A rák tünetei férfiaknál

Hajlamosak halogatni az orvos felkeresését, és gyakran nem vesznek tudomást ezekről a szimptómákról

Nehéz vizelés
Ha egyre nehezebb problémát jelent a vizeletürítés, esetleg vér van a vizeletében vagy az ondójában, vagy indokolatlan merevedési zavart tapasztal, forduljon orvoshoz – ezek a prosztatarák tünetei lehetnek. – Sajnos a prosztataráknak, míg súlyosabb stádiumú nem lesz, nincsenek látványos tünetei – mondja Moshe Shike, a Memorial Sloan Kettering Rákközpont gasztroenterológusa. Praxisa során gyakran találkozik olyan betegekkel, akik akár fél évig sem vettek tudomást tüneteikről. Fontos tudni, hogy minél előbb vizsgáltatja ki magát, annál jobb eséllyel gyógyul.

A herék elváltozása
Ahogy a nőknek is ellenőrizniük kell az emlő állapotát, a férfiaknak is oda kell figyelniük a heréjükre. Ha méretbeli elváltozást tapasztal akár egyik, akár mindkét oldali herén, ha azok duzzadtnak vagy nehezebbnek tűnnek, vagy kinövést tapint valamelyiken, az hererákot jelenthet – figyelmeztet Maurie Markman, az Amerikai Rák Kezelő Központ onkológusa. A hererák fiatal és középkorú férfiak körében a leggyakoribb.

Látványos bőrelváltozások
Az 50 fölötti férfiakat közel kétszer annyira fenyegeti az akár halálos bőrrák, mint a nőket; míg a melanómás esetek csak 40 százaléka érint fiatal férfiakat, közülük kerül ki a halálos esetek 60 százaléka – állítja az amerikai Bőrrák Alapítvány. Egy kutatás szerint a férfiak több időt töltenek a napon, mint a nők, ugyanakkor kevésbé szokásuk a naptej használata; továbbá, mivel a hajuk általában rövidebb, kevesebb védelmet kap, és így a bőrrák veszélyének inkább ki van téve a fejbőrük és a fülkagylójuk. Ráadásul, mivel a férfiak ritkábban mennek orvoshoz, valószínű, hogy a rákos elváltozást is csak később ismerik fel.

Rich Wender, az Amerikai Rák Társaság vezető előadója arra figyelmeztet, hogy könnyű elmulasztani a bőrrák korai jeleit: – Sokan abba a hibába esnek, hogy nem foglalkoznak a megjelenő új szeplőkkel, anyajegyekkel, sötétebb foltokkal – magyarázza. Ha arra lesz figyelmes, hogy egy anyajegy elsötétül, megnagyobbodik, esetleg kiemelkedik, vizsgáltassa ki! Melanóma esetén a foltok gyakran nem kör, hanem szabálytalan alakúak, jelentősen sötétebb árnyalatúak, akár többszínűek is. – A melanóma sokkal ritkább, mint az egyéb bőrrák, azonban sokkal veszélyesebb is – hangsúlyozza dr. Wender. – Szerencsére, ha időben felismerik, viszonylag jó eséllyel gyógyítható.

Ajakherpesz és egyéb fájdalmak a szájban
A begyógyuló ajakherpesz nem jelent problémát, ahogy egy fogfájás sem, ha az egyszeri fogorvosi látogatás megoldja. Ha azonban a herpesz vagy a fájdalom nem akar eltűnni, megjelennek viszont fehér és vörös foltok az ínyen és a nyelven, illetve duzzadtnak és zsibbadtnak érzi az állkapcsát, az a szájüregi rák velejárója lehet. – Ha dohányzik, azzal növeli a szájrák kialakulásának kockázatát – figyelmeztet dr. Markman. – Több férfi dohányzik, mint nő – az ő esetükben még inkább oda kell figyelni a gyanúsan lassan gyógyuló herpeszekre!

