A testszag természetes ellenszerei

Egyetlen kozmetikai készítmény sem vált be? Rengeteg egyéb lehetőség áll a rendelkezésére

Ahány bőrtípus, annyi szappan
Válasszon valamilyen dezodoráló, teafaolajjal készült vagy antibakteriális szappant, amely még mosakodás után is hatékony védelmet nyújt a baktériumok ellen. Amennyiben nagyon szárítaná a bőrét, használatát korlátozza a hónalj és a lágyék területére, ahol az ún. apokrin mirigyek a legsűrűbben fordulnak elő (ezek zsírt és fehérjét tartalmazó váladékot termelnek, melynek a lebomlásakor keletkezik a testszag).

 Elképzelhető, hogy csak a gyógyszertárakban kapható antibakteriális fertőtlenítőszerek segítenek. Kizárólag a hónaljon és a lágyékon használja őket, nehogy kiszáradjon a bőre. Mindig csak egy keveset nyomjon a flakonból, gyorsan öblítse le, majd folytassa a zuhanyozást a megszokott szappannal.

A dezodorok mellett
Napközben vattával kenjen ecetet a hónaljára, hogy a testszagot okozó baktériumok szaporodását megakadályozza. Ne alkalmazza azonban borotválás után, mert rettentően csíp.

 Ugyanez vonatkozik a varázsmogyoróra is, amit tetszőleges gyakorisággal közvetlenül a bőrére is spriccelhet, vagy vatta segítségével is felvihet. A frissítő, kellemes illatú folyadék szárító és dezodoráló hatású is egyben.

 Hintőpor helyett használjon szódabikarbónát vagy kukoricalisztet, amelyek felszívják a nedvességet. A szódabikarbóna emellett a testszagot okozó baktériumokat is elpusztítja.

 Borotválja rendszeresen a hónalját. A hónaljszőrzet ugyanis fokozza a testszagot, mivel felfogja az izzadságot, ezáltal kedvező környezetet jelent a baktériumok szaporodásához.

Szóljak az orvosnak?
A gyakori vagy erős izzadást okozhatja pajzsmirigy-túlműködés, alacsony vércukorszint, de előidézheti idegrendszeri rendellenesség is – ne szégyelljen ezzel a problémával orvoshoz fordulni. Ha pedig olyan, receptre felírt gyógyszert szed, amely hozzájárulhat a kellemetlen testszag kialakulásához, érdeklődjön háziorvosánál a kezelés módosításának lehetőségéről.

Illatos olajok és citromlé
 Az alább felsorolt gyógynövényeket csak hónaljra alkalmazza, a lágyékon soha.

 A teafa, a levendula, a fenyő és a borsmenta illóolaja hatékonyan pusztítja a baktériumokat, ráadásul mindegyiknek igen kellemes illata van. Előfordul azonban, hogy bizonyos olajok allergiás reakciót váltanak ki, ezért használat előtt mindig végezzen bőrpróbát egy kis felületen. Ha irritációt okoz a kiválasztott termék, ne alkalmazza.

 Az illatos kerti fűszernövény, a zsálya baktériumölő és izzadásgátló hatással rendelkezik. Használja a gyógynövényboltokban kapható tinktúrát, hígított olajat vagy a házilag készített teát (friss vagy szárított levélből főzze, és egy üvegben tárolja a hűtőszekrényben). A zsálya alkalmazása után mindig mosson kezet, mielőtt az arcához ér.

 A citrusfélék leve savasabbá változtatja a bőr pH-értékét, így a testszagot okozó baktériumok számára igen kedvezőtlen környezetet hoz létre. Kenjen egy kis citromlevet a bőrére, majd itassa szárazra.

Nem mindegy, mit fogyaszt
 Egyen sok spenótot, fehérrépát és kelkáposztát. Ezek – és más levélzöldségek – klorofillban gazdagok, amely képes megszüntetni a verejtékezéskor jelentkező erős szagot.

 Vásárolhat klorofilltablettát is. Számtalan márka létezik, amelyeket moszatból, őszi árpából, kék vagy zöld algából és más növényekből állítanak elő.

 Rágcsáljon el néhány szál petrezselymet, amely szagtalanító tulajdonsággal rendelkezik. Teát is készíthet úgy, hogy 1 teáskanál felaprított, friss petrezselymet 5 percig egy csészényi forrásban lévő vízbe áztat. Hagyja egy kissé lehűlni, és igya meg.

 A hársfatea elősegíti a szervezet salakanyag-kiválasztását, így a verejtékezéskor fellépő erős szag is megszűnhet.

Vote it up
285
Tetszett?Szavazzon rá!