A szívroham rejtett tünetei

Akadnak ismertebb szimptómák is, de ha az alábbiakat észleli magán vagy bárki máson, akkor is kérjen segítséget

Bár a leggyakoribb tünetek, mint a mellkasi fájdalom és nyomás, a hideg verejték és az elgyengülés  általánosan ismertek, a szívrohamot több kevésbé feltűnő jel is kísérheti. Ha a következő szimptómák közül egyiket is tapasztalja, forduljon orvoshoz! Ha a szívrohamot időben észleli, a minél hamarabbi kezelés az életét is megmentheti.

Fáradtság
Dr. Stacey E. Rosen kardiológus szerint a fáradtság az egyik leggyakoribb velejárója a szívrohamnak, amellyel praxisa során találkozik – különösen női páciensek esetében. – A szívroham szélén álló emberek rendszerint olyan fokú fáradtságra panaszkodnak, amely már akadályozza mindennapi életvitelüket – állítja.

Sose féljen orvosától EKG-vizsgálatot kérni, amely a szív működését méri. – Az orvosok nem feltétlenül rendelnek el EKG-vizsgálatot csak azért, mert letargiára panaszkodik egy páciens, pedig azzal diagnosztizálható lenne a szívroham. A biztonság kedvéért mindenképpen kérdezzen rá – tanácsolja Annapoorna Kini háziorvos.

Fájó hát, kar vagy mellkas
A hátban, a mellkasban vagy a karban jelentkező fájdalom könnyen a szívroham tünete lehet. Amikor elzáródik egy koszorúér, nem jut elegendő oxigén a szívizomsejtekhez, ezért azok fájdalomingereket kezdenek küldeni az idegrendszeren keresztül. Előfordul, hogy ezeket az ingereket félreérti az agy, és úgy dekódolja, mintha a karból, esetleg az állkapocsból, a vállból, a könyökből, a nyakból vagy a hát felső részéből érkeznének. – Ez a fájdalom gyakran nem társul a sokat emlegetett mellkasra nehezedő érzéssel, ezért a sokan egyszerűen nem vesznek róla tudomást – állítja dr. Rosen. – Volt olyan páciens, aki arról számolt be, hogy edzés közben tapasztalta a fájdalmat, ezért azt gondolta, hogy a testmozgás okozhatja a kellemetlenséget. Ez azonban nem mindig igaz. Ha egy újonnan jelentkező tünetről van szó, az igenis ad okot aggodalomra, és azonnal ki kell vizsgáltatni.

Légszomj
Ha az aluljáróból felvezető lépcső megmászása általában nem okoz problémát. azonban egyszer csak mégis levegőért kapkod, mire felér, közelgő szívrohamra figyelmeztethet. – Különösen nők számolnak be arról, hogy lépcsőzés vagy épp a bevásárlószatyrok cipelése közben nehezükre esett a légzés, és fáradtabbak lettek a szokásosnál – írja körül Rosen. Dr. Kini szerint az is szívproblémára utalhat, ha légszomjra ébred. A szív kulcsfontosságú szerepet játszik a tüdő vérellátásában is – ami pedig meghatározza a szervezet oxigénellátását, illetve a szén-dioxid eltávolítását. Ebből következik, hogy az elzáródó koszorúerek a légzésre is hatással vannak.

Gyomorégés, haspuffadás
Ha egy töményebb pizza után gyomorégése van, amiatt kár aggódni; ha azonban a gyomorégés indokolatlan, esetleg újonnan lép fel, forduljon orvosához, mert szívroham jele lehet. A gyomorégéssel összetéveszthető a mellkasi fájdalom, az angina pectoris – amikor romlik a szív vérellátása, és ez okoz szívrohamot – magyarázza Ryan Madonick gasztroenterológus.

Felkavart gyomor
A szívroham emésztőrendszeri tüneteit, például az émelygést vagy a hányást könnyű egyszerű gyomorrontás jelének tünetének hinni. – Ez különösen nőknél gyakori – állítja dr. Rosen. – Ha nem érzi jól magát, keresse fel orvosát! Lehet, hogy csak a taco okozza, aminek nem bírt ellenállni lefekvés előtt, de lehet, hogy szívroham, amelynek a következményei katasztrofálisak lehetnek.

A torok, a nyak vagy az áll kényelmetlen érzése
– Ha indokolatlan, kellemetlen érzés jelentkezik a nyakán vagy az állán, ha úgy összeszorul a torka, mint még sosem, azt akár szívroham is okozhatja – mondja dr. Kini. Ilyenkor azonnal értesítse orvosát!

– A kevésbé egyértelmű tünetekre a cukorbetegeknek különösen oda kell figyelniük – állítja dr. Rosen. –, mivel esetükben kisebb az esélye annak, hogy a mellkasi fájdalomhoz hasonló közismert tüneteket észreveszik.

Egy általános megérzés, hogy valami nem stimmel
– Szívinfarktussal kapcsolatosan a betegek gyakran számolnak be halálfélelemről, rossz hangulatról, vagy olyan érzésről, hogy valami nincs rendjén – mondja dr. Rosen. – Hallgasson az ösztöneire, ha úgy érzi, hogy baj van, még mindig az a legjobb, ha feleslegesen keresi fel az orvost.

Dr. Rosen néhány betegénél az infarktus előtt közvetlenül romlott a koncentrálóképesség.

Vote it up
205
Tetszett?Szavazzon rá!