A modell, aki nemcsak önmagáért szép

Weisz Fanni célja: közelebb hozni a fogyatékkal élőket a többi emberhez

Megjelent: 2012. február

Kapcsolódó cikkek

Kezek erdeje emelkedett a magasba a veszprémi Sportarénában. A kézilabdameccs hatezer fős szurkológárdája hosszú percekig rázogatta nyitott tenyerét. A jeltapsot egy nyúlánk, szőke lány tanította meg nekik, aki kezdődobáshoz készülődött a pályán. Weisz Fanni, hazánk egyetlen siket szépségkirálynője ezzel a tavaly februári akcióval divatot teremtett. Azóta sűrűn előfordul, hogy egy-egy csapat a sportmérkőzés elindításához fogyatékkal élőt kér fel.

A tizenkilenc éves Fanni – aki 2010-ben az „Év civil hőse” díjat is elnyerte – a sérültek esélyegyenlőségért vívott harcának emblematikus figurája. De hosszú és rögös út vezetett idáig.

A Baranya megyei Birjánban élő Léránt Ágnes fiatalon szülte első gyermekét. Hamarosan kiderült, hogy a kisfiú nem hall. A második baba előtt elvégzett vizsgálatok kizárták az örökletességet. Kétéves volt Fanni, amikor rájöttek: ő is siket. Létezik egy speciális műtét, amely – ha idejében elvégzik – egy készülék segítségével képes hallóvá tenni a siketeket. Az akkor hatéves Gábor már elkésett, Fannit azonban megműtötték.

– Sokáig semmi hasznát sem láttuk az operációnak – meséli Ágnes, aki tizenöt éve egyedül neveli a gyerekeket. – Fanni utálta a derekán viselt ormótlan szerkezetet, nem tudott mozogni a füléig kígyózó vezetékektől, inkább nem hordta. Az első megyei szépségversenyt önbizalomnövelő tréningnek szántam. Tini kategóriában nyerte, tizenhárom évesen. – Ezután vették, baráti segítséggel, azt a pici, fül mögé helyezhető, jó minőségű hallókészüléket, amely lehetővé tette, hogy hallókkal járhasson gimnáziumba.

Fanni ekkor szembesült azzal, hogy bár hallja, gyakran nem érti a beszédet. A pici kora óta használt jelnyelv ugyanis egyszerű közlésforma, így a siketszókincs néhány ezer kifejezésből áll. Évekbe telt, mire belenyugodott, hogy hiába igyekszik behozni a lemaradást, sosem lesz belőle választékosan társalgó, átlagos lány. Az ő erőssége másban van: varázslatos mosolyával, lénye kisugárzásával előnyt kovácsolhat a hátrányból.

Fanni egy szépségversenyen– Fanni eddig tizenkét szépségversenyen győzött. Eleinte modellkarrierről álmodozott, de a fotói alapján jelentkező ügynökségek fogyatékosságáról értesülve visszatáncoltak. Mostanra megtalálta a célját. Arra használja a szépségét, hogy közelebb hozza egymáshoz a siketek és a hallók világát – mondja Ágnes.

A fordulópontot a 2010 őszi Megasztár hozta. Fanni kétmillió tévénéző előtt énekelte (pontosabban jelelte) Rúzsa Magdival a Gábriel című dalt, s ez egy csapásra ismertté tette. 2011 nyarán egymást követték a nyilvános szereplések: föllépett Bartalos Tamás Komisz Színházában, amelynek társulata fogyatékkal élőkből és épekből áll.

Júniusban a Magyarország szépe-választáson elnyerte a közönségdíjat, az ezzel járó spanyolországi megméretést azonban lemondta, mert ha elutazik, nem lehetett volna díszvendég Kecskeméten, a siketek világnapján.

Idegenek közt nem szívesen beszél. Fél, hogy butának tartják. 2011. október 17-én mégis beszédet mondott a parlamentben. A siket gyerekek pici kortól történő jelnyelvi oktatásáért emelt szót, mert szerinte az anyanyelvén – jelnyelven – oktatott siket gyorsabban fejlődik. A hazai oktatási rendszer a szájról olvasást szorgalmazza – miközben kevesen tudnak úgy artikulálni, hogy a szájukról jól lehessen olvasni –, ezért alapítványt hozna létre, ehhez kérte a képviselők segítségét.

Tavaly novemberben ötéves szerződést kínált Fanninak egy kötöttárukat gyártó, exportra is dolgozó – és hatvan százalékban fogyatékosokat foglalkoztató – szegedi cég. Ő lesz a hazai és külföldi piacra bevezetendő, Chance márkanevű új termékük „arca”.

A cég egyúttal Gábor életét is megoldotta. Fanni huszonnégy éves, számítógépes végzettségű bátyja mindeddig munka nélkül volt. Rendszergazda-asszisztensnek alkalmazták, szállón lakik, közösségben lehet, úgyhogy kivirult és boldog.

– Debreczeni Zita, a modellből lett fotós, Fannival készítette el a BNV-s katalógusunkat – idézi fel a kezdeteket Kiss Sándor, a szegedi cég vezérigazgatója. – Fanni személyisége már a képeken, de az életben még inkább lenyűgözte a munkatársaimat, személy szerint engem is. Következetes, kitartó, ugyanakkor mindenkihez mélyről jövő nyitottsággal közeledik. Ő is a fogyatékkal élők érdekében munkálkodik, szerencsés találkozás tehát a miénk.

Ülünk a pécsi Pláza kávézójában. Fanni dús haja hetyke kontyba tűzve – nem visel hallókészüléket. De gesztussal, mimikával, jellel mindent elmond.

– Modellkedhetek, kampányolhatok a sérültekért, és végre anyagi biztonságban élhetünk. A szépség csak eszköz. Bármit teszek, a sorstársaimért is teszem. Szeretném, ha az üzenet eljutna hozzájuk: ne bújjatok el, ne futamodjatok meg a nehézségek, kudarcok láttán! Nem igaz, hogy egy siketnek semmi sem sikerülhet! Higgyetek magatokban, és rá fogtok jönni, hogy többre vagytok képesek, mint gondoltátok.

Vote it up
272
Tetszett?Szavazzon rá!