A pattanások hét rejtett oka

És egy csomó házilag is kivitelezhető módszer, amellyel kezelheti, illetve megelőzheti ezt a kellemetlen tünetet

A változás korába lépett
Mi okoz elsősorban pattanásokat? A hormonok, pontosabban ezek szintjének változása. – Menopauza idején kevesebb ösztrogén és progeszteron termelődik, ami pattanások megjelenéséhez vezet – magyarázza dr. Marina Peredo, a New York-i Mount Sinai kórház bőrgyógyász professzora. Ráadásul ilyenkor a nőgyógyászok gyakran hormonális fogamzásgátlót ajánlanak (a havivérzés elmaradása után még egy évig nem kizárt a terhesség). A hormonális készítmények sokaknál elmulasztják a pattanást, de van, akinél ellenkező hatást érnek el. – Pattanást is okozhatnak – állítja dr. Peredo. Mindenesetre, ha elszaporodnak a pattanásai, kérjen tanácsot orvosától. Ezek a meglepő házi módszerek segíthetnek megszabadulni a pattanásoktól.

Nem használ az új bőrápolója – egyelőre
Új terméket vásárolt gyors javulásra számítva, de úgy tűnik, befektetése nem térül meg. Ne lepődjön meg: természetes jelenség, hogy a pattanások nem tűnnek el még néhány hét után sem. – Eltart egy-két hónapig, amíg egy új kezelés hatni kezd, sokan mégis feladják az első hét után – mondja dr. Peredo. Az is lehetséges, hogy összetettebb megoldásra van szükség. A jól kiválasztott bőrápoló valamelyest megtisztíthatja a bőrt, de lehet, hogy önmagában kevés. Fontos még, hogy elkerülje a stresszt és a kialvatlanságot (mindkettő gyulladáskeltő, ami növelheti a pattanások számát) – ezért nem elég felkenni a bőrápolót, és várni a csodát. Olvassa el szakértők útmutatóját a jó alváshoz.

Túl sok az alapozó
Logikus reakció: pattanásai száma nő, ezért több alapozót visz fel. Csakhogy a kozmetikum eltömíti faggyúmirigyeiből kivezető járatokat, a faggyú felgyülemlik, ebben elszaporodnak a baktériumok és begyullad a bőra. Ráadásul még több pattanása keletkezik. Az ördögi kör mindaddig folytatódik, amíg nincs jobb ötlete a még több alapozónál. A bőrgyógyásszal megszüntetheti a 22-es csapdáját. A szakember célzott kezelést ajánlhat, gyógyszereket rendelhet, illetve olyan megoldásokat, mint a mikrodermabráziós bőrcsiszolás vagy a lézeres píling a hegesedés eltávolítására.

Haj, jaj
Ha nem sajnálja a hajkenőcsöt vagy -kondicionálót, esetleg ritkán mos hajat, az olaj és a zsír a fejbőréről a homlokára jut. – Ha a hajkorona szélén jelennek meg a pattanások, nagy valószínűséggel a hajápolók okozzák – állítja dr. Peredo. A bőrgyógyász azt javasolja betegeinek, hogy váltsanak enyhébb termékre, mossanak gyakrabban hajat, esetleg alakítsák át úgy a frizurájukat, hogy a hajuk ne érje az arcukat.

Bluetoothos a fejhallgatója
Ez valójában nem is pattanás – ha sokat beszél headsettel, pattanáshoz hasonló piros kiütéseket észlelhet az arcán és az állán. Ezért a fém-, pontosabban a nikkelallergia a felelős. Hasonló irritációt okozhat fém övcsat vagy nadrággomb is a hasán. – Ráadásul az aranyat is gyakran ötvözik nikkellel – mondja dr. Peredo –, ezért betegeim nemegyszer panaszkodnak vörös foltra a gyűrűsujjukon. Lehet, hogy ideje nikkelmentes gyűrűt venni.

Nem így kéne fogat mosnia
A fogkrémekben használt adalékok, például illatanyagok is okozhatnak allergiát. Ilyenkor pattanáshoz hasonló piros foltok keletkeznek az ajka körül. Logikus megoldás a fogkrém lecserélése. Dr. Peredo emellett azt tanácsolja, hogy fogmosás előtt kenjen vazelint a szája köré, amely megvédi a bőrét, aztán mossa le. Olvassa el, mi mindenre jó még a vazelin. Meg fog lepődni.

Talán a táplálékkiegészítő
Megpróbálja fokozni a fehérjebevitelt? A fehérjeturmixok és müzliszeletek több cukrot tartalmaznak, mint gondolná. – A cukorfogyasztás hatására ingadozik a vércukorszint, ami fokozza a kortizol stresszhormon termelődését.– magyarázza dr. Peredo. A következmény: megjelennek a pattanások. Ha a jelenség új önnél, gondolja végig, mit változtatott az étrendjén.

Vote it up
139
Tetszett?Szavazzon rá!