A náthadoktor válaszol

Betegek által feltett gyakori kérdések és szakértői válaszok, hogy hideg időben is nagyobb sikerrel maradjon egészséges

Kapcsolódó cikkek

Kihagyhatom az influenzaoltást, ha tavaly megkaptam? Nem jó ötlet. A felmérések szerint a védettség egy éven belül – idősebbek és immunproblémákkal küszködők esetén még hamarabb – csökkenni kezd. – Minél magasabb az ellenanyagszint, annál nagyobb a védettség. A rásegítés tehát mindenkinek jót tesz – mondja dr. Alan Hampson, az ausztrál Influenza-szakértők Csoportjának elnöke.

Meghűlés ellen használnak a probiotikumok? Egyes táplálékkiegészítők enyhítik a megfázás tüneteit és rövidítik az időtartamát. Gary Huffnagle, a Michigani Egyetem immunológusprofesszora úgy véli, némelyik probiotikum kincset ér. Egy vizsgálat során a naponta alkalmazott probiotikum átlagosan két nappal rövidítette le a meghűlést. Az említett kutatásnál vizsgált probiotikum még nincs forgalomban, de érdemes odafigyelni e két Lactobacillus-törzsre: plantarum HEAL 9 és paracasei 8700:2.

Ha megfázom, jó cinket szedni? Talán – amennyiben gyorsan cselekszik, és hajlandó megbékélni némi mellékhatással. Egy nemrégiben végzett elemzés megállapította, hogy azoknál, akik a meghűlés első gyanújától számított egy napon belül cinket vettek be, enyhébbek voltak a tünetek, és hamarabb kezdték jobban érezni magukat, mint azok, akik placebót kaptak. Carol Haggans táplálkozás-szakértő szerint a páciens torkában legyen magas a cink szintje, itt tudja legjobban kifejteni a vírus elleni hatását. Próbáljon ki valamilyen pasztillát vagy szirupot. A kutatások szerint a hatás eléréséhez legalább napi 75 mg szükséges; e mennyiség rövid távú fogyasztása veszélytelennek látszik. A vállalkozó kedvűeknek azért egy kis kellemetlenséggel – enyhe émelygéssel és rossz szájízzel – is kell számolniuk.

Mikor oltassam be magam? Minél előbb, annál jobb. – A járvány a vártnál korábban is beköszönthet – mondja Hampson. – Az oltás teljes hatásához két-három hét kell, ezért jobb nem halogatni.

Vote it up
376
Tetszett?Szavazzon rá!