A vad spagetti

Annak idején az Egy maréknyi dollárért felrúgta a western szabályait. Kvízünkből kiderül, mennyire ismeri a máig népszerű műfajt

Kapcsolódó cikkek

A második világháború idején Itáliában betiltották az amerikai filmeket, ezért az olaszok csak saját készítésű produkciókkal elégíthették ki a westernre éhes hazai közönséget. Talán ez a legfontosabb oka az új műfaj, a „spagettiwestern” születésének. Mégis mintegy két évtizedet kellett várni arra, hogy a mozikban vetíteni kezdjék Sergio Leone Egy maréknyi dollárért című filmjét, amely világsikert aratott: a 200 ezer dollárból készült film több mint 14 milliót hozott a konyhára. Nem csoda, hogy sietve követte a Pár dollárral többért meg A Jó, a Rossz és a Csúf, s így teljessé vált a „dollártrilógia”, amely új korszakot nyitott a westernfilmek történetében. Ön mennyit tud erről a műfajról?

Kérdések
1. Hol forgatták az olasz westernnek is nevezett filmeket?

a) Plitvice, Horvátország
b) Las Vegas, Egyesült Államok
c) Almería, Spanyolország
Megoldás!

2. Általában hány lövést lehet leadni egy revolverrel a westernfilmekben?
a) 4
b) 5
c) 6
Megoldás!

3. Az Egy maréknyi dollárért főszerepét Leone eredetileg nem Clint Eastwoodnak szánta. Melyik színész bizonyult túl drágának a produkcióhoz?
a) James Coburn
b) Steve McQueen
c) Sean Connery
Megoldás!

4. Leone egyszer kijelentette, hogy Eastwood színészi eszköztára mindössze két tételre szorítkozik. Melyek ezek?
a) Ébren van, vagy alszik
b) Dühös, vagy nagyon dühös
c) Kalapban van, vagy kalap nélkül
Megoldás!

5. Leone szerint a westernek valójában némafilmek, amelyekben a szereplők csak a nyomaték kedvéért beszélnek. Melyik rendező szerepeltet híres filmjében, A halál csöndjében teljesen néma hőst?
a) Sergio Corbucci
b) Enzo Barboni
c) Enzo G. Castellari
Megoldás!

6. Amikor westerneket kezdett forgatni, Leone már folyékonyan beszélt angolul.
a) Igaz
b) Hamis
Megoldás!

7. A halál csöndje című film más szempontból is különlegesnek számít. Miért?
a) A Klaus Kinski alakította rosszfiú győz
b) A film vége rendkívül erőszakos
c) A cselekmény havas tájon játszódik
Megoldás!

8. Az Egy maréknyi dollárért egy korábbi filmen alapszik. Melyik országban készült az előzmény?
a) Egyesült Államok
b) Anglia
c) Japán
Megoldás!

9. Kezdetben Leone marketinges megfontolásból a Bob Robertson angol nevet vette fel. Terence Hill azonban végleg megváltoztatta a nevét. Mi volt az eredeti neve?
a) Marco Amato
b) Mario Girotti
c) Antonio Marsina
Megoldás!

10. Hill sok filmben szerepelt együtt Bud Spencerrel, akit korábban Carlo Pedersolinak hívtak. Bud híres színész lett, de miről volt ismert Carlo?
a) Úszóbajnok volt
b) Bort forgalmazott
c) Ferrari-kereskedést vezetett
Megoldás!

11. Melyik olasz szerző komponálta a tesztünkben említett valamennyi film zenéjét (a Django kivételével) a több mint 500 egyéb produkció kísérőzenéje mellett?
a) Giorgio Moroder
b) Giuseppe Verdi
c) Ennio Morricone
Megoldás!

12. Django mit húzott maga mögött első filmjében?
a) A holmijával teli szekeret
b) Géppuskát koporsóban
c) Szablyát gitártokban
Megoldás!

Válaszok
1. c)
 A műfaj több filmjét, köztük Sergio Leone dollártrilógiáját a spanyolországi Almería melletti Tabernas-sivatagban forgatták. Vissza a következő kérdéshez!

2. c) A westernfilmek többségében hatlövetű kézifegyvert használnak, amely rendszerint a „Békecsináló” (Peacemaker) colt valamelyik változata. Vissza a következő kérdéshez!

3. a) James Coburn 25 ezer dollárt kért, ami nem fért bele a film költségvetésébe. Ezért Leonénak be kellett érnie a viszonylag ismeretlen Clint Eastwooddal, aki csak 15 ezer dollárt (mai értékén kb. 20 millió forint) kapott. Vissza a következő kérdéshez!

4. c) Talán még mindig James Coburn miatt volt Leone csalódott, amikor Clint Eastwood visszafogott arcjátékát a „kalapban vagy kalap nélkül” kifejezéssel jellemezte. Vissza a következő kérdéshez!

5. a) Sergio Corbucci, a Django és több Bud Spencer-film, például a Kincs, ami nincs alkotója. Vissza a következő kérdéshez!

6. b) Leone meglehetősen későn tanult meg angolul. Például A Jó, a Rossz és a Csúf forgatásán Eli Wallachhal (Tuco) csakis a színész szerény franciatudása révén tudott kommunikálni. Vissza a következő kérdéshez!

7. mind Ebben a szokatlan westernfilmben, amely a forró, poros sivatag helyett havas környezetben játszódik, a rosszfiú, Kinski végez az összes jófiúval. Az utolsó jelenetet újraforgatták hepiendes változatban, de végül elvetették. Vissza a következő kérdéshez!

8. c) A mű az 1961-es A testőr című japán filmre vezethető vissza. Vissza a következő kérdéshez!

9. b) Terence Hill 1939. március 29-én Mario Girotti néven látta meg a napvilágot az olaszországi Velencében. Vissza a következő kérdéshez!

10. a) Carlo Pedersoli, vagyis Bud Spencer volt az első olasz sportoló, aki gyorsban 1 percen belül úszta a 100 métert. Németországban 1998-ban uszodát is neveztek el róla, ám meglepő módon Terence Hill nevét még régebben viseli egy szászországi uszoda. Vissza a következő kérdéshez!

11. c) Ennio Morricone, Sergio Leone egykori iskolatársa, minden idők egyik legtermékenyebb filmzeneszerzője. Vissza a következő kérdéshez!

12. b) Ellenségei legnagyobb döbbenetére Django koporsójában egy hatalmas géppuska rejtőzött.

Vote it up
181
Tetszett?Szavazzon rá!