A pazar állatfotók titkai

Nyolc egyszerűen követhető tipp, hogy még szebb képekkel büszkélkedhessen házi kedvenceiről

Legyen mozgás a képen
Nagyobb záridőt választva tartsa a fényképezőgépet stabilan, így elérve, hogy a háttér éles maradjon, házi kedvence azonban dinamikus mozgásban legyen megörökítve. Ha nincs lehetősége állványt használni, kapcsolja be a képtabilizátort, hogy ne mozduljon be a háttér.

Kattintson minél többet
Az egyre nagyobb tárhelyű memóriakártyáknak köszönhetően nyugodtan készítheti akár százával a fotókat! Fotózza háziállatát, ameddig az csak tűri, és később válogassa ki a legjobb képeket – egy állat fotózásakor nehéz előre tervezni, nem szabad elkeseredni, ha nem sikerül, amit kitalált – meg kell adni az esélyt a véletlennek.

Szép fények, szép képek
Kora reggel és késő délután a legszebbek a fények – melegebb színt és érdekesebb árnyékokat adnak, mint dél körül. Utóbbi időpontban inkább terelje állatát árnyékba, és ott készítsen képeket. Kerülje a vakut, mert az természetellenessé teszi a fotót, inkább használjon hosszabb záridőt. Figyelje meg, hogy az árnyék milyen szépen ki tudja emelni a bunda színét és textúráját.

Mindig színesben fotózzon
Soha ne válasszon előre beállított színszűrőt fényképezőgépén! Fotózzon színesben, és majd utólag döntse el, hozzáadnak-e a színek a képhez, vagy inkább átállítaná valamilyen szoftver segítségével fekete-fehérre, esetleg szépiára. A fekete-fehér képeken nagyobb szerep jut a fényeknek-árnyékoknak, és több hangsúlyt kapnak a részletek, a minták.

Figyeljen a formátumra
Ha fényképezőgépe megengedi, mindig RAW kiterjesztést használjon, így őrzi meg a lehető legtöbb információt – ha jpeg-ben fényképez, a kamera automatikusan tömöríti a képet, így például a fehéregyensúlyt később már nem tudja majd állítani, és az expozíción is kevésbé tud majd finomítani. A RAW-t később átalakíthatja jpeg-gé, miután elvégezte a szükséges beállításokat.

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa a pilóták, az állatorvosok, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a tévészakácsok, a sebészek, a pincérek, a kardiológusok és a rendszergazdák műhelytitkait!

Az élesség állításával válasszon hangulatot
Alakíthatja egy kép hangulatát, ha például nem háziállatára, hanem az előtérre vagy a háttérre fókuszál. Próbáljon ki minél több lehetőséget, és döntse el, melyik illik az ízléséhez.

Emelje ki a szemet
Próbáljon olyan beállításokkal fotózni, amelyek szépen kiemelik házi kedvence szemét – ha a szem jól mutat, az egész állat jól fog mutatni. Egy kép megtekintésekor legelőször többek között a szemet keressük, ami később is meghatározhatja a fotó egészének hangulatát, így hamar eldöntheti a fotó sikerét.

Ne erőltessen pózokat állatára
Hagyja, hogy háziállata viselkedjen úgy, ahogy mindig: ne várja el tőle, hogy türelmesen pózoljon jól nevelt kisgyermek módjára mozdulatlanul! Magának is megspórolja az idegeskedést, ráadásul a fotó is sokkal jellemzőbb lesz, ha természetesebb pillanatban kapja el kedvencét.
 

Házi kedvence fotózásához további hasznos tanácsokat talál itt és itt!

Vote it up
194
Tetszett?Szavazzon rá!