A szerény mester

Noha nemzetközileg elismert filmsztár, Anthony Hopkins nem szereti a nagy hűhót maga körül, már tud lazítani, és élvezi a munkáját

Kapcsolódó cikkek

Kényelmetlenül érinti az emberek rajongása. Az interjú alatt is úgy tűnik, mintha Anthony Hopkinst zavarná ez a felé áradó túlzott lelkesedés. Újra meg újra elmondja: színészi munkája mindössze abból áll, hogy megtanulja a szöveget és pontosan elismétli a kamera előtt. A 74 éves Anthony Hopkins – pontosabban, Sir Anthony Hopkins, mióta 1993-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte –, akit A bárányok hallgatnak című filmben Hannibal Lecter figurájának remek megformálásáért Oscar-díjjal jutalmaztak, háromszor pedig jelölést kapott, egyike a legelismertebb filmszínészeknek.

A walesi származású művész 1965-ben hódította meg a londoni színpadokat, és 1968 óta folyamatosan jelen van a filmvásznon, azonban láthatóan más dolgok jobban érdeklik. Briliáns absztrakt képeket fest, és klasszikus zeneműveket komponál.

Hopkins harmadik feleségével, a nála 20 évvel fiatalabb Stella Arroyave-vel él. Készséggel elismeri, hogy új művészeti érdeklődésének Stella az oka. Neki köszönhető, hogy Hopkins elkészítette (írta és rendezte) a Slipstream című szürrealisztikus filmet. Elvállalta Odin (Thor apja) szerepét a Thor című 2011-es Marvel-képregény-adaptációban. A folytatás (Thor 2) 2013-ra várható.

RD: Élete legjobb időszakát éli?
AH: Igen. Boldog vagyok, hogy még mindig dolgozhatom és a színészet pompás életet nyújt számomra.

RD: Mesélt nekünk festészetéről és zeneműveiről. Vagyis ön számos művészeti ágban sikeres.
AH: Aha. Igyekszem aktív maradni és csinálni ezt-azt. Festek, zenét szerzek, és semmiben sem kell korlátoznom magam.

RD: Pályája kezdetén Angliában tudott lazítani?
AH: Nem igazán. Fiatalkorában az ember tele van feszültséggel, mindent nagyon fontosnak tart. Az évek múlásával aztán rájön, lehet lazítani, hiszen ez az egész egy játék.

RD: Mi változtatta meg a hozzáállását? Az életkor? Az, hogy átköltözött Kaliforniába? Vagy az, hogy megismerte a jelenlegi feleségét?
AH: Szerintem az, hogy megismertem kolumbiai feleségemet. Idestova nyolc éve vagyunk házasok, és ez fantasztikus. Stella gondoskodik rólam, mindig nagyon temperamentumos, és tele van energiával. De azt hiszem, azt is tudja, hogy öregszem.

RD: Mi tanult tőle?
AH: Az összes barátom igazából a feleségem barátja, és valamennyien latinok. Amit megtanultam tőlük, az, hogy teljes életet élnek.

RD: Miért lett színész?
AH: Semmi másban nem voltam jó. Csak úgy belesodródtam, s az utóbbi 50 évben ezt csinálom.

RD: S az emberek 50 éve akarnak mindent megtudni önről. Már biztosan eléggé unja.
AH: Nem. Nagyon hízelgőnek találom. Bár nem sokat mondhatok. Szeretek olvasni és zongorázni. Egyáltalán nem járok össze színészekkel. Amolyan magányos típus vagyok. Valójában nyugodt életet élek.

RD: Azt mondja, megtanulja a szövegét, elmegy a forgatásra és felmondja, ennyi az egész. Ön az egyetlen őszinte színész Hollywoodban?
AH: Nem tudom. Sokan kérdezik, hogyan készülök a szerepeimre. Én meg azt válaszolom, hogy megtanulom a szövegemet, odamegyek, és megcsinálom. És mivel hiszek a tökéletes szövegtudásban, képes vagyok rögtönözni, lazítani, és még élvezem is dolgot. Nem mondhatnám, hogy ez nehéz munka.

RD: Élvezi, hogy olyan fiatal színészekkel dolgozhat, mint Chris Hemsworth és Natalie Portman?
AH: Természetesen. Régebben arra tanítottam a fiatal színészeket, tanulják meg olyan jól a szövegüket, hogy ne kelljen zavarba jönniük miatta. Aztán páran azt mondták, a színészet több ennél. Én meg azt feleltem, nem igaz: minden hangsúly, amire szükséged lehet, ott van a forgatókönyvben. Szép dolog az elmélyülés, kutatás, de könnyítsd meg a magad számára.

RD: Rengeteg történelmi alakot formált meg a pályája során. Van közöttük olyan, akitől nem tud szabadulni?
AH: Nem. Színészként teszem a dolgom, és amikor a film elkészül, továbblépek. Túlságosan élvezem az életet ahhoz, hogy a színészet megszállottja legyek.

Vote it up
323
Tetszett?Szavazzon rá!