A tökéletes töklámpás titkai

Így készítse el a játékos, borzongató halloweeni hangulatot keltő pislákoló töklámpást

Kapcsolódó cikkek

Soha ne hordozza a száránál fogva! A lámpásnak egyrészt külön vonzerőt kölcsönöz a tök szára, másrészt ha kiszakad, az felgyorsíthatja a tök rothadását. Miközben hordozza, mindig alulról támassza meg!

A faragásra váró tököt tárolja hűvös, száraz helyen! Az érett sütőtök hamar megromlik, a magas hőmérséklet és a fény pedig csak gyorsít a romlási folyamaton.

Faragás előtt mossa meg! Tegyen 4 liter vízhez egy kanál hipót, és fürdesse meg benne a tököt! Ezzel elejét veheti a penészedésnek.

Rajzolja meg a mintát! Tervezze meg a mintát papíron, vagy használjon sablont. Egyszerűbb és tisztább így, mint ha rögtön a tökre rajzolna, ráadásul egy pillanat alatt kész a javítás.

Használjon ragasztószalagot! A minta átmásolásához vágja ki a rajzot, és kétoldalú ragasztóval rögzítse fel a tökre. Ezután vagy tűszúrásokkal jelölje ki a formákat és vonalakat a héjon, vagy egy késsel vágja körbe a sablont, hogy a mintát felvésse a felületre.

Ne csak arcokban gondolkodjon! Nem kell feltétlenül arcot rajzolnia: ugyanolyan tréfás és könnyen elkészíthető például a hold, csillag, macska vagy boszorkány. Szintén remek ötlet, ha egy fúróval valamilyen mintázat szerint világítólyukakat fúr a tökbe.

Fűrészelje! Amikor kivágja a mintát, mindig fűrészelő mozdulatokkal tegye, lassan és óvatosan. Az aprólékos részletekhez egy kicsi, sűrű fogú fűrész a legalkalmasabb. Ne próbálja sima élű késsel, erővel átvágni a tököt, mert könnyen kárt tehet benne, tönkreteheti a kést, és akár meg is vághatja magát!

Ne álljon meg egynél! Minél több lámpást tesz ki, annál nagyobb a hatás. Négy-öt kisebb tök egy sorban sokkal megnyerőbb látványt nyújt, mint egyetlen nagy darab.
 

Hangulatfokozóul, íme, pár sütőtökös recept, illetve érdekességek a Halloweenről.

Vote it up
428
Tetszett?Szavazzon rá!