A tea gyógyító ereje

Ez az ősi ital, akár zöld, akár fekete, forrón és hidegen egyaránt jót tesz az egészségnek. Kíváncsi, mire jó?

Mihez kezdene a világ tea nélkül? – tette fel a kérdést Sydney Smith író több mint 150 évvel ezelőtt. Ez nem költői kérdés. A tea a világ második legnépszerűbb itala a víz után, és védelmet nyújt több betegség ellen.

Szívbarát
Holland kutatók tavaly 4807 ember bevonásával végeztek felmérést, melynek tanúsága szerint azoknál, akik naponta legalább fél liter teát ittak, a teát nem fogyasztókhoz képest felére csökkent a szívinfarktus kockázata. Bostoni tudósok tavaly azt állapították meg, hogy azon szívbetegek közül, akik naponta két vagy több csésze teát ittak, a következő négy év folyamán 44 százalékkal kevesebben haltak meg.

Egy tavalyi egyesült államokbeli vizsgálat pedig azt támasztotta alá, hogy a tea átlagosan 10 százalékkal csökkenti a vérben a „rossz” koleszterin szintjét. Kezdődő érelmeszesedésben a teában lévő antioxidánsok, a flavonoidok a jelek szerint gátolják az érfal további károsodását.

Rákellenes
Egy 1998-ban, japán kutatók által végzett vizsgálat arra mutatott rá, hogy a naponta legalább tíz csészényi zöld tea fogyasztása a nőknél közel kilenc, a férfiaknál körülbelül három évvel késlelteti a rák megjelenését. Egy Kanadában 1998-ban végzett vizsgálat pedig a tea további, az urak számára hasznos tulajdonságára világított rá: a napi legalább három csésze teát elfogyasztó férfiak közül 30 százalékkal kevesebbnél fejlődött ki prosztatarák.

Csontépítő
A teában lévő flavonoidok a jelek szerint védik a csontokat. A teában fluorid és más olyan anyagok is vannak, melyek gátolják a baktériumok megtapadását a fogakon, ezzel egyben a fogszuvasodást is.

Jeffrey Blumberg, a Tufts Egyetem táplálkozáskutatója úgy véli, hogy a fekete és a zöld tea egyformán jótékony hatású. Még a jeges tea is ad védelmet, bár az általában hígabb. Mivel a flavonoidok idővel lebomlanak, jobb a teát frissen készíteni, mint készen megvenni. (A gyógynövényteák ilyen jellegű kedvező hatásai egyelőre nem kellően bizonyítottak.) – Aki még nem teaivó, az egészsége érdekében jól tenné, ha legalább napi egy csészével meginna – mondja Blumberg. – Bizonyára még jobb lenne napi négy csészényit inni. Én imádom a teát, tehát azt mondom, minél több, annál jobb.

Vote it up
520
Tetszett?Szavazzon rá!