A részvétel a fontos

Nick Hornby, a nálunk is rendkívül népszerű író könyvekről, futballról és arról, hogy szerinte mi a legjobb az Oscar-díj-kiosztókban

Kapcsolódó cikkek

Könyvei rettentő népszerűek. A futballról, a zenéről és a felnőtté válás – még a harmincas éveinkben is felmerülő – problémáiról szólnak. A regényeken kívül Nick Hornby dalszövegeket és forgatókönyveket ír. Idén – akárcsak 2010-ben – Oscar-díjra is jelölték, most a John Crowley rendezte Brooklyn című filmért. Az 1950-es években játszódó romantikus történet Colm Tóibín azonos című regénye alapján íródott, és egy ír lány New Yorkba költözéséről, ottani boldogulásáról és élete nagy választásáról szól. A filmet 2016 februárja óta vetítik a magyar mozik.

Regényt vagy forgatókönyvet írni szórakoztatóbb?
A forgatókönyvírás csapatmunka jellege szórakoztatóbb. Az, hogy együtt kell dolgozni a rendezőkkel, producerekkel, színészekkel. No és persze a csillogás. A premierek, a filmfesztiválok, a rajongók, az egész felhajtás. De megvannak az árnyoldalai is. Egy csapat tagja vagy, ahol mindig a rendezőé az utolsó szó. Ha azt mondják: ezt most így fogjuk csinálni, akkor az úgy lesz.

A regényeit is megfilmesítették. Mennyire esett nehezére, hogy le kell mondania az irányításról a saját anyaga fölött?
Azt mondtam magamnak, hogy a megfelelő emberek dolgoznak rajta. Csak hagyni kell, hogy tegyék a dolgukat. Néha jó, ha egy szerző kicsit kívülállóként tekint magára.

Hollywood a Fociláz című könyvéből egyenesen baseballfilmet csinált...
Ráadásul romantikus vígjátékot! Egyszer csak, derült égből villámcsapásként, Drew Barrymore lett a film sztárja. Hát igen. Bár elég fura csavarral fejezték be.

Hogy érti?
Az eredeti Fociláz végén az Arsenal legyőzi a Liverpoolt, és ezzel elnyeri az 1989-es bajnoki címet. A producerek a Boston Red Soxot választották ki az amerikai filmhez, mert akkor már sok-sok éve a bostoniak örök vesztesnek számítottak. Az volt az elképzelésük, hogy a Boston egy újabb szívszakasztó vereséget szenved – nem úgy, mint az Arsenal az én verziómban. De aztán, teljesen váratlanul, a bostoni csapat győzött. A forgatókönyvvel ellentétben a Red Sox megnyerte a (2004-es) World Seriest, egy örökkévalóság óta először. Át kellett írniuk a teljes filmet. Elképesztő. Valahányszor Bostonban járok, mindig elmondom nekik, hogy „soha nem győztetek volna, ha nincs ez a film”.

Nick Hornby
1957-ben született, Londonban nőtt fel. Angol irodalmat tanult Cambridge-ben, évekig tanárként dolgozott, s közben különböző újságokba és folyóiratokba írt cikkeket. Az irodalmi áttörést az 1992-ben kiadott Fociláz (1995) című könyve jelentette. Könyvei magyarul mind az Európa Kiadónál jelentek meg: Vicces lány (2015); Hosszú út lefelé (2014); A Meztelen Juliet (2009); Vájtfülűek brancsa (2008); Betoncsók (2008); 31 dal (2003); Hogy legyünk jók (2002); Egy fiúról (1999); Pop, csajok, satöbbi (1998).

Szeretne egyszer valamelyik nagy amerikai stúdiónak dolgozni?
Amikor látták a Brooklynt, néhány nagy stúdió meg akarta vásárolni. De én nem akartam a nagyokkal dolgozni.

De nem kerülheti el, hogy összefusson a hollywoodi nagyfőnökökkel – végtére is Oscarra jelölték.
Jelöltek. Ez a kulcsszó. Van egy szakmai oldal az interneten, ahol a nevem alatt az olvasható, hogy 32 díjra jelöltek, de egyet sem kaptam meg. Pár hetente mindig van egy ilyen vagy olyan díj. Ezért hívják az egész dolgot „díjszezonnak”. Augusztustól februárig tart. Borzalmas.

Lehetséges, de az Oscar mégsem egy akármilyen díj.
Ez igaz. Még a nagyra becsült BBC is beszámol róla a híradóban. És az embert felhívják a filmforgalmazók, hogy tegye szabaddá magát másnapra, hátha interjúkat kell adnia. Mert bármi megtörténhet. Mindig ugyanaz a nóta.

És milyen ott lenni az Oscarral kapcsolatos rendezvényeken?
Folyton menni kell valahová, pofafürdő mindenütt. A legjobb az a hat hét volt a jelölés és a díjátadó ceremónia között. A partik észbontók. Nem a pezsgő és a pucér nők miatt, hanem mert hirtelen ott találod magad George Clooney és Meryl Streep között a széken. És nem egyszer – hanem újra meg újra.

Vote it up
142
Tetszett?Szavazzon rá!