A rejtvényes ember

Segítséget ugyan hiába kért tőlünk, idegenektől, mégis ráébresztett minket arra, milyenek is vagyunk igazából

Kapcsolódó cikkek

Többször láttam őt a metrón, Torontóban. Egyik utastól a másikig vándorol a keresztrejtvényével, némán tartja maga elé az újságot, arca gyermeki, tekintete kérdő.

Magas férfi, sima bőre étcsokoládé-színű, szeme és haja koromfekete. Gyakran nevet, minden különösebb ok nélkül halkan vihog.

Az első ember, akihez odamegy, általában tudomást sem vesz róla. Valószínűleg azt gondolja: Ugyan miért mindig engem szúrnak ki ezek? Ő eközben ott áll a kiterített keresztrejtvénnyel, segítségre várva. Végül feladja, és valaki másnál próbálkozik. Az újabb kiszemelt feláll, és átmegy a metrókocsi másik végébe. A Keresztrejtvényes követi tekintetével, szája zavarában félig nyitva.

Minden alkalommal ugyanaz történik. Az emberek eloldalognak a közeléből. Kerülik a szemkontaktust. Talán félnek a furcsaságától, esetleg undorodnak nyilvánvaló visszamaradottságától.

Mindig készségesen segítünk a többi utazónak: tanácsot adunk a megfelelő buszjárat kiválasztásához, zsúfolt napjainkból időt szakítunk az útbaigazításra. Büszkék vagyunk, ha közreműködésünket kérik, és jól érezzük magunkat az irgalmas szamaritánus szerepében.

De egyikünk sem segít a Keresztrejtvényesnek. Fel-alá járkál a metrókocsikban, hiába várva arra, hogy valaki felajánlja a segítségét.

Ki tudja, milyen régóta várhat? Korábban azt mondtam volna: az örökkévalóság óta, de nemrégiben egy reggel történt valami.

Valamikor nyolc óra előtt pillantottam meg. Végignéztem a többi utast, azon tűnődve, vajon melyiküknél fog megállni: az iskolába igyekvő középiskolás lányoknál, esetleg az üzletembernél, aki nyugtalanul meredt a mobiltelefonjára.

Csalódott voltam, amikor egy jómódúnak látszó középkorú nő előtt állt meg, aki szőrméből készült fejpántot viselt, melyhez hibátlan smink párosult. Egyáltalán nem fog neki tetszeni neki – gondoltam. – Túlságosan is ápolt, túl rendezett. Aligha van tapasztalata a tömegközlekedéssel utazó dilisek kezelésében.

Az irgalmas szamaritánusok sosem válogatják meg, kinek segítenek. Bárki számíthat rájuk

A Keresztrejtvényes megállt, újságját a nő felé nyújtotta, majd kérdőn felhúzta szemöldökét. Az elkerülhetetlenül közeledő lerázást vártam. – Ó, üdvözlöm! – mondta meglepetésemre a nő vidáman.

A férfi mély torokhangon felnevetett. – Hogy van? – kérdezte a nő mosolyogva.

Újabb nevetés. Vártam, hogy a nő rám néz, pillantásával segítségkérően tudakolva, vajon mi lehet a baja ennek a bolondnak. – Látom, rejtvényt fejt – mondta, miközben végig mosolygott.

Válaszul a férfi megint nevetett, majd közelebb tolta az újságot a nő arcához, aki bólintott, majd tanulmányozni kezdte a rejtvényt. – Vízszintes egy. „Kozmetikai márka, Mary az eleje”. Ismer olyan kozmetikai márkát, ami Maryvel kezdődik?

Halk vihogás. A nő rámosolygott. – Nem? Ismeri a Mary Kayt?

A férfi ránézett félig nyitott szájjal.

– Kay. K-A-Y. Írja be! K-A-Y. Oda.

A férfi megint felnevetett, és a nő felé tolta az újságpapírt és a ceruzát. – Azt szeretné, hogy én írjam be?

Beírta, majd visszaadta az újságot és a ceruzát. A férfi megint várt, félig nyitott szájjal, kérdő tekintettel. – Nézzük, mi a vízszintes kettő – mondta a nő.

Egészen addig folytatták, amíg a nőnek le nem kellett szállnia. Körbenéztem, a többi utas arcát fürkészve. Mindenki mosolygott. Részben a helyzet komikuma miatt, de valami más is volt ebben, talán együttérzés.

Amint a jól öltözött nő leszálláshoz készülődött, rádöbbentem, mi is volt az a valami: csodálat a szőrmefejpántos nő iránt.

Aznap reggel megtanított nekünk valamit. Azt, hogy az irgalmas szamaritánusok nem válogatják meg, hogy kinek segítenek. Bárkinek felajánlják segítségüket, azoknak is, akik furcsa külsejűek, vagy számunkra felfoghatatlan módon viselkednek. Ez azt jelenti, hogy szembenézünk a félelmeinkkel, melyeket azokkal szemben táplálunk, akik a társadalom peremén élnek – olyan helyeken, ahol még gondolatban sem jártunk soha. A fejpántos nő megtanított minket arra, hogy irgalmas szamaritánusnak lenni annyit jelent, hogy mindenkinek segítünk, aki rászorul.

A Keresztrejtvényesnek is.
 

A cikket angolul is elolvashatja!

Vote it up
342
Tetszett?Szavazzon rá!