A tökéletes amerikai palacsinta

Nem művészet, tudomány – kerülje el a következő hibákat, és könnyen elkészítheti világon a legjobb pancake-et

Hiba: Közvetlenül a serpenyőbe önti az olajat
Hiába az elszánt forgatgatás, így közel lehetetlen egyenletesen befedni a serpenyőt az olajjal – ezzel pedig azt kockáztatja, hogy a palacsinta sem fog egyenletesen megsülni. Közvetlen locsolás helyett egy kenőecsettel vigye fel a vékony olaj- vagy olvasztottvaj-réteget a serpenyőre! Így az eloszlás egyenletes lesz, a palacsinta pedig szép aranybarnás, a kellemetlen, ragacsos bucik nélkül. Ha nem tart otthon kenőecsetet, egy papír törlőkendő is megteszi (csak arra vigyázzon, nehogy túl forró legyen a serpenyő).

Hiba: Túlkeveri a tésztát
A csomósodás egyáltalán nem ördögtől való! A lényeg, hogy a száraz és a folyékony hozzávalók teljesen összekeveredjenek (mondhatni liszt ne maradjon szárazon), de üldözőbe venni minden egyes csomósodást közel sem szükséges. Sőt: ha túlkeveri a tésztát, az rágós, gumis lesz, a kívánt levegős, vattaszerű állag helyett.

Hiba: Túlzásba esik a töltelékkel
Könnyen beindítja az ember kreativitását, ha az ízesítésről van szó: vigyázni kell azonban, mert ha túl sok bogyós gyümölcsöt vagy csokoládéreszeléket ad a tésztához, úgy az nem megfelelően fog megsülni, a töltelék pedig akár oda is éghet. Adagonként pár kanálnyi áfonyánál, illetve palacsintánként néhány szelet banánnál érdemes megálljt parancsolni. Próbálkozzon könnyebb hozzávalókkal, például kókuszreszelékkel: jótékonyan változtatja a palacsinta állagát is, ahogy elsüllyed a tésztában.

Hiba: túl korán fordít
Ha túl korán fordítja meg a palacsintát, könnyen lehet, hogy szükség lesz egy ráadás forgatásra is, hogy mindkét oldal kellőképp átsüljön – ettől viszont a tészta petyhüdt lesz! Az sem jó azonban, ha túl későn fordít, hiszen akkor meg odaég. A megfelelő időzítés titka: figyelje a palacsinta szélét. Ha kis buborékok kezdenek megjelenni, majd kipukkadni a tésztában, az azt jelenti, hogy eljött a fordítás ideje.

Hiba: túl korán elkészíti a tésztát
Lehet, hogy egyéb szempontból jó ötlet még a sütést megelőző este elkészíteni a tésztát, de a palacsintára végül rossz hatással lesz. Az olyan erjesztőszerek, mint a szódabikarbóna ugyanis azonnal működésbe lépnek, amint összekerülnek a folyékony hozzávalókkal – ami azt jelenti, hogy mire a sütésig jutna, vesztenek a hatóerejükből, így a palacsinta esett, lapos lesz. Fontos továbbá odafigyelni a hozzávalók megfelelő hőmérsékletére is: ha a tojás és a folyékony hozzávalók hidegek, a palacsinta ragacsos lesz. Titkos tanács: felvert tojásfehérjét is keverjen finoman a tésztához.

Hiba: A tésztát közvetlenül a lábosból önti a serpenyőbe
Így saját magának teszi nehezebbé az azonos palacsinták formázását, ráadásul sütni is csak nehezebb lesz. „Használjon mérőedényt, például egy ¼ literest, hogy egyforma méretű palacsintákat készítsen. Így inkább a kezében tarthatja a folyamatokat, mintha csak a véletlenre bízva öntögetne.

Hiba: A serpenyő túl forró – vagy túl hideg
A serpenyő hőmérséklete sorsdöntő fontosságú: ha túl forró, akkor a palacsinta odaég; ha túl hideg, akkor lapos és kemény lesz. A legbiztosabb megoldás, ha elektromos tűzhelyet használ, amit 190 fokra állít be. Ha hagyományos serpenyőt használ, Le szerint a közepes, közepesen alacsony lángra állított tűzhely az ideális; azért nem árt egy kisebb adag tésztán ki is próbálni, mielőtt komolyan belevágna.

Vote it up
168
Tetszett?Szavazzon rá!