A ragyogó és karcmentes tűzhelyért

Jól bevált, olcsó házi szerekkel súrolás nélkül is elbánhat a makacs foltokkal

Gyakran akadnak olyan makacs foltok, amelyektől nem könnyű megszabadulni, ám súrolni mégsem tanácsos, hiszen az nem minden tűzhelynek tesz jót. Íme, néhány olcsó, jól bevált há

Ecet
Mártsa a szivacsot 20%-os háztartási ecetbe és azzal törölje át, aztán egy másik, hideg vízbe áztatott ronggyal mossa le az érintett felületet, majd puha ronggyal törölje szárazra. Ha makacsabb a szennyeződés, töltsön egy kis palackba mosogatószert, és ehhez adjon három-négy evőkanálnyi ecetet, majd rázza fel. Tudta, hogy az ecet a szőnyegen keletkezett foltok ellen is jó?

Citrom
Az ecetnél kíméletesebb, de ugyanolyan hatékony a citrom is. A krómozott felületet félbevágott citrommal dörzsölje át, úgy, hogy a citromban lévő lé nagy részét nyomja is ki. Hagyja néhány percig a felületen, majd langyos vízzel mossa le. A citrom illatosítja és fényezi is a felületet. Próbálja ki az edényein, a vágódeszkán és a mikrohullámú sütőn is.

Szódabikarbóna
Először öntsön forró vizet a ragacsos foltokra, majd szórjon rájuk bőségesen szódabikarbónát. Várjon, amíg teljesen feloldódik, a víz pedig kihűl, majd egy szivacs durva felével könnyed mozdulatokkal törölje le a koszt. Íme, pár további szódabikarbónás fogás.

Mosószóda
Oldjon fel egy liter kézmeleg vízben egy evőkanálnyit, és törölje át vele a tűzhelyet. Makacsabb szennyeződések esetén bővebben használja, és hagyja néhány percig a tűzhely felületén, csak az után törölje le.
 

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült. Kattintson, ha többet szeretne megtudni róla!

Vote it up
402
Tetszett?Szavazzon rá!