A térde egy napja

Szokott fájdogálni a térde? Olykor biceg? Netán ízületi gyulladása van? Nos, cikkünkből most megtudhatja, milyen is a térde „élete”

Kellemes ugyan a takaró alatt, de én már kifelé vágyom. Mindenem sajog, gyulladt vagyok, és el is merevedtem az éjszakai mozdulatlanságtól. A Test felnyög és átfordul, de még nem igazán áll készen, hogy szembenézzen egy új nappal. Gyerünk, kelj már fel, hogy végre kimozoghassuk magunkat!

Átveti a lábát az ágy szélén, és a földre teszi. Nem fogok hazudni: komoly erőfeszítés kiegyenesedni 95 kilónyi súlya alatt. Előre összeszedem magam. Felső szomszédom, a négyfejű combizom összehúzódik, és meghúzza a térdkalácsomat, hogy a lábszár kiegyenesedjen.

A másik térd gúnyosan sziszeg. Nincs olyan rossz állapotban, mint én, azt hiszi, csak játszom a mártírt. A négyfejű combizom és a kétfejű combizom azzal szoktak tréfálkozni, hogy én vagyok a marionettbábjuk. Hát, tényleg a térdemet kell csapkodnom a röhögéstől, srácok.

Öltözködés közben a Test bekapcsol egy sportcsatornát, hogy megnézze a tegnap esti futballmérkőzések összefoglalóját. Te jó ég, mi ez? A csapat egyik hátvédje elülső keresztszalag-sérülést szenvedett? Oldalról belerohantak, miközben az egész súlya a fél lábán volt. Miért kell ilyesmiket néznem? A Test is összerándul egy kicsit, mivel vagy húsz éve ugyanilyen sérülés ért engem. Még ma is kísért az emléke.

Balsorsom története
A Test tíz éve végzett a főiskolán, azóta teljesen elhanyagolt engem és a hozzám tartozókat (izmokat, inakat, szalagokat). Persze, nem hibáztatom érte. Tudják, hogy van ez: egész nap az íróasztalnál ül, aztán egy kis sörözés a haverokkal. Kinek van ideje edzeni magát? Aztán egy hétvégén beállt egy kosármeccsre. Csak befutott a pályára, mintha még mindig sportos főiskolás lenne, semmi bemelegítés – és csatt! Elszakadt az elülső keresztszalagom. Ez az erős „heveder”, amely a combcsont és a sípcsont között húzódik, gátolja meg, hogy ide-oda billegjek. Életem legszörnyűbb napja volt. Valami elpattant, aztán iszonyatos fájdalom járt át, ahogy a Test a földre rogyott.

Ezért vagyok ilyen rozoga idő előtt (pedig még csak 49 éves vagyok). A műtétnek és a gyógytornának köszönhetően újra tökéletesen működhetek, csakhogy egy ilyen szalagszakadás után nekünk, térdeknek 50 százalék az esélyünk arra, hogy 10-20 éven belül artrózisossá váljunk. A porcom talán már soha nem lesz a régi.

Időjós vagyok. Előre tudom jelezni az esőt: az ízületem bedagad, és hasogat

A Test végre úgy dönt, átkapcsol az időjárás-jelentésre. A meteorológus szerint derült idő várható. Naná, persze – én már csak tudom, hogy nem így lesz. Eső előtt mindig erősebben sajgok, és most lüktet bennem a fájdalom. A Test orvosa azt mondja, nagyon sokan panaszkodnak erre, de ő sem tudja pontosan, mi az oka. Személy szerint arra tippel, hogy amikor csökken a légnyomás, a gyulladt ízület még jobban megduzzad, és ez irritálja az idegeket. Mielőtt kibicegne az ajtón, a Test a biztonság kedvéért magához veszi az esernyőjét. Okos!

