A sztár, akit a lelkiismerete vezérel

Isabelle Adjani, a legendás színésznő legújabb filmjében egy rendőrkapitányt alakít

Megjelent: 2012. január

Kapcsolódó cikkek

Kézfogása erőteljes, mosolya lefegyverző. A szállodában, ahol találkozunk, érzékelni lehet a kisugárzását. Nincs semmi hivalkodás vagy affektáltság Isabelle Adjaniban, ebben a melegszívű asszonyban, akinek a szeme felragyog, amikor a gyerekeiről beszél.

A gennevilliers-i lakótelepen (Párizs egyik külvárosában), ahol algériai apa és bajor anya gyermekeként felnőtt, boldogságról álmodott. A színpadon és a filmvásznon fantasztikus hitelességgel bújik a legdrámaibb karakterek bőrébe (Ondine, Adele H., Camille Claudel, Margó királyné). Belga és francia mozikban Frank Henry új filmjében, a De Force című thrillerben látható.
 

Reader’s Digest: Meséljen a rendőrkapitány szerepéről! Mi ragadta meg benne?
Isabelle Adjani: A gyöngeségei, a kamaszfiával kapcsolatos problémái, aki megrögzött bűnöző lett. Annak a nőnek a megformálása érdekelt, aki egy nagyon férfias környezetben küzd azért, hogy bizonyítsa rátermettségét. Még akkor is, ha a siker azt jelenti, hogy a hivatását saját szükségletei elé kell helyeznie.

RD: Ön is kényszerült hasonló döntésre?
IA: Mindig próbáltam elkerülni az ilyen áldozatokat azzal, hogy hosszabb szüneteket iktattam a munkámba. Nekem ez a módszerem a magánélet és a személyes szükségleteim védelmére.

RD: Elégedett az eredménnyel?
IA: Néha azt hiszem, sikerült megóvnom a gyerekeimet a szakmám feszültségeitől, néha meg úgy érzem, nem mindenben sikerült ezt elérnem.

RD: Otthagyná a munkáját, ha úgy hozná a szükség?
IA: Igen. Ez történt Jean-Luc Godard Keresztneve Carmen című filmjénél. Az apám haldoklott. Képtelenség volt folytatni egy kitalált történetet, amikor életem egyik legnagyobb drámája zajlott a valóságban.

RD: Milyen édesanyja a kisebbik fiának, Gabriel-Kane-nek?
IA: Gabriel-Kane (a művésznő Daniel-Day Lewistól származó fia) 16 éves, tehát éppen ebben a nagyon nehéz pubertáskorban van. Igyekszem támogatni és segíteni, hogy kevésbé drámaian lássa a dolgokat. Ehhez erős idegekre van szükség.

Tények a sztárról
Született: Párizs, 1955. június 27.
Családi állapot: kétgyermekes anya
Első szerep: A kis szökevény (Le petit bougnat), 1970
Elismerések: az egyetlen színész, aki öt alkalommal nyerte el a César-díjat, a francia Oscart.
Aktuális: Főszerep a 2011-ben bemutatott De Force és a 2012-ben a mozikba kerülő, Alexandre Astier által rendezett David és Madame Hansen, valamint a Laurent Tual által rendezett Papier Glacé című filmben.

RD: Az ön saját gyermekkora boldog volt?
IA: Nem volt boldog, de idealisztikus. Romantikus lány voltam, ugyanakkor szorongó és álmodozó. A családi környezet, a mindennapi élet keménysége, kilátástalansága és reménytelensége… rettentő nyomasztóan hatott rám. Tizenkét évesen már játszottam és pénzt kerestem. Apám nehezen viselte el, hogy a család jólétét a lánya teremti meg.

RD: Sokszor megszólal a nők jogainak védelme, illetve a fundamentalizmus elleni harc érdekében. Mi az, ami mostanában dühíti?
IA: Az a gyilkos individualizmus, amely lemond a lojális magatartásról, a szolidaritásról, az adott szó hitelességéről. Az igazság nem számít többé. Ez az elbizakodottság diadala. Természetesen szemernyi köze sincs az emberi méltósághoz.

Vote it up
224
Tetszett?Szavazzon rá!