A stresszoldás legjobb módjai

Tövig rágja a körmét? Betegre aggódja magát? Az alábbi technikákkal visszanyerheti nyugalmát

Az emberi test úgy van megalkotva, hogy meg tudjon küzdeni az időről időre fellépő rövid stresszes időszakokkal, sőt akár még hasznot is tudjon belőlük húzni. A túl sok stressz viszont ártalmas. Bár magát a stresszes helyzetet nem tudjuk megváltoztatni, szerencsére valamennyire képesek vagyunk megküzdeni vele. Ha ön tépi a haját, tövig rágja a körmét, vagy betegre aggódja magát, próbálja ki a következő technikákat, hogy visszanyerje nyugalmát!

Szorongásoldó gyógynövények és táplálékkiegészítők
A kamillateát már az ókori görögök is gyógyerejűnek tartották. Manapság szerte a világon körülbelül egymillió csésze fogy belőle naponta. A gyógynövényszakértők és természetgyógyászok a stressz csodás ellenszerének tartják. Igyon belőle naponta három csészével!

Idegességoldó fürdővizet is készíthet kamillából és más nyugtató gyógynövényekből, például levendulából vagy macskagyökérből. Csavarja gézbe a szárított növényeket, és tartsa a forró víz alá, miközben megtölti a kádat.

Szedjen több C-vitamint! Egy vizsgálat szerint azoknak a lelki nyomás alatt álló embereknek, akik napi 1000 mg C-vitamint szedtek, kevésbé emelkedett meg a vérnyomása, és hamarabb normalizálódott a stresszhormon-szintje, mint a C-vitamint nem szedőknek.

Használjon ginzenget: talán ez a növény is képes megvédeni testét a stressztől. A stresszes időszakokban szedjen belőle 100-250 mg-ot, kevesebbel kezdve, majd fokozatosan növelve az adagot. A szakértők azt ajánlják, hogy két-három hetente szüneteltesse az alkalmazását egy hétig.

Összpontosítson!
A meditációs relaxálás klinikailag bizonyítottan rövidre zárja a stresszt. Üljön le kényelmesen egy olyan helyen, ahol nem zavarhatják. Csukja be a szemét, és válasszon egy szót vagy mondatot, amelyre összpontosít – például „minden rendben”. Miközben a ki- és belégzésre koncentrál, ismételje el a mondatot, valahányszor kifújja a levegőt. Ha más gondolatok terelnék el a figyelmét, finoman zárja ki azokat tudatából, és térjen vissza a kiválasztott szóhoz vagy mondathoz. Folytassa a gyakorlatot 10-20 percen át, és naponta legalább egyszer végezze el.

Zenét hallgató fiatal nő A kutatások szerint bizonyos típusú zene csökkentheti a pulzusszámot, a vérnyomást, sőt a vérben a stresszhormonok szintjét is. Tartson egy kis szünetet, és hallgasson olyan zenét, melyet megnyugtatónak talál.

Tartson időutazást! Ha úgy érzi, túlságosan foglalkoztatja egy aktuális probléma, emlékezzen vissza egy hasonlóan aggasztó dologra egy évvel korábbról. Mennyire tűnik ez fontosnak ma? Ezután próbáljon meg egy évvel előrehaladni a jövőben, és tekintsen vissza a jelenbeli dilemmára. Ez az „előreugrás” nagy eséllyel jobb rálátást biztosít mindarra, amin épp keresztülmegy.

Mi a baj?
A teste vészhelyzetet jelez: azt üzeni önnek, hogy valami elromlott, amit helyre kell hozni. A stressz hatására szervezetében olyan hormonok termelődnek, melyek gyengítik az immunrendszerét, hosszú távon károsítják a szívet és az ereket, valamint növelik a hajlamot a megfázásra és más betegségekre.

Lelkét is érheti támadás. A stressz sokakat érzékennyé és könnyen ingerelhetővé tesz, szorongást és koncentrációzavart okozhat. Álmatlanságot, krónikus gyomorbántalmakat, fejfájást és kimerültséget is előidézhet.

Gyakorolja a progresszív relaxációt!
Ha különösen feszültnek érzi magát, próbálja ki a progresszív relaxációnak nevezett technikát! Üljön vagy feküdjön le egy csendes, kényelmes helyen. Hunyja be a szemét. Hajlítsa be a lábujjait 10 másodpercre olyan erősen, ahogy csak bírja, majd lazítsa el őket. A lábujjai után feszítse meg és lazítsa el a lábfejét, lábszárát, hasát, ujjait, karját, nyakát és arcát. Ezáltal úgyszólván fokozatosan „dolgozza ki” magából a feszültséget, a lábujjhegyektől a feje tetejéig haladva, majd pedig képletesen „engedje el”.

A megelőzés ereje
Induljon sétára vagy végezzen valamely más testmozgást legalább 20 percen át, hetente három alkalommal! A mozgás felszabadítja a kellemes érzést kiváltó, endorfinnak nevezett hormont, mely jókedvűvé tesz, és csökkenti a szorongást.

Korlátozza alkohol-, koffein- és cukorfogyasztását, és ha dohányzik, szokjon le! Ezen anyagok súlyosbítják a stresszreakciót kísérő tüneteket (gyors szívverés, remegés, izzadó tenyér, szorongás és ingerültség).

Válasszon megnyugtató szabadidős tevékenységet! A kertészkedés, kötés, kirakójáték, olvasás vagy más kedvelt elfoglaltság segíthet, hogy fellélegezzen az élet nehézségei között.

Mikor forduljon orvoshoz?
Ha stresszel kapcsolatos tünetei kihatnak az életminőségére, kérjen orvosi segítséget. Ezekre a tünetekre figyeljen különösen: túlzott szorongás, alvászavarok, erős vagy tartós fejfájás, hát- és nyakfájdalmak, falási rohamok, emésztési problémák, arra hajlamosaknál tartós bőrgyulladás (ekcéma). A hosszan tartó stressz megnövelheti a magas vérnyomás, szívroham, stroke és más betegségek kockázatát.

Vote it up
363
Tetszett?Szavazzon rá!