A tökéletes tészta titka

Hogyan érheti el az ideális állagot? Mennyi vízben főzze? Mennyi só kell bele? Tanácsainkkal garantált a siker!

Bár több mint 150-féle tésztatípus van a világon, egy átlagos háztartásban legfeljebb fél tucatot találni meg. Ha kísérletezni nem szeret is, az alapokat érdemes tökélyre fejleszteni!

Az al dente állag
Ha túlfőzi a tésztát, az ragacsos lesz, ha nem elég ideig főzi, akkor meg száraz, ropogós. Az ideális, enyhén puha textúrát az olasz az al dente szavakkal illeti. Lorenzo Boni, a Barilla America szakácsa szerint: – A megfelelő állagú tésztát hosszabban emészti a szervezet, így több tápanyagot nyer ki belőle.

Csipet sóval
Az al dente állagot úgy érheti el, ha a vizet azután sózza meg, hogy az elérte a forráspontot – nem előtte! Így meghosszabbíthatja a felmelegedés idejét, aminek köszönhetően „az ízeknek is több idejük van beivódni a tésztába” – magyarázza Boni. Ő 1 liter vízhez 7 gramm sót ajánl.

Forró vízben
A tésztát csak a már forrásban lévő vízbe tegye be – ha a hideg vízbe szórja, azzal garantálja a nem kívánt ragacsosságot! Boni szerint ½ kiló tésztához 5 liter víz dukál.

Szósszal
– A hosszú tésztához a sűrűbb szószok illenek, a rövid tésztához a könnyen elkeverhetők – állítja Rob Gentila, a torontói Buca étterem vezető szakácsa. – Spagettihez legjobb, ha egyszerűen csak paradicsomot, bazsalikomot és olívaolajat használ. A rövidebb tésztákhoz, mint az orecchiette, válogasson sűrűbb zöldségdarabokat, húst vagy tengeri halat.

Vote it up
270
Tetszett?Szavazzon rá!