A szilva legjava

A szilva és a ringló tele van különféle antioxidánsokkal, de további érvek is szólnak amellett, hogy miért érdemes fogyasztania őket

Miért egyen szilvaféléket?
Antociánok Kékes-pirosas pigmentanyagok, melyek a szilva jellegzetes színét adják. Semlegesítik a szervezetben a káros szabad gyököket, ezáltal védenek a rák és a szívbetegségek ellen is.

Klorogénsav Növényi eredetű polifenol, mely erős antioxidánsként megköti a szabad gyököket. Emellett állítólag semlegesíti a levegőben lévő rákkeltő anyagokat, például a cigarettafüstből származó nitrozaminokat is.

Vízben nem oldódó rostok Köztudott, hogy a rostok segítik az egészséges bélműködést. A friss és az aszalt szilva vízben nem oldódó rostjai növelik a széklet mennyiségét és megkönnyítik a távozását.

Vízben oldható rostok A szilva efféle rostokban is gazdag, ezáltal elmulasztja a székrekedést és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

Kálium A sok káliumot tartalmazó étrend esetén alacsonyabb a vérnyomás, valamint kisebb a vesekő és stroke kockázata. Négy-öt szem aszalt szilvában körülbelül 300 mg kálium van, mely a napi ajánlott mennyiség 9%-a.

Kvercetin A szabad gyökök ellen hatékony kvercetin segíthet megelőzni az ösztrogénfüggő ráktípusokat, többek között az emlőrákot, továbbá gátolja a káros („rossz”) LDL koleszterin oxidációját – utóbbi hatása révén megelőzi a szívbetegségek kialakulását.

Szorbitol Ez a természetben előforduló cukorfajta szintén segíthet a székrekedés elmulasztásában, mivel megköti a vizet, és salakanyagot képez. Fontos azonban megjegyezni, hogy különösen az irritábilisbél-szindrómával küszködőknél a szorbitol irritálhatja a vastagbelet.

Hogy fogyaszthat több szilvát?
Gyümölcsleves: turmixoljon össze aszaltszilva-levet, zsírszegény tejfölt vagy joghurtot és egy kis frissen facsart citromlevet. Hűtse le, majd tálalja felkockázott friss szilvával és apróra vágott mentalevelekkel.

 A sokoldalú szilvalekvárt fogyaszthatja kenyérre kenve, sütemények töltelékeként, vagy natúr joghurtba keverve.

 Ecetes szilva: a felvágott, kimagozott szilvát kevés hagymával és fokhagymával főzze meg ecetes-cukros vízben. Húsételek és szárnyasok mellé egyaránt illik.

 Barbecue szósz: főzzön össze szilvalében kockára vágott aszalt szilvát, mézet, ecetet, friss reszelt gyömbért és chiliszószt.

 Adjon felszeletelt friss szilvát pikáns levesekhez vagy szaftos húsételekhez.

 Kenjen meg egy szelet kenyeret zsírszegény krémsajttal, és tegyen rá vékony szeletekre vágott érett szilvát.
 

Íme, pár további szilvás finomság receptje!

Vote it up
250
Tetszett?Szavazzon rá!