A szer, amelyre a legtöbb férfinak nincs szüksége

Sokuk gondja a férfi nemi hormon alacsony szintje, ám ez a legtöbbször nem ok, hanem okozat

Érdekes tendenciára figyeltek fel az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben: a férfiak átlagos tesztoszteronszintje évente legalább egy százalékkal csökken – állítja egy orvosi szaklapban megjelent 2006-os tanulmány.

Ez a csökkenés az öregedés természetes velejárója, ám a hasi zsírréteg tovább apaszthatja a hormon mennyiségét. Az alacsonyabb tesztoszteronszintben szerepet játszhatnak egyes gyógyszerek (például a kortizol) és drogok (mint a morfinszármazékok); illetve olyan vegyületek, mint a biszfenol-A (a műanyag palackokból a vízbe átoldódó vegyület); valamint egyes idült betegségek, így a 2-es típusú cukorbetegség.

Sok férfinál okoz problémát a hiány. Klinikai mértékű hiány esetén (ha a vér tesztoszteronszintje 10–35 nmol/l alá csökken) a férfi elveszítheti nemi vágyát és meddővé válhat. Ez gyakran a csontsűrűség csökkenésével, fáradékonysággal és a koncentrálóképesség gyengülésével jár együtt.

Ám a „kis T” néven emlegetett állapot közel sem egyértelműen betegség. A férfi nemi hormon alacsony szintje a legtöbbször nem ok, hanem okozat: valamely körülmény – öregedés, elhízás, gyógyszerszedés – velejárója.

Az elmúlt évtizedekben a gyógyszercégek meggyőzték a férfiakat arról, hogy a korral együtt járó lassúbbodás és a nemi vágy csökkenése nem természetes. Kreáltak egy új „betegséget”, hogy orvosságot kínálhassanak ellene. Az emberek pedig szeretnék jobban érezni magukat, és ha valaki nyújt ehhez egy kis „löketet”, nehéz ellenállni.

Kockázatos készítmények
Tesztoszteron szedésével nem csupán a férfihormon szintje lendül fel: növekszik a szívroham kockázata és a keringő vörösvérsejtek száma, illetve zsugorodnak a herék. Mint az a PLoS ONE folyóiratban közölt vizsgálatból kiderül, a hormon szedése három hónap alatt a duplájára növeli a szívroham veszélyét a legalább 65 éves szívbeteg férfiaknál. Az Egyesült Államok élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatala (FDA) nemrégiben ezzel kapcsolatban vizsgálatot is indított.

Az ügy hasonló a kilencvenes években indult persorozathoz, amely a szintetikus ösztrogén- és progeszteronkészítmények körül zajlott. 2002-ben már köztudott volt, hogy a változókori tünetek enyhítésére adott hormonok egészséges nők esetében megnövelik a stroke, a szívbetegségek és az invazív emlőrák kockázatát.

2001 óta az Egyesült Államokban megháromszorozódott a felírt tesztoszteronkészítmények száma. A klinikai gyakorlatban 1937 óta használt szert az FDA 1953-ban hagyta jóvá, azóta kereskedelmi forgalomban legalább ötféle formában – többek között tapasz, gél és injekció formájában – engedélyezett.

Az Egyesült Államokban 2012-ben becslések szerint összesen kétmilliárd dollár összegben értékesítettek tesztoszteronkészítményeket.

Kevés orvos méreti meg betege hormonszintjét receptírás előtt, és még kevesebben ellenőrzik a gyógyszer szedésével bekövetkező változást. A vények legalább negyedét vérvizsgálat nélkül állítják ki. A készítmény nem segít a férfiak érzelmi állapotán, és egyelőre az sem bizonyított, hogy fizikailag hasznos lenne. A kardiológiai kockázatok mellett a tesztoszteron pótlása gátolhatja a férfi saját természetes hormontermelését.

Természetes pótlás
A gyógyszergyárak bevételeinek növelése helyett minden férfinak meg kellene keresnie a probléma valódi forrását. Testsúlycsökkentéssel bizonyítottan fokozható a férfihormon termelődése. Az amerikai Endokrinológiai Társaság 2012-es ülésén közzétett vizsgálati eredmények szerint azoknál a túlsúlyos férfiaknál, akik átlagosan 7-8 kg-ot fogytak, 15 százalékkal nőtt a tesztoszteronszint. Általánosságban az az ideális, ha a derékbőség nem haladja meg a testmagasság felét.

A szeszesital-fogyasztás csökkentésével és étrendbeli változásokkal is jó eredményeket lehet elérni. A tápanyagban gazdag élelmiszerek fogyasztása javítja is a hangulatot, és energiát ad a szervezet számára. A legtöbb férfinak nem is kell más gyógyír. Amire biztosan nincs szükség: nem létező betegségre felírt kockázatos gyógyszerekre.

Vote it up
213
Tetszett?Szavazzon rá!