A rákbetegség jelei kutyáknál

Sokszor nehéz a rákos elváltozások tüneteit felismerni, ha azonban a következőket tapasztalja, forduljon állatorvoshoz

Összeesik
Ha kutyája összeesik, azonnal vigye állatorvoshoz! A gyengeség és a letargia (például ha nem üdvözli az embereket a bejáratnál, közönyös a környezetével szemben) a rákos betegségek gyakori jele, állítja Jake Zaidel, a New York-i Malta Állatkórház állatorvosa. – Ez különösen a nagyobb termetű fajtákra jellemző – mindenképp hozza be kedvencét vizsgálatra, még ha az összeomlás egyszerinek bizonyult is, és másnapra a kutya látszólag jobban van. Könnyen lehet, hogy a lép daganatos megbetegedése áll a háttérben.

Köhög
A köhögés nem feltétlenül a rák jele, a kisebb termetű fajtáknál például gyakori az ilyen tünetekkel járó légcsőprobléma. – Egy két-köhögés miatt nem kell aggódni, de ha napokkal később sem enyhül, az elegendő, ahhoz, hogy felmerüljön a tüdőrák gyanúja – figyelmeztet Zaidel.

Lefogyott
Dr. Zaidel szerint a fogyás a rák leggyakoribb jele, gyakran emésztőrendszeri daganat okozza. – Rengeteg olyan kutyát hoztak hozzám, akikről kiderült, hogy emésztőrendszeri daganat miatt hagyták abba a rendszeres táplálkozást, ami gyors súlyvesztéshez vezetett – mondja. Azonban abban az esetben is vezethet fogyáshoz a rák, ha a kutya megőrzi a jó étvágyát – ezért ha arra lesz figyelmes, hogy kedvence akár fokozatosan, akár hirtelen kezd el súlyából veszíteni, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot állatorvosával!

A száj elváltozásai
Gombás fertőzés, dudor, furcsa szag, vérzés, az íny színelváltozása – a szájrák tünetei lehetnek, különösen öregebb egyedek esetén. Ezeket a szimptómákat gyakran túl későn veszik csak észre. – Gyakran csak mi vesszük észre ezeket a jeleket, mert a kutya száját ritkábban vizsgálják a gazdák – magyarázza dr. Zaidel. – A szájrákot emiatt sokszor csak túl későn diagnosztizáljuk.

Az állatorvos a rendszeres fogmosást ajánlja. Timothy Rocha onkológiára szakosodott állatorvos szerint az is jó módszer, ha ásítás vagy evés közben pillant kutyája szájába. Ha valami szokatlanra bukkan, forduljon orvoshoz.

Vérzik az orra
Az orrvérzés sosem normális, figyelmeztet dr. Rocha. – Idősebb egyedek esetén különösképp aggodalomra ad okot – figyelmeztet. – Fiatalabb kutyáknál inkább fizikai sérülésre gyanakodnék, mint rákos betegségre.

Hasmenés, megváltozó ürítés
Az egyszeri hasmenés nem biztos, hogy a rák tünete, de ha nem múlik, sőt, súlyosbodik, akkor dr. Rocha szerint jobb állatorvoshoz fordulni. Azonban ugyancsak a rák jele lehet, ha könyörögnie kell kutyájának, hogy menjen ki a fürdőbe, ha látványosan problémát okoz neki akár a vizelés, akár a székelés, ha rendszeresen hány, esetleg véres a vizelete vagy a széklete.

Orr- és szemfolyás
Ha nem múlik az orr vagy a szem váladékozása, az aggodalomra ad okot – figyelmeztet dr. Zaidel. A folyamatos orrfolyás orrüregi tumor következménye lehet, míg a szem váladékozását szemdaganat okozhatja.

Agyvérzés
Az agyvérzést agydaganat is okozhatja, ami dr. Zaidel szerint idősebb kutyáknál a gyakoribb. Ha szokatlan jelenségekre lesz figyelmes, például kutyája kontrollálatlanul rágcsál és csámcsog, rángatja a lábait és habzik a szája, az agyvérzés jele is lehet. Ilyenkor azonnal vigye állatorvoshoz.

Nő a kutyájával a karjábanBőrelváltozás
– Minden gombás elváltozást, dudort és furcsaságot ki kell vizsgáltatni! – ajánlja dr. Zaidel. – lehet, hogy ártalmatlan, de lehet, hogy rákos betegség jele, amit annál könnyebb kezelni, minél korábban diagnosztizálják.

Vizsgálni könnyű, az ilyen kinövéseket kutyája cirógatása közben is észreveheti. Ha ilyet észlel, ne habozzon orvoshoz fordulni – hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozással van-e dolga, azt csak laboros vizsgálattal lehet megállapítani. Figyeljen oda továbbá a múlni nem akaró, akár fájdalmas, akár viszkető sebekre, sérülésekre is.

Hirtelen hízás
A hirtelen, látványos hízás, illetve a puffadás ugyancsak a rák jele lehet a kutyáknál. Különösképp, ha kedvence annak ellenére szedi fel a kilókat, hogy az étvágya megcsappan, és kevesebbet eszik – ez már elegendő ok, hogy meglátogassa az állatorvost, ajánlja Rocha. Ahogy gyanús jel az étvágy hirtelen megugrása is.

Fájdalom, rossz közérzet
– A fájdalom biztos jele a ráknak – állítja Zaidel. Ha kutyája nyüszít, felsír, amikor megpaskolja a hasát, vagy amikor felemeli, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával. Ha a táplálkozás jár látszólag fájdalommal, azt a szájüreg daganatos megbetegedése okozhatja.

Vote it up
283
Tetszett?Szavazzon rá!