A tavaszi allergia váratlan okai

Épp hogy véget ért a tél, itt a rettegett allergiaszezon. Ezentúl figyeljen az alábbi pollenforrásokra is!

A növények pollenje, mely az arra hajlamosaknál a tüsszögést és szipogást kiváltja, egészen meglepő utakon is eljuthat a szervezetbe. Az allergiások figyeljenek oda a következőkre is!

Mosás
Ha a frissen mosott ruhákat kiakasztja a szabadba száradni, a szövetben összegyűlhet a virágpor. Lehetőség szerint használjon inkább szárítógépet, hogy minél kevesebb legyen rajtuk az allergén.

Piac
Azután is elkezdhet tüsszögni és szipogni, hogy friss, nyers gyümölcsöket evett. Ez az orális allergia szindrómának nevezett jelenség akkor fordul elő, ha a pollen, valamint az elfogyasztott étel fehérjéi hasonlítanak egymásra, és ez keresztreakciót idéz elő. Ha allergiás bizonyos fák virágporára, akkor az alma, cseresznye, körte, sárgabarack, kivi, narancs, szilva, mandula, törökmogyoró és dió például gondot okozhat. A főzés vagy hámozás viszont segíthet.

Focimeccs
A pollen vagy penész lerakódik a pályán, és ahogy a játékosok fel-alá futnak, a porral együtt az allergéneket is felrúgják a magasba. Vigyen magával allergiaelleni gyógyszert, és vegye be a játék előtt! Ha viszont versenyszerűen sportol, ügyeljen ennek mellékhatásaira, illetve arra, hogy egyes gyógyszerek doppinglistán vannak.

Viharos idő
A csendes esők valóban elmossák a virágporokat, a nagy viharok azonban felkeverik őket a levegőbe. Készüljön fel rá, hogy egy-egy vihar után megnő a pollen és a penészgombák mennyisége.

Barbecue, sütögetés, grillezés
Előfordulhat, hogy a grill allergéneket tartalmazó füstöt termel. Ami még rosszabb, az az, hogy a füst hatására szervezete még fokozottabban reagálhat.

Biciklizés és futás
Az autók kipufogógázaiban a korom megkötheti a polleneket, belélegezve sokkal markánsabb tüneteket okozhat. A helyzet meleg, párás napokon még rosszabb – ilyenkor ne induljon el egész addig, amíg a forgalom meg nem ritkul.

Vote it up
241
Tetszett?Szavazzon rá!