A vásárlás a hosszú élet titka?

Noha a pénztárcának árthat, de évekkel is meghosszabbíthatja az életet a mindennapos bevásárlás

Tajvani kutatók közel kétezer önálló életet élő idősebb nőt és férfit vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeres boltbajárók hosszabb ideig éltek, mint azok, akik hetente egyszer vagy még ritkábban jártak vásárolni. Az eredmények értékelésekor a fizikai és mentális állapotot is figyelembe vették.

Annak ellenére, hogy a férfiak jellemzően elutasítóak a vásárlással szemben, akár nagyobb előnyük is származhat belőle, mint a nőknek. A mindennap vásárolni induló férfiak 28 százalékkal csökkentették elhalálozási esélyeiket, míg a nők 23 százalékot faragtak le.

A boltba járás azért nyújthatja meg a várható élettartamot, mert lehetőséget ad a társas kapcsolatok ápolására és a mozgásra, a mindennap megvásárolt friss élelmiszer pedig egészségesebb táplálkozást jelent.

– A vásárlás megköveteli, hogy egyik helyről a másikra menjünk, tudjuk kezelni a pénzt, döntéseket hozzunk. Mindezek a jellemzők az egészséggel függenek össze – mondja S. Jay Olshansky, az Illinois-i egyetem idősekkel foglalkozó központjának közegészségügyi szakértője és vezető kutatója.

A tajvani Zhunan Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézetének munkatársai hozzáteszik, hogy sokan kedvtelésből járnak vásárolni, ez pedig jó hatással van a lelki életre. – Más szabadidős fizikai tevékenységgel, például a testedzéssel összevetve, amihez általában motivációra, sőt néha még edzői tanácsokra is szükség van, a vásárlás sokkal könnyebben megvalósítható és művelhető.

Vote it up
305
Tetszett?Szavazzon rá!