A tánc királynője

A svéd Isabel Edvardsson a táncnak köszönheti a versenysikereket és hogy meghódította a német közönség szívét

Megjelent: 2011. március

Kapcsolódó cikkek

Két ember kell a tangóhoz, de a keringőhöz, foxtrotthoz és a quickstephez is. Isabel Edvardsson 2002-ben hirtelen mégis magára maradt. Épp az első országos sikerének örülhetett, amikor kiderült, hogy a partnerének a munkája miatt abba kell hagynia a táncot. Miután Svédországban lehetetlennek bizonyult megfelelő partnert találni, azt latolgatta, hogy Litvániába vagy Olaszországba megy.

Aztán 2003-ban az edzője azt javasolta, hogy menjen Németországba, legyen Marcus Weiß partnere. – Amikor először találkoztam vele, nagyon izgultam. Marcus akkor már világ- és Európa-bajnokságokon versenyzett – emlékszik vissza Edvardsson. Bár a hivatásos táncos Weiß nála nyolc évvel idősebb volt, várakozáson felül jól ment minden, amikor a pár először lépett együtt a táncparkettre. A 21 éves Edvardsson ezt követően máris nehéz döntések elé került. Költözzön Németországba, ahol csak a repülőtereket ismerte, és németül egyetlen szót sem tudott. Igaz, a táncosok Németországban sokkal jobban kereshettek.

Miután két hétig emésztgette az érveket és ellenérveket, úgy döntött, mindent egy lapra tesz fel. Edvardsson arra látott lehetőséget, hogy párban Marcus Weiß-szel társastáncversenyeket nyerhetnek. – Arról álmodoztam, hogy német bajnokságokat nyerünk, és talán európaiakon is versenyezhetünk.

Isabel Edvardsson
Születési idő: 1982. június 22.
Születési hely: Gothenburg, Svédország
Legnagyobb eredmény: 2007-ben show dance kategóriában megnyerte az európai társastánc bajnokságot partnerével és párjával, Marcusszal.
Célok: folytatni a tévés szerepléseket, gyermeket szülni, és valamikor a jövőben saját tánciskolát nyitni.

Ettől kezdve felpörögtek Isabel életében az események: alig négy hét múlva a pár ezüstérmes lett a német bajnokságon. És a varázslat nem korlátozódott a táncparkettre. A tűz égett a tánctermen kívül is, és rövidesen egymásba szerettek. Ami a nyelvi nehézségeket illeti, Edvardsson hamar leküzdötte őket.

A következő években a páros német bajnok lett, majd az élmezőnyben végzett európai és világbajnokságokon is. Aztán 2006-ban a német RTL televíziós csatorna hívta Isabel Edvardssont. A „Let’s Dance” című nemzetközi műsorban (nálunk Szombat esti láz címen futott), mely az angliai „Strictly Come Dancing” nevű produkción alapul, profi táncosokat – köztük Edvardssont – kértek fel, hogy hírességekkel párban táncolva versenyezzenek más párosokkal. Mire a partnerével, a színész Wayne Carpendale-lel megnyerték a versenyt, a svéd lánynak már némelyik helyi hírességnél is több rajongója volt. – A legmerészebb álmaimban sem tudtam ilyesmit elképzelni. – Eközben nem hagyott fel profi táncosi karrierjével, és egy éven belül megnyerte az Európa-bajnokságot.

Isabel Edvardsson és Joachim Llambi, aki kollégája a német zsűribenEdvardsson akkora népszerűségre tett szert, hogy a „Let’s Dance” már nem nélkülözhette. 2007-ben versenyzőként tért vissza a műsorba, majd 2010-ben az egyik zsűritag lett. Közben színészi gyakorlatot is szerzett, részt vett az „I’m a Celebrity, Get Me out of Here” (Celeb vagyok, ments ki innen!) német változatában, és meztelen fotói megjelentek a német Playboy magazinban. – Küldtem DVD-ket a családomnak, így képet alkothattak róla, hogy mi minden történik velem.

Rég elmúltak azok az idők, amikor Edvardsson hazamehetett Svédországba néhány napos szabadságra, hogy egy kicsit kikerülhessen a média látószögéből. Az év eleje óta zsűritag a Szombat esti láz svéd változatában. Bár nagyon élvezi, hogy az anyanyelvén mondhatja el véleményét a párosokról, ez nem mindig olyan könnyű, mint ahogy hinné az ember: – Mostanában már azon kapom magam, hogy németül gondolkodom.

Vote it up
308
Tetszett?Szavazzon rá!