A számítógépes hackerek titkai

A kiberbűnözők elárulják, hogyan szoktak becsapni minket, sőt még azt is, hogy miként védheti ki a trükkjeiket

Személyre szóló e-maileket küldünk önnek
Mára elképesztően kifinomulttá vált az úgynevezett phishing, azaz az e-mailek küldése azzal a céllal, hogy öntől pénzügyi vagy egyéb biztonsági információkat szerezzünk. – Régebben ezek az e-mailek hemzsegtek a helyesírási és központozási hibáktól, de ma már ez az egész egy művészeti ággá nőtte ki magát – figyelmeztet Mark Pollitt, az FBI számítógépes bűnözésre szakosodott egységének volt vezetője. Az újabb e-mailekben már a nevén szólíthatják önt, használhatják a szakmai titulusát, és olyan projekteket is említhetnek, amelyen aktuálisan dolgozik.

Így járjon túl az eszünkön! Ismerje fel a phishing e-maileket! Gyanús lehet a szokatlan URL – vigye a kurzort a linkek fölé, hogy lássa a valódi URL címet, azaz hogy ténylegesen hová mutatnak a linkek. Szintén óvatosságra int, ha személyes információt vagy pénz küldését kérik, csatolmányok vannak és ha az e-mail szövege valójában képként jelenik meg. Hacsak száz százalékig nem biztos abban, hogy az üzenet olyantól érkezett, akit valóban ismer, akkor ne nyissa meg a csatolmányokat, és ne kattintson a linkekre!

Időnk mint a tenger…
A hackereknek vannak programjaik arra, hogy módszeresen végigpróbáljanak milliónyi lehetséges jelszót. – Nyugovóra térnek, miután elindították ezeket a programokat, és arra ébrednek, hogy a program továbbra is fáradhatatlanul próbálgatja az egyik jelszókombinációt a másik után – magyarázza Peter Fellini, a Zensar Technologies vállalat biztonsági mérnöke.

Így járjon túl az eszünkön! Jelszó helyett használjon inkább jelszóként működő kifejezést, azaz titkosított mondatot! Használjon betűket és karaktereket a kifejezésből, helyezzen el közöttük speciális karaktereket, számokat, illetve használjon kis- és nagybetűket egyaránt (pl. a „Csigabiga, gyere ki!” átalakítható így: csb@GyKi). Esetleg használjon jelszómenedzser programot, amely véletlenszerű, nehezen feltörhető jelszavakat generál, és ezeket meg is jegyzi. Ám egyes szakértők még ilyenkor is azt javasolják, hogy a bankszámláihoz használjon egyedi jelszómondatot, hátha feltörik a jelszómenedzser programot.)

Miközben ön böngészik, mi besurranunk
– Egyre több olyan kibertámadás során önt „eltérítik” a titkos és személyes adatainak megszerzéséhez – jelenti ki Giovanni Vigna, a Kaliforniai Egyetem professzora. Ön egy teljesen ártalmatlannak tűnő weboldalra lép, a háttérben azonban a tudta nélkül átirányítják egy sor olyan oldalra, amely már támadást indít a rendszere ellen. Többnyire maga a weboldal tulajdonosa sincs a tudatában annak, hogy a webhely, amelyet üzemeltet, veszélyt jelent ügyfeleire. Habár a webes keresők feketelistákat vezetnek az ismertté vált rosszindulatú weboldalakról, sajnos a veszélyes helyek folyamatosan változnak.

Így járjon túl az eszünkön! Telepítse az összes rendelkedésre álló frissítést a böngészőjéhez, vagy használjon olyan böngészőt, amely automatikusan frissíti önmagát, mint a Firefox. Vigna professzor kutatása szerint az Internet Explorer használói a leginkább kitettek ezeknek a típusú támadásoknak.

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa a pilóták, az állatorvosok, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a profi fotósok, a tévészakácsok, a pincérek, a sebészeka rendszergazdák és a kardiológusok műhelytitkait!

Bejutunk az okostévébe vagy akár a babafigyelőbe is
Ezek voltaképpen mind számítógépek, ráadásul nagy valószínűséggel nem különösen biztonságos darabok. Bármi feltörhető, ami otthon az internetre kapcsolódik az okoshűtőtől termosztátig. Több olyan eset is volt mostanában, amikor számítógépes bűnözők képesek voltak eltéríteni egy babafigyelőt, és kiabálással megrémisztették a kisbabát. Szakértők azt is demonstrálták már, hogy hogyan tudják a hackerek bekapcsolni az okostévé kameráját, és kémfelvételeket készíteni önről.

Így járjon túl az eszünkön! Amikor beállítja az okoseszközeit, mindig változtassa meg az alapbeállításként megadott jelszót! A legtöbb ilyen eszköz drótnélküli (wireless) routerről működik, tehát érdemes jelszóvédelemmel ellátni a wifi rendszert is. Az eszközök programjainak frissítését is érdemes rendszeresen elvégezni, erre többnyire maguk az eszközök is figyelmeztetnek. Ellenkező esetben keresse az Update Firmware opciót a főmenüben.

Lehallgatjuk a nyilvános wifi hálózatokat
Amikor egy nyilvános hálózathoz kapcsolódik, egy „közbeékelődő” támadás lehetővé teszi a hackerek számára, hogy belehallgassanak az ön számítógépe és a hálózatot kiszóró szolgáltató közötti adatforgalomba.

Így járjon túl az eszünkön! Kerülje a nyilvános wifi hálózatokat, ha ez lehetséges, különösen a jelszóvédelem nélkülieket, tanácsolják a MetLife Defender személyes adatvédelmi program szakértői. Ehelyett állítsa be okostelefonját mint egy biztonságos hotspotot, vagy fizessen elő VPN (Virtual Private Network) szolgáltatásra. Ha mindenképpen nyilvános wifi hálózatot kell használnia, akkor inkább ne végezzen pénzügyi tranzakciókat.

Vote it up
463
Tetszett?Szavazzon rá!