A szex gyógyító ereje

Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a szeretkezés többféle módon is hozzájárul a jobb egészségi állapothoz

Gyógyíthat-e a szex? – Igen! – állítja dr. Reed Moskowitz, a Your Healing Mind (A gyógyító elme) című könyv szerzője. – Bármilyen panaszai vannak is a betegnek, legyen az fej- vagy hátfájás, esetleg depresszió, a jó szexuális életnek mindenre kedvező hatása lehet. – Az eddigi tanulmányok azt sugallják, hogy a szex erősítheti az immunrendszert, enyhítheti a fájdalmat és a migrénes fejfájások némelyikét, ezenkívül még pszichológiai előnyökkel is jár.

Mindennek mélyén az érzelmek és a testi egészség közötti kapcsolat rejlik. A negatív érzelmek (düh, aggodalom, bűntudat, szomorúság) adrenalinalapú stresszt válthatnak ki. – Amennyiben ez huzamosan fennáll – állapítja meg Moskowitz –, kedvezőtlen hatást gyakorol szervezetünk teljes élettani működésére, és végső soron károsan befolyásolja az immunrendszert.

Van-e ellenszere? Igen, a pozitív érzelmek (öröm, izgalom), amelyeket a szexuális élet kelthet. – A szex oldja a feszültségeket, és kikapcsolja az adrenalinrendszert – folytatja Moskowitz. Úgy gondolják, hogy ilyenkor az idegrendszer endorfinokat, természetes fájdalomcsillapítókat szabadít fel. – Ezek – véli Moskowitz – gyógyító, relaxáló körülményeket teremtenek az egész szervezet számára, létrehozzák a megújhodás feltételeit.

Moskowitz nem áll egyedül azzal a véleményével, hogy a szex kedvezően befolyásolja egészségi állapotunkat. – Szexuális gyógyhatás igenis létezik! – jelenti ki Healthy Pleasures (Egészséges örömök) című könyvében dr. David Sobel és Robert Ornstein. Több tanulmány is bizonyítja a szex és a jó egészségi állapot közötti különleges – és olykor meglepő – kapcsolatot.

A szív
 – A szexuális kielégülés hiányát érdemes lenne tanulmányozni, mint a szívbetegségek egyik lehetséges kockázati tényezőjét – mondja Alexander Lowen pszichiáter, a Love, Sex, and Your Health (Szerelem, szex – és a szív) című könyv szerzője. Száz szívrohammal kezelt nőbeteg közül hatvanöt számolt be szexuális kielégületlenségről a kórházba kerülését megelőző időszakban. Egy másik felmérésben 131 férfibeteg kétharmada említette, hogy szívrohama előtt jelentékeny szexuális problémái voltak.

– Az élénk szex olyan, mint egy kisebbfajta edzés – állítja dr. Alfred Franger nőgyógyász. Például egy ötvenöt kilós nő egypercnyi szeretkezés során akár nyolc kalóriát is elégethet, egy nyolcvankilós férfi pedig tizenkettőt.

Az immunrendszer
Dr. Dudley Chapman ohiói nőgyógyászprofesszor emlőrákos nőbetegeken folytatott vizsgálatot. Megállapította: – Azok, akik elégedettek életük intim szférájával, kedvezőbb T-sejt számmal rendelkeznek (ezek azok a fehérvérsejtek, amelyek döntő szerepet játszanak az immunrendszer működésében), és tovább élnek.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az immunrendszert károsítja a stressz, miáltal a szervezet fogékonyabbá válik különféle betegségekre, a megfázástól a magas vérnyomáson át egészen a gyomorfekélyig. A közösülés ellensúlyozza a stresszt, és a szervezet teljes relaxációjához vezet. Bár ez a hatás csupán néhány órán át tart, a rendszeres szexuális élet révén fokozatosan egyre kevésbé érezzük a stresszhatást.

Szeretkező párMenstruáció előtti tünetek
Egyes nőknél a közösülés enyhíti a problémákat. A menstruáció kezdete előtt öt-hat nappal megnövekedik a medencében összegyűlő vérmennyiség, ez pedig puffadást és görcsöket okozhat. – Az orgazmus során bekövetkező izomösszehúzódások gyorsan kipréselik a vért a medencetájról, vissza a keringési rendszerbe, és enyhítik a feszültséget – magyarázza dr. Franger.

Fájdalmak
– Az orgazmus maga természetes fájdalomcsillapító – mondja Beverly Whipple, a New Jersey-i kutató. Olyasféle fájdalmas betegségekben szenvedő nők esetét tanulmányozta, mint a krónikus ízületi gyulladás vagy a nyakrándulás, és arra a megállapításra jutott, hogy a szexuális élvezet csúcspontján jelentősen emelkedik a fájdalomküszöb. Whipple magyarázata szerint szexuális ingerek hatására a központi idegrendszer bizonyos vegyi anyagokat szabadít fel. – Ezek pedig csillapítják a fájdalmat – szögezi le.

A kutatók különbözőképpen magyarázzák ennek okát. Az egyik elmélet szerint az orgazmus által aktivált endorfinok eljutnak a szervezet valamennyi receptorhelyére, és a morfiumhoz hasonló hatást fejtenek ki.

Chapman egyik nőbetege súlyos izületi gyulladástól szenvedett. Miután újrakezdték férjével a nemi életet, észrevette, hogy a betegség múlni kezd.

A szeretkezés nyugtatóként is kiváló, ezenkívül segít az álmatlanságon. – A szex páratlan lazító hatással bír – állapítja meg Lowen. – Minél jobb és élénkebb, annál könnyebb utána elaludni.

Lelki egészség
Mennyire fontos a megfelelő szexuális élet a jó lelki egészség szempontjából? Rendkívüli mértékben, válaszolja erre egy 1970-ben kezdett, jelenleg is folyamatban lévő kutatás, amelynek során idáig 37 500 felnőttet vizsgáltak meg egy San Franciscó-i intézetben. Azok az emberek, akiknek kielégítő a nemi élete, kevésbé aggodalmaskodók, erőszakosak vagy ellenségesek, és arra is kevésbé hajlamosak, hogy saját balszerencséjükért másokat hibáztassanak.

A szexuális kielégültség magabiztosabbá is tehet bennünket, bizonyítja Douglas Heath klinikai pszichológus vizsgálata, amelyet hatvanöt férfi és negyven nő bevonásával harminc éven át végzett. – Az idők folyamán a házastársak megtanulják kifejezésre juttatni igényeiket, ami hozzásegíti őket, hogy kevésbé legyenek gátlásosak, hajlandónak mutatkozzanak ösztönösen cselekedni, és jobban eleget tudjanak tenni az elvárásoknak – véli Heath.

Egyáltalán nem meglepő, hogy ezek az érzelmek átterjednek a partnerre is, és magára a kapcsolatra is. – A gyengéd szexuális élet hozzásegít, hogy kihozzuk egymásból a legjobb tulajdonságokat – állítja Roger Falge házassági tanácsadó. Márpedig, ha ez megtörténik, akár lelki, akár testi bajaink könnyebben gyógyulnak.
 

Kíváncsi, miféle gyógyító erővel bír a nevetés, az érintés, az írás, a kertészkedés, az imádság, a fürdő, az állattartás és a stressz?

Vote it up
186
Tetszett?Szavazzon rá!