A pajzsmirigyrák négy tünete

Ha ezeket tapasztalja, lehet, hogy daganata van. Nem kell megijedni, de mindenképpen forduljon orvoshoz

A látható tünetek jelentősége
Az orvosok rendszerint más okból készült ultrahang-, CT- vagy MRI-vizsgálatok révén állapítanak meg pajzsmirigyrákot; az így felfedezett daganat kezdetben általában nem okoz problémát, magyarázza dr. Michael Tuttle, a Memorial Sloan Kettering Rákközpont endokrinológusa. A betegeknek ezért jobbára azt ajánlják, hogy rendszeresen vizsgáltassák meg a daganatot, de nem kezdenek azonnali kezelést. – Én nem törődnék azokkal a semmilyen problémát nem okozó, milliméteres elváltozásokkal, amelyeket csak akkor észlel valaki, ha kifejezetten keresi – mondja a szakértő. – De a nyakban észlelt, a rák súlyosbodására utaló egyéb jelenségekkel foglalkozni kell.

Ha a pajzsmirigyrák alábbi tüneteit tapasztalja, kérdezze meg orvosát, nincs-e szükség további vizsgálatokra.

Duzzanat a nyakban
A férfiak általában borotválkozáskor, a nők sminkelés közben szokták észlelni a csomókat, mondja dr. Robert Smallridge, a floridai Mayo Klinika rákközpontjának igazgatóhelyettese. A pajzsmirigycsomók 90 százaléka jóindulatú, de ha az ádámcsutkája alatt nagyobb duzzanatot érez, figyelje meg: – Az a lényeg, hogy mozog-e le-föl nyeléskor – magyarázza dr. Tuttle. – A legtöbb esetben a daganat okozta duzzanat meg se mozdul.

Rekedtség
Közvetlenül a pajzsmirigy mögött húzódik az az ideg, amely a hangszalagokat mozgató izmokat mozgatja. Nagy ritkán egyes csomók, különösen rák esetén, ránőnek az idegre és befolyásolják a hangképzést, magyarázza dr. Smallridge. – A legtöbb beteg ezt rekedtségként írja le. – Itt olvashat a nem rákos pajzsmirigy-betegségek tüneteiről.

Tartós köhögés
Néha a pajzsmirigyrákban szenvedőknél olyan furcsa köhögés alakul ki, amelyet nem kísérnek a légutak ingerlésére jellemző más tünetek. – A pajzsmirigyrák okozta köhögés nem fertőz, és zavarbaejtő, mivel nem jár vele láz és slejm – mondja dr. Tuttle.

Nyelési nehézség
Ha egy nagyra nőtt csomó nyelési vagy légzési nehézséget okoz, az arra utalhat, hogy a rák agresszív. – Ezzel mielőbb foglalkozni kell – mondja dr. Tuttle –, mivel jelzi, hogy a daganat gyorsan nő.

Vote it up
247
Tetszett?Szavazzon rá!