A tökéletes főtt tojás titka

Többféleképpen is elkészíthető, azonban a választott módszerből az is kiderül, hogy ön milyen ember

Teljesen ura akar lenni a folyamatoknak, mert nem bírja, ha valamit nem ön irányít, vagy inkább egy lazább, felszabadultabb rendszerben hisz? A receptkönyvek többsége a konyhaművészetet igyekszik úgy beállítani, mintha az kőbe vésett szabályokból állna, amely szerint mindent csak egyféleképpen lehet elkészíteni – természetesen úgy, ahogy az adott könyv mondja. Ez persze néhány esetben tényleg így is van, ha például piskótát készít, semmi esetre sem engedheti, hogy a tojássárgája összekeveredjen a fehérjével – ha mégis, sosem fog utóbbiból kemény habot varázsolni. Ugyanakkor az esetek többségében azért nincs ilyen szigor – és ide tartozik a kemény tojás is.

Így csinálja egy kontrollmániás
Másodpercre pontosan uralni akarja a főzés minden pillanatát? Akkor a tojást már forrásban lévő vízbe helyezze óvatosan bele, majd fedje az edényt le. Amikor a víz újra forrni kezd, állítsa be az időmérőt 3 percre, ha lágy tojást szeretne és 13 percre, ha kemény tojást. Az idő lejártával vegye le az edényt a tűzről, és öntse ki belőle a vizet. A lágy tojást valószínűleg azonnal fogyasztani fogja, ha azonban a kemény tojást el akarja tenni a hűtőbe, először tegye hideg víz alá, így nem csak le fog hűlni, később megpucolni is könnyebb lesz.

Így csinálja az, akit annyira nem érdekel
Azonban, ahogy már említettük, a konyhaművészet nem kőbe vésett szabályokból áll – tojást sem csak és pontosan úgy lehet készíteni, mint fentebb! Az időmérőt például, ha akarja, nyugodtan el is felejtheti. Tegye hideg vízbe a tojást, és nagy lángon kezdje főzni, míg a víz fel nem forr – ekkor kapcsolja le a tüzet, és hagyja a tojást a meleg vízben. Körülbelül 20 perc múlva kész is lesz a kemény tojás – pont olyan, mintha 13 percig állt volna a forrásban lévő vízben, csak épp megspórolt a globális felmelegedésnek némi gázt vagy áramot! Még csak a 20 perc sem szentírás, inkább egy minimum; bent felejtheti a vízben akár egy órára is a tojást, legfeljebb kicsit gumis lesz a fehérje, a sárgája körül pedig zöld karikák lesznek – ez azonban nem ártalmas és az ízén sem változtat. Ha lágy tojás a cél, forrás után 5 perccel vegye ki a vízből.

Vote it up
341
Tetszett?Szavazzon rá!