A tüdőrák hét tünete

Minél korábban diagnosztizálják, annál hatékonyabb a kezelése és nagyobb a gyógyulás esélye. Ezért fontos, hogy ismerje a tüneteket

Vért köhög
– A vérzéssel járó köhögés mindig rossz jel. Azon nyomban orvoshoz kell fordulni – figyelmeztet dr. Raja Flores professzor, a New York-i Mount Sinai Icahn Orvosi Egyetem vezető mellkasi sebésze. Bár a vérköpésnek nem okvetlenül tüdőrák az oka, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, javasolja a professzor.

Mellkasi fájdalom
Ne hagyja figyelmen kívül, ha a mellkasában, a hátában vagy a vállában új fájdalmat érez, amely nem múlik el pár napon belül. Lehet ez feszülés vagy éles szúrás, amely mély lélegzetvételkor, köhögéskor vagy nevetéskor erősödik. – A fájdalmat ott érezheti, ahol a tumor van – mondja dr. Flores. – Ha a tumor oldalt helyezkedik el, az oldala fog fájni, ha a mellkasa hátsó részében, a háta. – A mellkasi fájdalom mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel, teszi hozzá. Ez a tünet szívrohamra is utalhat.

Tartós köhögés
Köhögést olyan hétköznapi állapotok is kiválthatnak, mint a fertőzés, az allergia, a megfázás vagy a félrenyelés; de ha a köhögés nem két héten belül múlik el, súlyosabb betegség, egyebek között tüdőrák tünete is lehet. – A légutakban növekvő daganat ingerelheti a torkot, és köhögést vált ki – magyarázza dr. Flores. – A szervezet igyekszik megszabadulni valamitől, aminek nem szabadna ott lennie. A tumor váladékot is termelhet, ami fokozza a köhögést.

Légszomj
Az is a tüdőrák tünete lehet, ha váratlanul kifullad lépcsőmászás közben, vagy szokásos sétája közben kapkodni kezdi a levegőt. – A légszomjat az okozhatja, hogy a daganat elzárja a légutat, vagy a mellkasban felgyülemlő folyadék nyomja a tüdőt – magyarázza dr. Flores. A tüdő hámszövetében kialakuló daganat hatására folyadék gyülemlik fel a mellkasban, amely 3-4 litert is képes tárolni úgy, hogy még tud levegőt venni. Viszont amikor teljesen megtelik, a tüdő nem jut levegőhöz, mondja a sebész professzor. Az ülés vagy fekvés közben tapasztalt nehézlégzés is bajt jelezhet.

Fáradtság
Ha kimerültnek érzi magát, pedig nem változtatott napirendjén, lehet, hogy rákos. – Nem tipikus tünete a tüdőráknak, de riasztó jelzés – mondja dr. Flores. Az Amerikai Rákszövetség szerint a súlycsökkenés és az étvágytalanság is lehet a tüdőrák tünete. A dohányzás, a családban előfordul daganatos megbetegedés és az azbesztnek való kitettség is fokozhatja a tüdőrák kockázatát.

Diagnosztizált asztma
Az asztmásoknál nem okvetlenül alakul ki tüdőrák. De ha a gyermekkor elmúltával idős korban állapítják meg az asztmát, érdemes tüdőszűrésre menni – mondja dr. Flores. – Szokatlan tünet, de nem árt szem előtt tartani, ha valakinél felnőttkorban diagnosztizálnak asztmát. Amikor a vizsgálat során a tüdőgyógyász zihálást hall, nemegyszer asztma elleni kezelést javasol; de javasolt a szűrést is elvégezni, hogy meggyőződjenek róla: nem daganat akadályozza-e a légzést.

Általános rosszullét
A tüdőrák gyakran tünetmentes egészen addig, míg áttétet nem képez. A fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar azt jelentheti, hogy a rák átterjedt az agyra vagy a gerincvelőre. A bőr és a szem sárgulása a májban, a test különböző részein kialakuló duzzanatok a nyirokcsomóban képződött áttét jelei lehetnek, állítja az Amerikai Rákszövetség.

Vote it up
294
Tetszett?Szavazzon rá!