A szép pázsit titkai

Nincs szükség profi öntözőrendszerre, sem drága gyepgondozásra. Csak kövesse az alábbi hét alapszabályt, és sikerrel jár majd

Feljebb a pengével
Állítsa a fűnyíró pengéjét kb. 6-8 cm-re – ez általában a legmagasabb állás a fűnyírókon. Minél hosszabb a fű, annál mélyebbre nyúlnak a gyökerei, így a pázsit több tápanyaghoz és vízhez jut hozzá, amitől szép zöld marad. Ezzel kapcsolatos szabály még az is, hogy egy-egy fűnyírás alkalmával soha ne vágjon le többet a fűszálak felső harmadánál. Kicsit nehezebben fogja látni, hol nyírta már le a füvet, de az ennél komolyabb beavatkozások megakaszthatják a fű növekedését, és ritkássá tehetik a gyepet.

Mulcs, mulcs, mulcs
Ne szedje össze és dobja ki, amit lenyírt! A levágott fűvel trágyázhatja a pázsitot. Ha a fűnyírójának mulcsozó funkciója is van, használja! Az apróra vágott fűnyesedék lebomlás közben táplálja a talajt. Az év folyamán lenyírt összes fű körülbelül egy kilogramm nitrogénnek felel meg – ez a fele annak, amennyit a pázsit egy évre igényel.

Öntözzön kevesebbet!
Ne öntözze a füvet mindennap, csak hetente egyszer-kétszer. Ez arra készteti a fűszálak gyökereit, hogy a vizet keresve egyre mélyebbre fúródjanak a földbe. A hosszabb gyökerek jó szolgálatot tesznek a legforróbb nyári napokon, valamint a szárazabb időszakokban. Várjon addig, amíg a fű az enyhe kiszáradás jeleit mutatja, és csak azután indítsa el az öntözőt. Ahhoz, hogy a talaj a gyökereknél kellően átnedvesedjen, és a pázsit zöldebben pompázzon, hetente 3-4 cm víz is elég. Használjon egy vödröt vagy csapadékmérőt, hogy megtudja, mennyi időre van szüksége az öntözőberendezésnek egycentiméternyi víz kibocsátásához, vagy hogy megmérje, mennyi esőt hozott a tavaszi zápor.

Áztassa meg a füvet napkelte előtt
Reggel 5 óra körül a legjobb öntözni: a fű ilyenkor tudja jól megszívni magát, mivel kevesebb víz veszik el a párolgással. Az öntözés ugyanakkor a kora reggeli harmatot is lemossa, mely a káros gombás fertőzések táptalaja lehet. Ne aggódjon, nem kell ilyen korán kelnie: vásároljon egy elektromos időzítőt az öntözőhöz, melyet egész hétre be tud programozni (ez a legtöbb kertészeti boltban beszerezhető), és állítsa be a hajnali órára.

Levegőztesse a talajt
A levegőztetés egyszerű dolog: fúrjon sok-sok apró lyukat a földbe szerte az udvaron, hogy több oxigén juthasson a talajba, és a fűszálak jobban hozzáférjenek a vízhez és a tápanyagokhoz. Ha sokat járkálnak a gyepen, az összetömöríti a földet, és szó szerint megfojtja a fűszálak gyökereit, ezért évente egyszer feltétlenül szükséges a levegőztetés. Erre a legideálisabb évszak az ősz, de akár még most tavasszal sem késő. Olyan gépre lesz szüksége, melynek a fogai legalább 3 cm mélyre fúródnak. Sok helyen bérelhet is talajlevegőztető gépet. Egy napos kemény munka, de valóban megéri.

Precízen a műtrágyával
Sokan csak találgatnak, mennyi lehet a megfelelő mennyiség, de ez hiba. Ha túl keveset használ, fölöslegesen vesztegeti vele az időt és a pénzt, ha pedig túl sokat, kiég tőle a fű. A pontos mennyiséget bizony ki kell számolni. A legtöbb műtrágyát akkora kiszerelésben árusítják, amely minimum 500 négyzetméterre elég. Egy előre kimért kötél segítségével számítsa ki a gyep területét! Ebből már kitalálhatja, mennyi műtrágyára lesz szükség. Válasszon olyan fajtát, amelyikben az összes nitrogéntartalomnak legalább 35 százaléka vízben oldhatatlan, azaz lassú lebomlású. Lehet, hogy kicsit többe kerül, viszont a lassan felszabaduló nitrogén hosszabb ideig szép zölden tartja a füvet.

Foltozza be a kopár foltokat
Annak érdekében, hogy a talaj elég meleg legyen a csírázáshoz, keverjen komposztot a magkeverékbe. A komposzt elnyeli a napfényt, és segíti a föld felmelegedését, meggyorsítva a csírázást. Emellett a nedvességet is jobban megtartja. A legjobb eredményhez használja virágföld, komposzt és fűmag keverékét. Először készítse elő a talajt: lazítsa fel egy gereblyével. A csírázás kulcsa a megfelelő érintkezés a talaj és a mag között. Szórja el a magkeveréket, és tartsa nedvesen a területet, amíg meg nem jelennek az élet első jelei. A fű megerősödéséig csak a lehető legkevesebbet járkáljon rajta.

Vote it up
296
Tetszett?Szavazzon rá!