A tökéletes tészta

Most végre megtudhatja a titkokat a tészta és a főzővíz arányától kezdve a sómennyiségen és az olaj kérdésén át egészen a tökéletes tálalásig

Adagolás Száraz-, illetve friss tészta esetén személyenként 7-10 dkg tésztával számoljunk. (Friss tészta készítésekor 20 dkg lisztenként 2 tojás és egy csipet só az ideális mennyiség.)

Főzőedény Fémből készült, mélyebb, mint széles, és az sem árt, ha beépített merülő szűrővel van ellátva.

Vízmennyiség 10 dkg tésztánként 1 liter víz.

Sómennyiség a vízhez Literenként 2 dkg só. Egyes séfek tengervízsósságú főzővízre esküsznek, mások levesszerű ízesítésre, ez azonban ízlés dolga. A sós víz a tészta belsejébe diffundál, így a tésztát tulajdonképpen belülről is sózzuk. (Olajat nem szükséges a vízhez adni, a jó tészta nem fog összeragadni. Olaj hozzáadása egyedül a lasagnalapok előfőzésekor szükséges, azok ugyanis összetapadhatnak.)

Főzés A tésztát csak a már forrásban lévő vízhez adjuk hozzá, száraz spagetti esetében az edény szélén legyezőformában szétterítve, majd ahogy a tészta puhul, a vízhez keverve. A tészta lehűti a vizet, ilyenkor fedőt helyezünk rá, amit csak akkor veszünk le, ha a víz újra forrni kezd. Néha nyugodtan átkeverhetjük, nagy baj nem történhet, legfeljebb kevésbé fog összeragadni a tészta. Egyet ne tegyünk, akkor se, ha aggódunk a világ sorsáért: ha már forr a víz, ne kapcsoljuk le a hőt az edény alatt azzal a felkiáltással, hogy innentől már magától is megfő! Nem fő meg. Tartsuk be a csomagoláson feltüntetett főzési időt. A friss tészta hamarabb elkészül, mint a száraz. Inkább kóstoljunk kétszer, mint hogy kemény vagy túlfőtt tésztát tálaljunk. Ha a tészta már al dente, vagyis fogkemény, szűrjük le. Ilyenkor keverhetünk hozzá egy kevés olívaolajat – szebb lesz a tésztánk felülete, és nem fog kisebb tömbökké összeállni. A főzővizet ne öntsük ki azonnal, só- és keményítőtartalmánál fogva ideális lehet a tészták szószainak elkészítéséhez! A spagettit fogószerszámmal emeljük ki, így jobban kezelhető, ami a szép tálalásnál lesz majd fontos. Egyesek a hideg vízzel való leöblítésre esküsznek, mondván, hogy így végképp elkerülhető a túlfőtt stádium, de ha azonnal leszűrjük a tésztát, erre nincs igazából szükség. Persze, akinek a lelke nyugodtabb ettől, öblítsen.

Szószok és sajt A sajtot lehetőleg frissen reszeljük, és nyugodtan adhatjuk a szósz előtt a tésztához. Ne adagoljuk túl, inkább tegyünk kis tálkában az asztalra a tálaláshoz, majd mindenki ízlés szerint szór még rá.

Tálalás Szem előtt kell tartanunk, hogy a friss tészta jobb nedvszívó, mint a száraz. Mélyebb tányérba tálaljunk, ennek fala hosszabb ideig védi a tésztát a kihűléstől. De az előmelegített tányérból sem lehet baj.

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!