá tehet; a túlságosan aktív pajzsmirigy pedig szapora szívverést, valamint mániás vagy szorongásos érzéseket okozhat.

65 felett
Ahogy idősödünk, egyre nehezebben szívódik fel a B12-vitamin a táplálékokból, a B12-hiányállapot idegrendszeri tünetei pedig erősen hasonlítank az Alzheimer-kórra. A 65 év felettiek közel 20 százalékánál alacsony a vér B12-vitamin szintje.

Védje magát: Ha ön idősebb, és kicsit zavartnak érzi magát, kérje meg orvosát, hogy ellenőrizze a B12-vitaminszintjét, mert lehet, hogy kiegészítőre van szüksége. Akkor is ajánlott a teszt, ha ön szigorú vegetáriánus – a vegetáriánusok ugyanis nem jutnak az étellel együtt elég B12-vitaminhoz.

Depresszió
A súlyos depresszióban szenvedő betegeknél fokozott az agysejtek pusztulása. Minél tovább tart ez az állapot, annál több sejt veszik el az emlékezet szempontjából kulcsfontosságú agyterületekről.

Védje magát: A korai kezelés a legjobb megoldás. Egy 2008-as vizsgálat szerint azok az emberek, akiknek hosszabb ideig tartó depressziós időszakaik voltak, a hangulat javulásával kevésbé rendeződött a memóriaprobléma.

Allergia vagy álmatlanság elleni szerek
Számos gyakran felírt, például álmatlanság, inkontinencia, allergia és emésztőszervi görcsök elleni gyógyszer összeférhetetlen egy fontos ingerületátvivő vegyülettel. Időskorban ezek az antikolinergnek nevezett gyógyszerek elhomályosuló gondolkodást és feledékenységet okozhatnak.

Védje magát: Ha már elmúlt 65 éves, jobban ki van téve a difenhidramin mellékhatásainak: ez több recept nélkül is kapható álmatlanság és allergia elleni orvosság összetevője. Ha gondolkodása zavarossá válik és úgy véli, ez kapcsolatban áll gyógyszerszedéssel, azonnal forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Csoszogó járás
Az orvosok mágneses járásnak is nevezik, mivel olyan, mintha a lábak hozzátapadnának a talajhoz. A csoszogás normál nyomású vízfejűség kialakulását jelezheti, mely során az agyvíz nyomása az agy üregeiben nő.

Védje magát: Jellegzetes tünetek a csoszogás, inkontinencia és emlékezetzavar, bár nem mindenkinél lép fel mind a három. Az azonnali műtéti kezelés adja a legnagyobb esélyt az emlékezetjavulásra.

Túl sok gyógyszer
Minél több gyógyszert szed, annál nagyobb a kockázata annak, hogy közöttük kölcsönhatások lépnek fel. Természetesen a recept nélkül kapható gyógyszerek is számítanak!

Védje magát: értesítse orvosát minden gyógyszerről, melyet szed. Ha úgy érzi, egy gyógyszerreklám kifejezetten önnek szól, kérdezze meg orvosától, de ne erőltesse a receptet.

Vote it up
560
Tetszett?Szavazzon rá!