A nátha csak nátha – vagy nem?

Mi is okozza pontosan a meghűlést? Mi használ a makacs tünetek ellen? Mikor lehet veszélyes az orrdugulás elleni szer?

A nátha (más néven meghűlés) általában nem súlyos, de azért kellemetlen állapot, főleg ha sehogy sem sikerül megszabadulnia tőle. Bár túl sokat nem tehet a gyorsabb gyógyulásért, érdemes megpróbálkozni a cink-acetát-tartalmú cukorkák szopogatásával (naponta 80-100 milligramm elemi cinknek megfelelő mennyiségben, legfeljebb két héten át) és a C-vitamin szedésével (naponta akár 8 grammot is bevehet, amíg meg nem gyógyul), állítja dr. Harri Hemilä a Helsinki Egyetem közegészségügyi tanszékéről. Ezek olcsó és kis kockázatú gyógyszerek, amelyek egyes adatok szerint lerövidíthetik a meghűlés időtartamát, ha a tünetek jelentkezésétől kezdve használják őket.

– Ne vegyünk azonban olyan cinkcukorkát, amelyben citromsav is van, mivel az megköti a cinkionokat és gátolhatja a felszívódásukat – mondja Hemilä.

Egészséges immunrendszerű felnőtteknél a nátha általában hét napig tart. Ha a tünetei hetek óta nem szűnnek, keresse fel az orvosát annak ellenőrzésére, nem valamilyen más probléma-e az ok.

Lehet például, hogy hörghurutja vagy idült orrmelléküreg-gyulladása van, de az is elképzelhető, hogy allergiás. Az orrmelléküreg-gyulladás 12 héten át vagy tovább is tarthat, és olyan tünetekkel járhat, mint az orrfolyás, a köhögés, a fejfájás, valamint az arcban tapasztalt feszítő érzés vagy érzékenység.

Baktériumfertőzés esetén a probléma antibiotikumkúrával kezelhető, míg ha az derül ki, hogy orrpolipja van, műtétre lehet szüksége.

Ne használjon orrdugulás elleni szereket egyhuzamban három napnál tovább! Ez után már nő az orrdugulás, illetve a tünetek meghosszabbodásának kockázata – ez az úgynevezett „rebound” (orrcsepp által kiváltott) orrdugulás.

A túl sokáig elhúzódó meghűlés másik lehetséges oka az, hogy épp amikor kezdett kilábalni az első fertőzésből, legyengült szervezetét újabb kórokozó támadta meg.

Több mint 200, folyamatosan mutálódó vírus okozhat náthát, így szinte lehetetlen minddel szemben védettnek lenni. Az ilyen felülfertőződés ellen úgy védekezhet, ha odafigyel a gyakori kézmosásra.

Ha képes megállni, ne nyúljon a szeméhez, orrához és szájához, mivel a fertőzést okozó vírusok ezek nyálkahártyáin át jutnak be a leggyakrabban a szervezetbe.

Végül pedig igyekezzen nyugodt maradni: a kísérletek tanúsága szerint a stressz fogékonyabbá tesz a meghűlésre és más fertőzésekre!

Vote it up
189
Tetszett?Szavazzon rá!