A tökéletes hal titka

A séfek titkos trükkjeivel ön is a legfinomabb ízeket csalogathatja elő ebből az egészséges fehérjeforrásból

Kapcsolódó cikkek

A szaftos hal titka
A majonéz nemcsak a tonhalsalátához való! Keverje el egy kevés dijoni mustárral, és kenje rá a halra sütés előtt. A majonézréteg egyrészt lehengerlő ízt ad a húsnak, másrészt légmentesen lezárja, így az ínycsiklandóan szaftos és lédús marad. Ezt a trükköt bármely halfajtával kipróbálhatja.

Villámgyors halsütés
Íme, egy régi francia módszer, melyet biztosan örömmel fog alkalmazni, ha szorítja az idő, és előre elkészített szószt kell használnia a halhoz. Forrósítson fel a sütőben 150°C-ra egy tűzálló edényt vagy tálat. Ha elég forró, óvatosan vegye ki a sütőből, és vékonyan kenje meg egy csepp olajjal vagy vajjal. Helyezzen rá pár szelet omlós húsú halat, például tilápiát vagy nyelvhalat, és hintse meg a készre főzött szósszal. Várjon 5 percet, majd óvatosan fordítsa meg a szeleteket, és hagyja állni még 5 percig.

Citrom-rendszabályok
Ön is úgy gondolja, a hal és a citrom jó barátok? Ez sajnos nem igaz: a citrom (és bármely más citrusféle) szó szerint „megfőzi” a tenger gyümölcseit. Hacsak nem ceviche-t készít (ez egy hideg halsaláta, melyhez a halat és garnélát citromlében marinálják), csak a főzési idő legvégén adja hozzá az ételhez a citromot. A savanyú citromlében 20 perc alatt „megfő” a hal és a rák húsa, így ha emellett még főzi is, előfordulhat, hogy nagyon rágós lesz.

Próbálja ki a következő módszereket, hogy több levet tudjon kifacsarni a citromból! Tárolja a citromot egy zárható tetejű, vízzel teli edényben a hűtőszekrényben. Így nem szárad ki, a héja pedig megőrzi az illóolajokat. Egy másik módszer: kicsavarás előtt 15 másodpercre tegye a citromot a mikrohullámú sütőbe. Végül harmadszor: a még felvágatlan citromot a tenyerével erősen lenyomva görgesse ide-oda az asztalon, hogy összetörjön a gyümölcshús, és kiszabaduljon a leve.

Ne nyúzza meg!
Sok lazacos receptben szerepel az utasítás, hogy sütés előtt távolítsuk el a hal bőrét, mivel így tetszetősebb lesz az étel. Ez azonban hiba. Ha a bőrével együtt készíti el a halat, az kétféle előnnyel is jár: egyrészt összetartja a szeletet sütés közben, másrészt segít, hogy ne száradjon ki. Ha feltétlenül le kell nyúznia a bőrt, inkább várjon addig, amíg a halat kiveszi a sütőből.

Gyors ételek garnélával
A konyhakész fagyasztott garnéla jól eltartható a mélyhűtőben, és amellett, hogy gyorsan összedobhat belőle egy vacsorát, hozzákeverheti sült rizshez, vagy egy csipetnyi római köménnyel és zöldcitrommal ízesített paradicsomleveshez is.

Az utánzat olcsóbb
Nincs semmi oka az aggodalomra, ha egy rákhúsból készülő fogásban rákhúsimitációval helyettesíti az igazit. Ez az étel sem hamisítvány: valójában nem más, mint elkészített és megformázott tőkehal. A surimit Japánban találták fel, ahol gyakran szerepel a menüben. Már nálunk is egyre több üzletben kapható, mivel olcsó és ízletes fehérjeforrás, emellett valóban hasonlít a rákhoz.

A tökéletes tonhal
Tengeri herkentyűk esetén nagyon vékony a választóvonal a nyers és a túlfőtt állapot között – ezalól a friss tonhal sem kivétel. Hogyan érheti el, hogy ez a kényes halfajta elkészítéskor a tökéletes, rózsaszínes árnyalatban pompázzon? Egyszerű: süsse kicsivel több ideig az egyik oldalán, és sokkal kevesebb (körülbelül feleannyi) ideig a másikon. Amikor leveszi a lángról, hagyja állni még két percet. Ezalatt tovább sül, de megtartja csodás rózsaszín árnyalatát és omlós puhaságát.

Íme, pár remek halétel: tőkehal chorizóval, céklás gravlax, pangasiusfilé narancsos vajjal, szardíniás spagetti, pisztráng sherrys vajjal.

Vote it up
280
Tetszett?Szavazzon rá!