A szép bőr fő ellenségei

Őrizze meg bőre makulátlanságát és egészségét: hagyja el hétköznapjaiból a következő négy dolgot!

Köztudott, hogy a bőséges vízfogyasztás, a sok pihenés, valamint a rendszeres tisztítás és hidratálás létfontosságú a bőr egészségéhez. De vajon melyek azok a hétköznapi dolgok, amelyek még a legegészségesebb bőrt is képesek elcsúfítani? Íme, a négy legártalmasabb: kerülje őket, amikor csak teheti!

Készételek
Betty Kocsis kozmetikus, az oakville-i Sheridan College kozmetikai programjának szakértője szerint a készételek és a gyorséttermi ételek a bőr ellenségei. Teljesen hiányoznak belőlük az értékes tápanyagok, csak energiát tartalmaznak, emellett teli vannak nátriummal, cukorral és egészségtelen zsírokkal. Dr. Stephen Mulholland torontói plasztikai sebész szintén egyetért ezzel: „a sok készételt és egyszerű szénhidrátot tartalmazó étrendnek többféle káros következménye lehet a bőr egészségére, többek között gyulladást okozhat, és ronthatja a bőr regenerációját is.”

Koffein
Kocsis azt javasolja, hogy kerüljük a kávé és koffeintartalmú tea túlzott fogyasztását, mivel ezek vízhajtó hatásuk révén hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához. A Kanadai Közegészségügyi Intézet ajánlása szerint a napi koffeinmennyiség maximuma 400 mg, mely körülbelül három pohár híg kávénak felel meg. A termékeny korú nők számára az ajánlott felső határ két csésze kávé. (Mások viszont nem ennyire szigorúak, nincsenek meggyőződve a kávé veszélyeiről.) A lényeg, hogy NE kizárólag kávén éljen, ügyeljen a kiegyensúlyozott étrendre.

Cukor
Különösen akkor éljen vele módjával, ha cukorbetegséggel vagy a cukorbetegséget megelőző inzulinrezisztenciával küzd (azaz a szervezete már kevésbé reagál az inzulin hatásaira, tovább marad tartósan magas a vércukorszint étkezés után). Ha a vércukorszint tartósan magas, a bőr is esendőbb a fertőzésekre, nehezebben regenerálódik.

Alkohol
A túlzásba vitt italozás – több mint napi 20 gramm alkohol fogyasztása – megterheli a májat, ez pedig nem tudja a szervezetben bizonyos hormonok szintjét megfelelően szabályozni. A hormonzavarnak vannak bőrtünetei is; a bőr elvékonyodik, apró erek jelennek meg, a verejték- és faggyúmirigyek működése megváltozik. Ennek jele például. a „borvirágos orr”, de a tünetek más testtájak bőrfelületeit is érinthetik. Dr. Mulholland ennek ellenére hisz abban, hogy a mérsékelt vörösbor-fogyasztás jó hatással van az egészségre, és kitart amellett, hogy napi egy pohár még nem árt a bőrnek – hacsak nem rozaceás valaki. Az egyesült államokbeli Nemzeti Rosacea Társaság felmérése szerint a vörösbor a rozaceás betegek 76 százalékánál a tünetek súlyosbodását váltja ki.

Persze számtalan más módon árthat bőrének, akár rossz szokásaival is. Viszont készíthet magának garantáltan biztonságos kozmetikumokat.

Vote it up
263
Tetszett?Szavazzon rá!