Dr. Eric Westman, az észak-karolinai Durhamben lévő Duke Lifestyle Medicine Clinic igazgatója és egy Atkins-féle táplálkozásról szóló könyv társszerzője, már 12 éve tanulmányozza a szénhidrátszegény diétákat. Íme, az ő öt jó tanácsa:
Ne próbálja korlátozni a zsírbevitelt
– A magas zsírtartalmú ételek fogyasztásától nem érez éhséget – mondja dr. Westman. A húsos szalonna, a sajt, a tejszín, a tejföl, a krémsajt, a majonéz, a vaj és az olaj mind egészséges eleme a szénhidrátszegény diétának.
Búcsúzzon el a tésztától, a kenyértől és a rizstől
A legtöbb embernek, ha fogyni akar, napi húsz grammnál kevesebb „nettó” szénhidrátot kell fogyasztania ( az összes elfogyasztott szénhidrát grammjából le kell vonni az összetett szénhidrátokat tartalmazó rost grammját, ugyanis a rost nem emeli meg a vércukorszintet). Ez kizárja a kenyeret (két szelet körülbelül 24 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz), a rizst (egy csészényiben több mint 40 gramm van) és a tésztát (egy csészényi körülbelül 40 grammot tartalmaz). Ha már jó úton jár, lassanként egyre több olyan szénhidrátot szabad fogyasztania, amely nem okoz jelentős vércukorszint-ingadozást.
Válogasson a zöldségek közül
A keményítős (szénhidrátdús) zöldségek kerülendők. De akár napi négycsészényi leveles zöldséget (fejes salátát, spenótot és káposztafélét) és kétcsészényi brokkolit, karfiolt, zöldpaprikát és kelbimbót fogyaszthat.
Kerülje el a rejtett cukrokat
A gyümölcs, ez a legendásan egészséges étel, tele van gyümölcscukorral. Akárcsak a gyümölcslevek. Sok a cukor a szénsavas üdítőitalokban, a sütikben, a cukorkákban.
Egyen annyit, amennyi jólesik
– Nem kell korlátozni az adagokat – mondja dr. Westman a fehérjékről és a zsírról. – Az éhségérzet automatikusan csökkenni fog, ha ilyen módon étkezik, csupán annyit kell tennie, hogy amikor már jóllakott, hagyja abba az evést.
Mintaétrend |
Hozzászólás