A sikeres fogyókúra öt alapelve

Mára egyértelműen kiderült: nem a zsír a főellenség, hanem a könnyen emészthető szénhidrátok

Dr. Eric Westman, az észak-karolinai Durhamben lévő Duke Lifestyle Medicine Clinic igazgatója és egy Atkins-féle táplálkozásról szóló könyv társszerzője, már 12 éve tanulmányozza a szénhidrátszegény diétákat. Íme, az ő öt jó tanácsa:

Ne próbálja korlátozni a zsírbevitelt
– A magas zsírtartalmú ételek fogyasztásától nem érez éhséget – mondja dr. Westman. A húsos szalonna, a sajt, a tejszín, a tejföl, a krémsajt, a majonéz, a vaj és az olaj mind egészséges eleme a szénhidrátszegény diétának.

Búcsúzzon el a tésztától, a kenyértől és a rizstől
A legtöbb embernek, ha fogyni akar, napi húsz grammnál kevesebb „nettó” szénhidrátot kell fogyasztania ( az összes elfogyasztott szénhidrát grammjából le kell vonni az összetett szénhidrátokat tartalmazó rost grammját, ugyanis a rost nem emeli meg a vércukorszintet). Ez kizárja a kenyeret (két szelet körülbelül 24 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz), a rizst (egy csészényiben több mint 40 gramm van) és a tésztát (egy csészényi körülbelül 40 grammot tartalmaz). Ha már jó úton jár, lassanként egyre több olyan szénhidrátot szabad fogyasztania, amely nem okoz jelentős vércukorszint-ingadozást.

Válogasson a zöldségek közül
A keményítős (szénhidrátdús) zöldségek kerülendők. De akár napi négycsészényi leveles zöldséget (fejes salátát, spenótot és káposztafélét) és kétcsészényi brokkolit, karfiolt, zöldpaprikát és kelbimbót fogyaszthat.

Kerülje el a rejtett cukrokat
A gyümölcs, ez a legendásan egészséges étel, tele van gyümölcscukorral. Akárcsak a gyümölcslevek. Sok a cukor a szénsavas üdítőitalokban, a sütikben, a cukorkákban.

Egyen annyit, amennyi jólesik
– Nem kell korlátozni az adagokat – mondja dr. Westman a fehérjékről és a zsírról. – Az éhségérzet automatikusan csökkenni fog, ha ilyen módon étkezik, csupán annyit kell tennie, hogy amikor már jóllakott, hagyja abba az evést.

Mintaétrend
Dr. Eric Westman az alábbi, szénhidrátban szegény menüt ajánlja:
Reggeli Sonkás-sajtos omlett 2 tojásból • diétás áfonyalé • kávé tejszínnel és cukormentes édesítővel
Ebéd Lazacsaláta (2 csészényi fejes saláta és 1 csészényi salátazöldség) • víz vagy diétás üdítőital
Vacsora 24 dkg marhasült kéksajttal • 1 csészényi „hamis krumplipüré” (karfiol vajjal, tejszínnel és szalonnával)
Desszert Cukormentes zselé vagy cukormentes csokoládépuding (tejszínnel elkészítve)

Vote it up
297
Tetszett?Szavazzon rá!