A tökéletes marhasteak titkai

Íme, pár profi előkészítési és sütési tipp, hogy a steak olyan ízletes legyen, amilyen csak lehet

Válasszon legalább 3 cm-es, de inkább az 5 cm-hez közelítő vastagságú hússzeleteket. A vékonyabbaknak nehéz megőrizni a puhaságát, a vastagabbakat pedig nehéz úgy átsütni a közepén, hogy ne égjen el a széle, vagy ne száradjon ki a hús.

Vágja le körben a zsírt: legfeljebb 1 cm vastag zsírréteg maradjon a széleken.

Nagyjából 4 cm-es távolságokban ejtsen vágásokat a hússzeletet körülvevő zsírrétegen. Ez megakadályozza, hogy a steak sütés közben felpöndörödjön.

Grillezés előtt hagyja szoba-hőmérsékletűre melegedni a szeleteket. Nehezebben érhető el a kívánt sütési fokozat, ha a hús egyenesen a hűtőből kerül a rácsra.

Grillezze a húst magas hőmérsékleten! Akkor a legjobb az állaga és az íze, ha a külseje megbarnul, a belseje pedig rózsaszín marad.

Ne forgassa ide-oda a szeleteket. Elég, ha mindegyik oldalukat pár percig süti.

Használjon húshőmérőt a sütési fokozatok ellenőrzésére: 62°C az angolos, 71°C a közepesen átsült, 77°C a jól átsült.

Mindig hagyja pihenni a steaket grillezés után legalább öt percig: így a nedvesség újra el tud oszlani a húsban.

A marhahús és a só a legjobb barátok. Ha az egyszerű megoldások híve, csak dörzsölje be olívaolajjal a húst, szórja meg bőven sóval, és borsozza ízlés szerint.

Egy másik ízesítési módszer a száraz bedörzsölés. Ehhez olyan fűszerkeverékek használatosak, melyekben sok más fűszer mellett leggyakrabban chili, só, bors és fokhagymapor van. A bedörzsölésre használt fűszerkeverékek jobban illenek a sertéshúshoz, mely egyébként kevésbé lenne ízletes, mint egy jó marhasteak, de ha szereti a fűszeres vagy csípős ízeket, grillezés előtt dörzsölje be a száraz hússzelet mindkét oldalát a keverékkel.

A maximális ízhatás érdekében (és ha nem törődik a kalóriákkal) kenje meg egy darabka vajjal a húst, miután levette a grillről. Az olvadt vaj gazdag ízt ad a steaknek; az éttermek is gyakran alkalmazzák ezt a trükköt.

A steak bepácolva egészen fantasztikussá válik. Áztassa a pácban legalább fél óráig! Ajánljuk, hogy próbálja ki az alábbi öt pác valamelyikét:

Görög: oregánó, kakukkfű, olívaolaj, citromlé, fokhagymapor, barna cukor, hagymapor
Dijoni: olívaolaj, balzsamecet, dijoni mustár, szójaszósz, Worchestershire szósz, apróra vágott fokhagyma, csípős paprikakrém
Miso: vörösborecet, aprított fokhagyma, sárga miso-paszta, barna cukor, frissen őrölt fekete bors
Ázsiai BBQ: narancslé, barna cukor, rizsecet, szójaszósz, chilipaszta, halszósz, aprított fokhagyma
Sörös: barna sör, fokhagyma, kockázott vöröshagyma, Worcestershire és Tabasco szósz, zöldcitromlé, barna cukor, sötét mustár, olívaolaj, só

Vote it up
456
Tetszett?Szavazzon rá!