A sors akarata

Leonel Pereira, a portugál sztárséf úgy érzi: ételei révén visszatér a gyermekkorába

Kapcsolódó cikkek

A sors akaratából lettem séf. A családunkban nem volt hagyománya a főzésnek. Anyám jól főzött ugyan, de mindig csak abból a szükségből tette, hogy legyen étel a család asztalán.

A portugáliai Algarve tartományban születtem, Martinlongóban. Mint sok más fiatal, nyaranta a vendéglátásban dolgoztam, aztán 16 évesen apám elküldött egy vilamourai étterembe. Eredetileg a bárban kellett volna dolgoznom, de amikor odamentem, csak a konyhán volt szabad hely. Így csöppentem az ételek világába.

Aztán beleszerettem ebbe a szakmába. Olyan konyhát viszek, amely a regionális gyökereket tartja szem előtt s amely a hegyek között eltöltött gyermekkor emlékeit és ízeit idézi fel. Nagyapámmal hosszú sétákat tettünk, és ő megtanította a növények nevét, sokat meg is kóstoltatott velem. Ezért is használok például sokféle gyógynövényt és mézet. Ezek az illatok máig elkísérnek, és igyekszem felidézni őket az ételeimben, hogy érzelmileg hassanak a vendégekre.

Nincs kedvenc ételem, de szívesen merítek a természet kincseiből. Algarvében ugyanis a tenger bőségesen szolgál friss hallal, például tintahallal, amely viszonylag ritkán szerepel a receptekben. Általa visszatérhetek a gyermekkoromba.
 

Ismerje meg, hogyan készíti Leonel Pereira a tintahalat krumplipürével, pirospaprikával és zöld spárgával, illetve a piros gyümölcsös fantáziát!

Vote it up
297
Tetszett?Szavazzon rá!