A szurkálásnál jobb megoldás

A cukorbetegek életét megkeseríti a sok vércukor-mérés, ráadásul kevésbé hatékony, mint az új módszer

Az I-es típusú cukorbetegeknek sok esetben legalább naponta négyszer kell mérniük a vércukorszintjüket, hogy biztonságos értékhatárok között tarthassák anyagcsere-értékeiket. A kutatások azt mutatják, hogy a régimódi ujjbegyszúrásos vizsgálathoz képest előrelépést jelent a folyamatos glükózmonitor (CGM), vagyis a közvetlenül a bőr alá beültetett szenzor, amely ötpercenként rögzíti az átlagos glükózértéket.

Az egyesült államokbeli Fiatalkori Diabétesz-kutatási Alapítvány (JDRF) megállapította, hogy a CGM-et használók vércukorszintje naponta két órával tovább marad a megcélzott tartományban, mint a kizárólag az ujjbegy szurkálására hagyatkozóké.

A JDRF más új kutatásai is azt mutatják, hogy az inzulinadagolást folyamatos CGM-mel kombináló terápia jobb glükózkontrollt biztosít. Egy több központban végzett felmérés során azt tapasztalták, hogy az I-es típusú cukorbetegek jobb glükózkontrollt értek el a szenzorral támogatott inzulinpumpával, mint napi többszöri inzulinbefecskendezéssel.

A vércukorszint javulása mellett ráadásul nem lettek gyakoribbak a hipoglikémiás epizódok, azaz a veszélyes vércukorszint-csökkenések.

Vote it up
353
Tetszett?Szavazzon rá!