Krónikus köhögés
Ha legalább három héten át tart a köhögés, de más, akár allergiás, akár megfázásos tünetek nem jelentkeznek, az kialakulóban levő tüdőrákot jelezhet! Hörghurutos tünetekkel járhat akár a leukémia is: – Ha a köhögés makacs és jellege eltér a megszokottétól, vagy ha vért is felköhög, mielőbb menjen orvoshoz – figyelmeztet dr. Markman. Egyes tüdőrákos betegek a vállba és a karba sugárzó mellkasi fájdalmat is tapasztalnak.

Véres széklet
Okozhatja aranyér is – de lehet a vastag- vagy végbélrák jele is. A rendszeres szűrés általában 50 éves kor fölött indokolt, de mivel egyre gyakrabban jelentkezik a betegség a fiatalabb korosztály tagjai között is, fontos, hogy vér észlelése esetén mindenképp forduljon orvoshoz. – Könnyű összetéveszteni az aranyérrel, esetleg székrekedéssel, és ha hamar el is múlik, az emberek, különösen a fiatalabbak, hajlamosak megnyugtatni magukat, hogy nincs is semmi gond – mondja dr. Wender. – De a véres széklet semmilyen esetben nem normális. Ki kell vizsgáltatni.

Hasfájás, émelygés
A hétköznapi emésztési zavar ritkán jelent rákos betegséget – azonban múlni nem akaró hasgörccsel és a folyamatos émelygéssel már orvoshoz kell fordulni. Talán csak fekély, de lehet, hogy valamilyen rosszindulatú betegség áll mögötte.

Rendszeres lázas és fertőzéses megbetegedések
Ha csak ritkán szokott megbetegedni, újabban azonban rendszeresen felmegy a láza és gyakran rosszul is lesz, az a leukémia korai tünete lehet! Ebben a betegségben megnő a kóros fehérvérsejtek száma a szervezetben, ezért gyengül a betegségek ellen védekező képesség. Figyeljen oda az influenzára hasonlító, de annál kitartóbb tünetekre.

Nehézkes nyelés
Ha a torokfájás, nyelési nehézség nem múlik, hanem hetekig kitart, sőt súlyosbodik, azt torok- vagy gyomorrák is okozhatja, de lehet a tüdőrák jele is.

Gyanús véraláfutások
Egy véletlen zúzódás hétköznapi dolog, de ha arra lesz figyelmes, hogy állandóan újabbak jelennek meg, ráadásul olyan helyeken, ahol nem szoktak (mint például a kézfej vagy az ujjak), vagy különösebb balesetek nélkül, azt nézesse meg orvosával. A szokatlan zúzódások mögött lehet, hogy a leukémia áll, figyelmeztet az Amerikai Rákkezelési Központok Hálózata. Idővel a leukémiában vérszegénység és alvadási zavarok is fellépnek.

Indokolatlan fogyás
– Ma már mindenki fogyni akar, és állandó diétára kényszeríti magát. Ha azonban nem ez a helyzet, hanem egyszerűen elveszítette az étvágyát, érdemes szakértőhöz fordulni – tanácsolja dr. Markman. Sok rákos megbetegedés velejárója lehet a fogyás, ilyen például a nyelőcső-, a hasnyálmirigy-, a máj- és a végbélrák, de főképp a leukémia és a limfóma tüneteként jelentkezik.

Állandó fáradtság
Néhanapján mindenkit elhagy az ereje, de ha ez már mindennapossá válik, és akár egy hónapig is kitart, valamint légszomjjal párosul, azzal legjobb, ha felkeresi orvosát. A leukémia és a limfóma gyakran okoz tartós fáradságot. Dr. Wender szerint: – A legtöbb esetben nem rákos betegség áll a jelenség mögött – de sosem lehet tudni.

Idült fejfájás
Ha nem szokott sem migréne, sem egyszerű fejfájása lenni, újabban azonban mégis egymás után kénytelen szedni a fejfájáscsillapítókat, azt akár az idegeket nyomó agytumor okozhatja.

Vote it up
373
Tetszett?Szavazzon rá!