A szép arcbőr egyik titka

Megnőtt a szénhidrátokban szegény étrend előnyeinek száma: nemcsak karcsúsít, de máshogyan is szépít

A WebMD News egészségügyi hírportál szerint a szénhidrátok étrendbeli korlátozásával kitisztulhat a pattanásos arcbőr. Az aknés arcbőrt ugyanis a vér kiugróan magas inzulinszintje is okozhatja: ha csökken a vércukorszint, az hatással lehet a pattanásos bőrért felelős hormonrendszerre.

– Az alacsony glikémiás indexű (GI) ételek közreműködhetnek az akne hormonális szabályozásában – állítja Alan R. Shalita, a New York-i Egyetemhez tartozó Downstate Medical Center dermatológiai osztályának vezetője. Egyúttal arra bátorította az aknés bőrű pácienseket, hogy fogyasszanak kevesebb szénhidrátot, ne vigyék túlzásba a tejtermékeket sem étrendjükben, mert azoktól is pattanásos lehet a bőrük.

Az alacsony glikémiás indexű étrendben jellemzően kerülni kell a fehér rizst, az édességeket és a fehér kenyérféléket, helyettük a zöldség, gyümölcs és hús fogyasztása ajánlott. Shalita szerint a csokoládéval az a helyzet, hogy az édesség cukor- és zsírtartalma kiválthatja a bőr irritációját.

Az enyhébb acnés tünetekre a bőrgyógyász szalicilsavas arctisztítót és benzoil-peroxid hatóanyagú krémeket ajánl. – Ha ez nem segít, forduljon bőrgyógyászhoz – tanácsolja a szakember.

Vote it up
383
Tetszett?Szavazzon rá!