Elszomorít a mérleg
A Test munkába menet behajt egy autós büfébe, hogy kávét vegyen. Még jó, hogy most kihagyta a kolbászos, tojásos, sajtos reggeli szendvicseket. Azzal a rengeteg súllyal, amit magára szedett, úgy érzem magam, mint egy fogpiszkáló, amelynek egy üllőt kell megtartania. Nem elég, hogy a Test pocakja megnyomorít, még páromat, a „jó térdet” is kiteszi az ízületi gyulladás veszélyének. Neki ugyanis a Test túlsúlya miatt háromszor nagyobb esélye van arra, hogy ne működjön rendesen.

Szerencsére a Test a múlt hónapban 2,5 kilót fogyott, ami lényegesen csökkentette a terhelésemet.

Becsoszog az irodába. Irtó szűk a hely az íróasztala alatt. A Test érzi, mennyire kényelmetlen ez nekem, és bekap pár szem ibuprofent. Pár órán át valóban enyhíteni fogják a fájdalmat, de a hatás, sajnos, nem tartós. Az orvos nemrég azt mondta, hogy a Test előbb-utóbb kénytelen lesz lecseréltetni engem!

Ez egyébként rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában. Búcsút mondhatnék megkopott porcaimnak, a csontjaim felületét egy kicsit megfaragnák és fémmel vonnák be, vagy akár egy teljes új ízületet ültetnének be. Igaz, alig ismernék rá önmagamra, de hát milyen egyéb alternatívája van a Testnek? Sántikáljon egész hátralevő életében? Az nekem sem valami nagy móka.

Mozoghatnánk már végre?
A feleségével telefonál. Munka után az edzőterembe megyünk – hurrá! Befelé menet a Test meglátja a feleségét, aki magas sarkúban szalad felé. Auú! Még jó, hogy nem az ő térde vagyok! Nem akar megázni. Hé, hölgyem, jobban tenné, ha nem pár vízcsepp miatt aggódna, hanem az ízületei miatt! A magas sarkú cipő igazi kínzóeszköz a számunkra, ráadásul a nők eleve hajlamosabbak a térdproblémákra. Szerencsére fiatal és edzett, ami megvédi – egyelőre legalábbis.

A Test vágyakozó pillantást vet a kosárlabdapálya felé. De sok mindent csinálhat ő is: úszás, kerékpározás, tajcsi … vénember-testedzés, ahogy ő nevezi. Pedig én nagyon szeretem ezeket, mert megakadályozzák, hogy elkopjak és „berozsdásodjam”. Régebben az volt a szokás, hogy ha megsérültem, akkor begipszeltek. Öregem, mekkora ostobaság! Ahhoz, hogy regenerálódni tudjon, a porcnak mozgásra van szüksége, és teherviselő tevékenységben kell részt vennie. A Test dolgozik egy kicsit az elliptikus tréneren. Juhúú! Jobban érzem magam, mint napok óta bármikor. Alig várom már a súlyzózógépeket. Az erős izmok ugyanis segítenek megtartani és stabilizálni az ízületemet.

A kedvenc ételem
Odahaza a Test felesége összedob egy gyors vacsorát lazacból, édesburgonyából és brokkoliból. Ez már döfi! A Test nem sokat gondol arra, milyen hatással van rám az étrendje, pedig fontos lenne. Enyhe, de tartós gyulladás gyötör, és a lazachoz hasonló zsíros húsú halak visszaszoríthatják a betegségemet. A gyulladás a szervezet védekezése a sérülés ellen. Egyébként hasznos, amikor tényleg ellenség ellen kell küzdeni, ám régóta tartó gyulladás esetén a test akkor is tovább harcol, ha már nincs ellenség. Márpedig a bevetett nehéztüzérség is szerepet játszhat az ízületi gyulladásomban.

A Test ásít egy nagyot, és én megkönnyebbülök. Szeret sokáig fennmaradni, nem is sejti, hogy az alvás enyhítheti a fájdalmamat. Az edzőterem kimerítette. A Test ma kedves hozzám: az oldalán alszik, párnát téve közém és a párom közé. Általában a hasán szeret aludni, én viszont jobban kedvelem ezt a pózt. Ha pedig elégedett vagyok, akkor a Test is jól alhat. Ez ám a gyümölcsöző együttműködés!

Vote it up
333
Tetszett?Szavazzon rá!